Stäng menyn

Såskola - förodling för nybörjare

Är det första gången du ska stoppa fröer i jorden för att själv odla grönsaker eller blommor? Välkommen i vårt fina gäng av odlare! Här är ett inlägg med inspiration till dig som ska så första gången.

Bild med jord, växter och fröpåsar.

På våren är det extra roligt att vara en odlare. Då åker jord, tråg och fröer fram för att så nya grönsaker och blommor till trädgården.

 

Min gissning är att fler nya odlare än tidigare år kommer att vilja så fröer och odla upp en fin trädgård hemma. Vad tror du? Många som läser min blogg har redan odlat ett tag och vet lite om hur det går till, men jag vet också att väldigt många nya odlare hittar hit för att söka info och inspiration. Idag vill jag därför berätta lite hur det går till att så fröer inomhus tidigt på våren. Om du läser vidare får du en liten guide om hur du gör för att komma igång. Lite senare kan jag visa hur du gör för att börja odla ute. Följ gärna länkarna i det här inlägget för att läsa mer om de olika metoderna eller få mer tips. Använd också sökfunktionen här på sarabackmo.se och på min YouTube-kanal.

 

Läs mer: Så använder du sökfunktionen på sarabackmo.se

 

För er som är medlemmar gör jag varje månad en frågestund i vår medlemsgrupp på Facebook. Jag sänder också live i gruppen nästan varje dag från min trädgård och kan plocka upp frågor om odling då.

 

Bli medlem på sarabackmo.se här!

 

Varför vi sår inomhus

Många växter behöver lång tid på sig från sådd till utplantering. Om de sås sent på våren utomhus, hinner de inte ge skörd under sommaren. För att lura växten börjar vi så inomhus tidigt på året, så att växterna kan göra sin första tid som planta i krukor. Senare på våren när det blivit varmt ute (april-juni, beroende på var i landet du odlar) flyttas plantorna ut. De kan odlas i växthus eller utomhus, i krukor, odlingslådor eller på friland.

Friland betyder att vi odlar rakt ner i marken eller i bäddar som är lite upphöjda över marken.

Många grönsaker förodlas inomhus på våren för att ge tidigare skörd, även om de också skulle kunna sås utomhus och hinna ge skörd i vårt klimat. Men den tidigare skörden hägrar, därför kickar vi igång en del plantor tidigare.

Om du har ett växthus kan du förodla vissa grönsaker i växthuset, istället för att förodla dem inomhus. Det tar trots allt en del plats att så inomhus...

 

Läs mer: Inomhusodling - min stora guide

 

Grönsaker du kan så inomhus i mars

  • lök
  • tomat
  • paprika (sorter med kort utvecklingstid)
  • tomat
  • kål
  • lök
  • basilika
  • persilja
  • sparris
  • purjolök (tidiga sorter)

 

Gröna sallatsblad odlas i en avklippt petflaska.

Om du sår vissa grönsaker i förväg och sätter ut plantor i landet, får du tidigare skörd än om du sår direkt i landet. Här odlar jag sallat i en gammal avklippt PET-flaska. Plantorna ska sättas ut i min varmbänk.

 

Bild ovanifrån på tråg med många små jordkuber tillsammans.

Det här lilla verktyget kallas för soilblocker. Med det kan man trycka ut små eller lite större jordblock och på så vis odla utan krukor.

 

 

Detta behöver du

Fröer: Du kan köpa fröer i vanliga trädgårdsbutiker och på nätet. Störst utbud finns på nätet. Det är väldigt roligt att köpa fröer från soffan, och när du köper på nätet har du fina möjligheter att läsa på om sorterna du är intresserad av. Tips inför köpet är att satsa på sorter som beskrivs vara lämpliga för vårt klimat och som är lämpliga att så vid den här tiden på året. Om du är osäker på vilka sorter som är bra kan du fråga om råd i några av alla trädgårdsgrupper som finns på Facebook, till exempel min grupp Trädgårdsskafferiet.

Läs mer: Var kan man köpa fröer?

 

Tråg och brickor: Lättast att så i är "askar" av olika slag. Undvik vanliga krukor till sådd, samt briketter, papperskrukor, torvkrukor och kokoskrukor. Dessa är betydligt svårare att lyckas med (även om de ofta marknadsförs som superenkla...) än om du väljer tråg av plast. Vanliga askar till vindruvor, kvisttomater och liknande är väldigt bra att så i. Alla tråg du använder till sådd måste ha hål i botten så att vatten kan rinna ut. Till dina tråg måste du också ha brickor som trågen kan stå på. De ska ha en liten kant, så att överskottsvatten samlas upp.

Läs mer: Odla smart i pluggbrätte

 

Jord och tråg som förberedelse till sådd.

Jord och tråg är förberedda för sådd. Jag använder min egna kompostjord till både sådd och omplantering, men du kan köpa planteringsjord i trädgårdsbutiken - det funkar lika bra. Du behöver sällan ha särskild såjord för att lyckas med sådden.

 

Jord: Till de allra flesta sådder som görs på våren duger vanlig planteringsjord fint, du behöver inte satsa på särskild så-jord. Undvik jord med allt för mycket torv i, den gör att jorden lättare torkar ut. En jord med mycket kompost i är bra.

Läs mer: Såjord och planteringsjord - vad är vad?

 

Växtbelysning: När vi odlar inomhus på vintern är det så mörkt att växterna behöver extra ljus från växtbelysning. Det gäller också om du odlar inomhus från mars och framåt, men inte kan ha sådderna i fönstret. Enklast är att skaffa riktig växtbelysning.

Läs mer: Tre viktiga tips om växtbelysning

 

 

Gör så här

De flesta fröer gror utan att man behöver dutta med fröerna särskilt. Lägg jord i ditt tråg, cirka fem centimeter bara. Platta till jorden lite. Sprid ut fröerna över jorden ganska glest=inte stå tätt. Täck med lite jord. Stora fröer täcks med mer jord och pyttesmå fröer täcks inte alls, de trycks bara fast på jorden. Detta kallas för bredsådd. Lär dig mer om det i länken nedan. Stora fröer och fröer till slingriga växter passar oftast inte lika bra att bredså, men sallat, tomat, paprika, lök och annat funkar utmärkt.

 

Läs mer: Lyckas med bredsådd

 

Det här med att så glest är upp till dig att tolka och du lär dig att göra bättre och bättre ju mer du odlar. Om plantorna står väldigt tätt är det ibland svårt att separera dem bra senare och de kanske inte växer fullt lika bra.

När sådden är gjord är det dags att vattna. Ta för vana att vattna genom att ställa hela byttan du sått i ett litet kar med vatten. Då suger jorden upp vatten genom hålen i botten av tråget. Det kallas för underbevattning. Jorden vattnas utan att ytan kraschas av en vattenstråle, som kan putta omkring fröerna och störa dem.

 

Tips om grönsaker - från sådd till skörd

 

En hand håller små svarta fröer.

Basilika-frön är små och kan strösslas ut över jorden ganska tätt. De vill gro utan jord på toppen, de är så kallade ljusgroende.

 

Ett tråg i svart plast, med jord och mörkröda fröer.

I ett litet tråg med sex "pluggar" har jag sått två frön i varje plugg. Detta är en spännande böna som heter långböna eller sparrisböna. Den behöver lång utvecklingstid och sås därför tidigt.

Att trigga fröer att gro

Fröer behöver jord och fukt för att gro. Vissa fröer vill också ha lite extra värme, medan sallat och en del andra bladgrönsaker gror bättre när det är svalt i jorden. På våren kan du ställa din sådd i ett varmt fönster.

Om jorden torkar ut är det risk att fröerna förstörs, eller grodden om fröerna redan börjat gro. En bra idé är att täcka sådden med en genomskinlig plastfilm, eller möjligen ställa tråget i ett minidrivhus. Ett minidrivhus är en bricka med ett genomskinligt stort lock i plast. Det är viktigt att det finns en liten ventilationslucka i locket, så att det inte blir för fuktigt och för varmt.

 

Läs mer: Pluggbox - smart till sådd av blommor och grönsaker

 

Gröna plantor, jord och fröpåsar på en bänk.

Klart för sådd! Det är underbart att få plocka fram det som behövs för att så. Växterna till höger i bild är sådda i det som kallas för ett pluggbrätte.

 

Massor av gröna blad i olika nyanser.

Så här ser växterna i pluggbrättet ut. Pluggbrätte är en bricka med massor av små sammanfogade celler. En växt växer i varje cell.

 

Här visar jag hur

I mina kanaler finns många videos och blogginlägg där jag visar hur jag sår växter som ska gro inomhus. Här kan du få inspiration och se hur det går till.

 

 

Nu har du gjort grunden - sådden är klar! När du har gjort en sådd fortsätter du med nästa. Vissa växter gror på bara några dagar inomhus. Här hemma gjorde jag en sådd av kinesisk salladskål sent på fredag kväll och vid söndag lunch hade den redan grott. Då blir man glad!

Jag ska gärna visa hur du går vidare när växterna grott och det börjar bli dags att plantera om. Det återkommer vi till lite senare. Lycka till med sådden!
/Sara Bäckmo

 

 

02. mars 2021