Stäng menyn

Så använder du sökfunktionen

På sarabackmo.se finns tusentals blogginlägg, artiklar och recept att läsa. Du finner det du söker genom att använda sökfunktionen på sidan. Så här använder du den.

Skärmdump på söksida.

 

Tack för att du vill läsa Skillnadens - mitt digitala kvarter för alla blogginlägg, artiklar, recept och frågor och svar. Jag har skrivit om min odling i bloggform sedan 2014 och det finns här på sidan tusentals texter att läsa.

Det är inte alltid du ser det du önskar läsa då du skriver in adressen sarabackmo.se och kommer in på startsidan. På startsidan syns nämligen bara det som senaste publicerats. Ibland kan du komma hit genom en länk på Facebook och sedan "tappa bort dig" då länken tagit dig till ett inlägg som publicerades för länge sedan och du efter att ha läst kanske klickar på ytterligare en länk och sedan inte vet var du är. För att komma tillbaka till startsidan kan du alltid klicka på mitt namn längst upp på sidan, eller välja Startsida i menyn.

Det finns en sökfunktion på min sida som hjälper dig att sortera bland alla text och bild på sidan. Om du kommer hit för att söka efter någon särskild info om odling och trädgård, så är mitt tips att börja där.

 

Förstoringsglaset

Sökfunktionen hittar du om du klickar på förstoringsglaset. På datorskärmen (desktop) syns förstoringsglaset i övre vänstra hörnet. Klicka på den symbolen. Då kommer du vidare till ett fält där du kan söka det du vill läsa om.

 

I övre vänstra hörnet på datorskärmen syns förstoringsglaset.

 

Om du läser i mobiltelefonen eller läsplatta når du sökfunktionen genom menyn. Menyn når du genom de tre strecken uppe i högra hörnet på sidan. Där finns alla övergripande indelningar av material på min sida att nå, via olika rubriker. Klicka på de tre strecken för att nå menyn och titta sedan efter förstoringsglaset på skärmens övre vänstra del.

 

I mobilen nås sökfunktionen genom menyn och därefter med förstoringsglaset uppe till vänster.

 

 

Hur du söker

Sökfunktionen hjälper dig att hitta bland allt det som publicerats under åren. Om du söker brett får du en mycket bred palett av svar. Om du förfinar din sökning får du sannolikt mer precisa svar.

Jag ger dig ett exempel. Låt säga att du är intresserad av att läsa om tomater. Bästa sättet att söka då är på ordet "tomat". Inte på tomater, tomaten, tomatens, tomaterna eller liknande. Kort och gott "tomat". Då får du upp alla inlägg där bokstavskombinationen för "tomat" förekommer. Vanligtvis brukar en enkel och väldigt bred sökning på ett enda ord, ge en väldig massa svar.

 

Skärmdump på söksida.

Här har jag enbart sökt efter ordet tomat och då fått följande förslag att läsa. Listan med artiklar är längre på webben, förstås.

 

Din sökning ger bättre svar om du lite mer noga anger vad du söker efter. Om du anger två ord anstränger sig sökapparaten lite extra. Du kan till exempel prova "så tomat", "plantera tomat", "odla tomat", "skörda tomat" och så vidare.

Om du undrar hur jag odlar i pluggbrätte, vad jag skrivit om jord, hur jag tillagar svartrötter, när jag sår rotselleri eller hur du laddar ner den aktuella såkalendern - ja, då är det sökfunktionen du ska använda.

 

Här har jag använt sökord odla tomat och få fått andra förslag på texter att läsa.

 

Här har jag valt att visa enbart sökningar för tomat under fliken Frågor och svar.

 

Sökfunktionen på min sida är inställd på att sortera texterna du får upp som förslag. Du kan välja att se blogginlägg, artiklar och recept i en grupp och välja Frågor och svar som en annan grupp.

 

Sök på Google

Om du inte är på min sida utan vill söka brett på nätet, kan du också alltid använda webbläsaren eller sökfunktion på Google. I webbläsarens adressfält skriver du till exempel "odla tomat bäckmo" (inga citationstecken runt orden) och i ett huj levereras först förslag på inlägg, artiklar och videos på ämnet från min sida.

När du söker allmänt på nätet är det inte alltid så att du får upp just saker som jag skrivit själv. Beroende på hur du sökt och läst på nätet förut plockar sökmotorn fram förslag som den tror att just du är mest intresserad av. Ditt sökresultat ser alltså inte ut som andra användares.

 

En sökning på artiklar om att odla tomat, i samband med mitt namn, på Google.

 

Sökfunktionen på sajten är det enskilt bästa sättet att hitta bland tidigare publicerat material. Men om du vet med dig att du letar efter något som ganska nyligen publicerats, kan det vara lättare att gå till sidorna för blogg, medlemsartiklar eller recept och där scrolla igenom materialet som nyligen publicerats. Varje sida har också en kategori för respektive material, där du enkelt kan leta fram till exempel årets julkalender för medlemmar, recept av en viss typ eller blogginlägg som handlar om till exempel vinterodling eller något annat.

I sammanhanget är det också bra att nämna att du ibland när du söker kan hamna på ett blogginlägg från tiden då bloggen var helt ny. Då låg inte bloggen på den här plattformen. När text och inlägg flyttats från olika plattformar ett antal gånger och olika format använts för att presentera inlägget, kan det hända att bilder försvinner eller text byter plats. När det gäller inlägg som har några år på nacken har jag inte möjlighet att inlägg för inlägg gå igenom materialet och rätta till det som eventuellt blivit knas. Men det jag ser är att inläggen är i högsta grad läsbara, även om en bildtext skulle saknas eller inläggen inte ser helt up to date ut. Hoppas det är okej.

Lycka till med sökningen!
/Sara Bäckmo

27. december 2020