Stäng menyn

Tre viktiga tips om växtbelysning

Hjälp, vad gör jag för fel när det inte växer bra under växtbelysningen? Det finns tre missar många nybörjare gör när det är dags att odla under växtlampor inomhus.

Tre pyttesmå plantor av basilika under växtbelysning.

Här står tre små plantor av basilika och frodas. De växer i en hydroponisk odling (vatten och näringslösning) under en växtbelysning.

 

Nu är det många odlare som plockar fram växtbelysningen för att göra höstens första sådder av bladgrönsaker och skott att odla inomhus. Så också jag. Jag har några byttor med bladgrönsaker, groddar och två hydroponiska odlingar med basilika. På köksgolvet står gamla godislådor förberedda att sås med nya blad och fler växtbelysningar är framtagna för att hängas upp.

Jag har redan fått flera frågor om växtbelysning, om vad som gått fel och varför det inte växer som man hoppats. Med avstamp i de många bilder jag får skickat till mig, skriver jag det här inlägget med tre riktigt viktiga saker att tänka på med växtbelysningen. Om man inte gör rätt med belysningen kommer det inte att växa bra, och då är hela arbetet med att använda extrabelysning och odla inomhus på vintern ganska bortkastat.

Så. Här är mina tre viktigaste tips till dig som vill driva upp bladgrönsaker eller andra ätliga växter inomhus på vintern. Samma gäller också när du vill förodla grönsaker och blommor på vintern, senvintern och våren, genom att starta tidigt inne med hjälp av växtbelysning.

 

Läs mer: Inomhusodling - min stora guide

 

 

Ljuskällan nära växterna

Det allra vanligaste misstaget som nybörjare är att växtbelysningen placeras för långt från växterna. Jag ser till exempel bilder där odlare hängt sin belysning kanske 50 centimeter ovanför ett tråg med pyttesmå blad, i hopp om att ljuset ska täcka ett större område. Effekten blir istället att ljuset mattas av då det når växterna, och för att kompensera bristande ljus viker sig växterna mot dagsljuset från fönstret och börjar växa nästan horisontellt. Därtill utvecklas en lång stjälk på vissa växter, då de strävar mot den enklaste ljuskällan. I senare led blir växten uttröttad av brist på energi, tappar färg på bladen, blir mottagliga för angrepp och i värsta fall dör plantan.

Ljuskällan ska vara nära växterna. När växterna är små är det extra viktigt, då är de som känsligast. Tänk dig att ljuset kanske bör vara 10-15 cm från växterna. Om belysningen inte räcker till får du odla färre plantor, alternativt skaffa fler växtlampor eller satsa på större anordningar.

Värt att nämnas är också att olika växtlampor ger olika starkt ljus. Vissa av mina kraftigare lampor klarar att ge växterna ljus på något längre avstånd, medan en mindre variant kräver att jag är mer noga med avståndet. Bäst är de växtbelysningar som kan justeras i höjd och flyttas närmare eller längre ifrån plantorna utifrån vad som behövs.

 

En ledsen liten planta av basilika i ett fönster.

Den här basilikan växer i ett hydroponiskt system - utan växtbelysning. Den växer dåligt, har sämre färg på bladen, har längre stjälkar och söker sig mot fönstret för att få ljus. Flera plantor har redan dött då de försvagats eller fått skador då stjälken vikt sig. Detta kan hända med alla typer av plantor, oavsett om de odlas i vatten eller jord och oavsett om det är basilika, kål eller tomater.

 

12-16 timmars ljus per dygn

Växtbelysningen ska inte stå på hela tiden, då får växterna spatt och börjar må dåligt. 12-16 timmar per dygn brukar rekommenderas. De flesta som odlar inomhus och driver fram plantor till att både äta under vintern och senare plantera ut i en odling, har sin växtbelysning kopplad till en timer. Det är väldigt praktiskt.

Tänk på att försöka efterlikna den tillgång på ljus som växten normalt trivs i utomhus. Många växter trivs mycket bra i 12-16 timmars dagsljus, men vi har också en stor grupp grönsaker som växer allra bäst när dagarna är korta. Här tänker jag främst på olika asiatiska bladgrönsaker, rädisor, rucola och så vidare. Också sallat växer ok i lite färre timmar ljus. Om dessa växter står i rumstemperatur under växtbelysning halva dygnet är risken stor att de går i blom. Prova att odla under ljus 8 timmar per dygn och öka något om du tycker växterna ser ut att behöva det.

 

Läs mer:

 

Temperatur

Temperaturen på växtplatsen är en tredje nyckel till att lyckas med inomhusodling. Också här är det en bra idé att fundera på hur växterna trivs i utomhusmiljö. Många av grönsakerna vi odlar inomhus har sin prime time utomhus på våren och hösten. De växer allra bäst när det är svalt, fuktigt. Ett tips är att ställa din inomhusodling, med tillhörande växtbelysning, någonstans där det är lite svalare. Då är det lättare att skapa en bra balans för växten, som inte stressas av att växa snabbt då det är varmt och väldigt ljust.

Lagom temperatur för en inomhusodling kan vara 16-18 grader. Tänk på att växtbelysningen i sig avger värme.

 

En ljust grön och frodig basilika under växtbelysning.

Den här lilla plantan sådde samma dag som den ledsna basilikan i tidigare bild. Den här plantan har frodiga gröna blad, korta stabila stjälkar och inga skador som gjort att enskilda plantor dött. Växtbelysningen hänger cirka 10 centimeter över plantorna.

 

Sägas bör att det inte är helt enkelt att hitta en bra balans i ett vanligt rum för att odla grönsaker inne. Det är många saker som kan gå fel. Särskilt klurigt blir det när växterna blir större och utrymmet minskar. Då får man tulla lite på "reglerna" och ofta kan man inte ge plantorna exakt rätt förutsättningar. Men försök så gott du kan nu när plantorna är små, då får de en bra växtstart som ger bättre möjligheter senare.

 

Läs mer: Mina olika växtbelysningar

 

Det finns mycket inspiration på mina sidor om att så och odla inomhus under den mörkare årstiden. Titta gärna mer i länkarna jag föreslår här i inlägget, så får du fler tips. Be också gärna om inspiration i de olika trädgårdsgrupperna som finns på Facebook. Det är otroligt inspirerande att se hur andra odlare byggt upp system för att odla smart inomhus!

Lycka till med din odling!
/Sara Bäckmo

 

 

 

04. november 2020