Stäng menyn

Tomater från sådd till skörd

Jag älskar att odla tomater! På våren sår jag många olika sorter och tycker om variationen i växtsätt, utseende och smak. Här visar jag hur jag sår tomater.

En körsbärstomat på klase håller på att mogna.

 

Jag odlar massa tomater och har en hel del knep för att få den skörd jag tycker oss behöva. Men att utge mig själv för att vara nån tomatodlare av särskilda mått är jag alldeles för klok för. Jag har på något konstigt vis lite respekt just för tomatodling, kanske för att det är ett område som är omgärdat av särskilt många pekpinnar.

I år bjuder jag med dig på en tomatresa. Du ska få följa en av tomatsådderna - från sådd till skörd. Det blir mitt mässfynd 'Bajaja' som vi följer i den här serien. En buskig tomat som sägs funka bra också på friland, med hundratals tomater att skörda. På påsen står det upp till 750 tomater på varje planta, men försäljaren sa 900.

Här är hela serien!

 

 

 

 

 

 

En tittare har rättat mig om namnet. Jag förstod det på försäljaren som att det var Rödluvan i sagan om vargen som var Bajaja, men någon språkförbistring måste ha drabbat konversationen. Bajaja är namnet på en prins i den tjeckiska sagan Prins Bajaja. Nåja, vi är rätt mycket för både prinsar och prinsessor här hemma nu så en tomat med namn som en prins är mycket välkommet.

 

Vad vill du se?

Serierna om hur jag odlar de olika grönsakerna har varit populära och jag gör gärna fler. Är det någon särskild grönsak du vill följa under året? Kommentera gärna.

Just nu kan du följa följande grönsaker på min YouTube:
Spetskål
Purjolök
Sparris
Tomat

Glöm inte att prenumerera gratis på min YouTube-kanal. Då får du notering direkt i din telefon när det finns en ny video att se! Här kan du prenumerera: Sara Bäckmo - Skillnadens Trädgård.
/Sara Bäckmo

01. april 2018