Stäng menyn

Odla gurkor - från sådd till skörd

Nu är det dags igen! I en ny videoserie får du följa sommarens gurkodling - från planering av sådden till en förhoppningsvis god skörd. Häng gärna på och så!

Närbild på så-tråg med jord och lila blommor i bakgrunden.

 

Äntligen har det blivit dags att plocka fram gurkfröerna och så både till odling på friland och i växthus. Gurkor är en av de mest uppskattade sommargrönsakerna. Vi äter gurka till nästan varje måltid och om vi har gott om skörd har barnen ofta med sig gurkor till utflyktsfika under sommaren och fruktstund i skolan på sensommaren. Lyxigt!

Den här sommaren ska du få följa en av mina gurksådder i en videoserie. Jag ska så gurkor, plantera och vårda de små gurkliven efter bästa förmåga och förhoppningsvis få en del att skörda. För att ge mig själv en extra utmaning ska jag odla de här gurkorna utomhus!

Se första delen i Gurkor - från sådd till skörd nedan.

 

 

Videon är inspelad 16 maj 2019. Sorten jag sår i videon heter 'Longo Da China'. Totalt såddes 15 fröer och resten av tråget fylldes upp med rosa krassen 'Ladybird Rose'.

Eftersom vädret plötsligt slog om förra veckan och blev väldigt varmt och behagligt igen ställde jag trots allt sådden i tunnelväxthuset. Ungefär fyra dagar efter sådd grodde nästan alla fröer. Nu måste jag bara lista ut var på friland jag ska plantera dem och det beslutet är lite bråttom att ta. Gurkor växer nämligen ruskigt fort och kan på bara några dagar bli redo att planteras om. En ny rapport om gurkorna kommer snart.

Vilka gurksorter tänker du odla i år? Och hur kommer det sig att du valt just dem?
/Sara Bäckmo

22. maj 2019