Stäng menyn

Odla mat snabbt

Det krävs inga stora kunskaper för att odla mat hemma. Här är tips på åtta blandade grönsaker som du kan odla för att snabbt få skörd.

Närbild på bladgrönsaker i olika färger.

Här är min samling av asiatiska bladgrönsaker som jag odlar inomhus under vintern. Fem sorter, som allihop såddes i slutet av januari 2020.

 

När världen står på ända är jag oerhört tacksam för mina kunskaper i att odla mat! Jag har aldrig haft självförsörjning i kristider som en motivation till min odling, det är istället glädjen som är det, men självklart kan jag inte låta bli att reflektera över matproduktionen just nu. Vad händer om samhället får så stora problem att det drabbar både produktion och distribution av råvaror och mat?

Vår familj är absolut beroende av vissa typer av råvaror, främst spannmål som mjöl och mejeriprodukter. Men med det vi har i skafferi och frys klarar vi oss bra en tid utan att behöva tulla nämnvärt på vår matliga standard. En stor del av det familjen äter kommer nämligen från den egna trädgården, där jag året runt kan skörda både rotsaker, lök och bladgrönsaker. Vinter och tidig vår finns, årstiden till trots, mat att hämta.

Dessutom har jag bra kunskaper om hur jag på snabbt vis kan odla fram grönsaker som jag har nytta av i matlagningen. För dig som vill ägna dig åt något odlingsprojekt och kanske lära dig något nytt, kommer här några tips på snabba grönsaker och hur du kan odla dem. Jag länkar till fördjupande inlägg.

 

Grodda

Inget går så fort som att grodda egna grönsaker! På bara fyra dagar kan du ha ett helt kärl fyllt av läckra broccoligroddar till exempel. Du kan grodda baljväxter och kålfrön, lök och betor. Det finns många förslag! Groddar är både nyttigt och gott och kan användas som bas i en mängd olika maträtter. Prova! Du behöver inget särskilt kärl för att komma igång. Ett vanligt durkslag räcker faktiskt. Häll ner fröna i durkslaget häng över en bunke. Skölj några gånger om dagen. När groddarna utvecklas är det bara att börja käka.

Tre tips för att komma igång med groddning
Fiskburgare med böngroddar och currymajonäs

 

 

Ärtskott

Dessa odlas genom att vanliga gula ärter från matbutiken strös ut över fuktig jord. Efter ca tio dagar (beroende på hur varmt det är där de odlas) klipps skotten ner, de växer sedan upp på nytt. Ärtskott är nyttigt och gott och är särskilt trevliga att odla för barnfamiljer. Ungarna brukar tycka mycket om dem! De är godast att äta färska. Så rejält mycket så du har tillgång till flera byttor som du skördar omvartannat.

Min guide till att odla ärtskott i smart låda
Dressing av ärtskott
Tio grönsaker att odla inomhus

 

 

Bondbönskott

Precis som ärtskott är bondbönor något som kan odlas för skörd av skott. De stora fröerna odlas tätt tätt och klipps av när de blivit drygt en decimeter höga. Smaken är oerhört god! Precis som ärtskott brukar barn gilla också bondbönskott.

Vad är bondbönor?
Röra på bondbönor
Falafel av bondbönor

 

 

Rädisa '18 dagar'

Vanliga rädisor tar 4-6 veckor från sådd till skörd, men sorten '18 dagar' (heter också 'De Dix Huit Jours') har betydligt kortare tillväxt än så. När jorden är uppvärmd blir den skördeklar på bara arton dagar. Jag har provat! För riktigt snabb skörd är den här rädisan bland det bästa du kan odla. Glöm inte att vattna, då blir rädisorna milda och otroligt goda. Vi äter rädisorna färsk till måltider och mellanmål, gärna med en slatt god olja och örtsalt till.

Lär dig odla rädisor
Tips för att skörda rädisor
Undvik peppriga rädisor

 

 

 

Mikroblad

Att odla egna mikroblad, så kallade babyleafes, är ett suveränt sätt att få skörd snabbt. Du kan använda vanliga krukor, uppklippta mjölkpaket eller större odlingstråg. Fyll upp med några centimeter jord (mikroblad behöver väldigt lite jord eftersom plantorna inte växer sig stora) och strössla ut en tät matta av till exempel sallat, spenat, rucola och asiatisk kål. Dessa gror ungefär lika fort och kan sås var för sig eller i en mix. Rödbetor, dill och lök är exempel på andra grönsaker att odla som mikroblad, men gror långsammare och passar bäst att odla var för sig. Mikroblad är suveränt i sallader och som smörgåsgrönt, men också vackert som topping på olika maträtter.

Odla egen babyspenat
Tidiga blad i april

 

 

Asiatisk kål

För mer matiga grönsaker vill jag gärna tipsa om asiatisk kål av olika slag, till exempel kinesisk salladskål, pak choi, komatsuna och kinesisk broccoli. Dessa grönsaker växer oerhört snabbt upp till större plantor. De är lite vanskliga att odla på våren eftersom de lätt går i blom, men fram till dess kan de ge riktigt stor skörd. Så frön i små krukor och plantera sedan om till större krukor som du har i uterum eller växthus. Kinesisk salladskål kan ge skörd av enstaka blad och små huvuden 4-6 veckor efter sådd och likadant är det med de flesta andra asiatiska bladgrönsaker.

Odla tidig pak choi
Odla kailaan - kinesisk broccoli
Den tidigaste salladskålen
Rosa salladskål 'Scarvita'

 

 

 

Potatis

Potatis är en basgröda som för många av oss kan vara a och o om vi behöver stå för vår egen matproduktion under en tid. Det finns många bra riktigt tidiga sorter av potatis. Även om du inte är van vid att köpa utsäde på nätet är det störst sannolikhet att du hittar de sorterna där. I vanliga trädgårdsbutikerna finns oftast de mest efterfrågade sorterna och det är inte säkert att de tidigaste är bland dessa. Orla, Rocket och Arielle är exempel på tidiga sorter.

Räkna med att tidig potatis ger en första skörd knappt tre månader efter att potatisen satts i jord. Du kan fuska dig fram en tidigare skörd genom att rota potatis inomhus. Läs mer i länkarna nedan hur du gör detta. För snabbare skörd tidigt på säsongen kan du odla potatis i stora krukor i uterum eller växthus.

Lär dig odla potatis i kruka
Odla potatis i täckodling
Förebygg angrepp av potatisbladmögel

 

 

Sockerärter

Baljväxter som ärter och bönor är viktiga källor till protein. Om du vill satsa på en bred repertoar av hemodlade snabba grönsaker ska du absolut se till att så sockerärter. Har du ont om plats sår du dem i krukor. Ärterna kan med fördel gro inomhus, sedan kan du flytta ut dem till uteplats eller växthus. Var noga när du väljer sort! Leta efter snabbväxande, gärna lägre, sorter. Se tips nedan. Sockerärter ger inte skörd hela säsongen, så nytt om några veckor för att kunna skörda under lång tid.

Så sockerärter på vintern
Skörda sockerärter ofta
Frysa sockerärter till vintern

 

 

Brytbönor

Av samma anledning som sockerärterna är det bra att odla upp tidiga plantor av brytbönor. De kan till och med ge skörd inomhus i fönstret. Jag brukar så lågväxta sorter med smala baljor inomhus i mars och sätta ut i växthuset några veckor senare. De är mycket frostkänsliga, så det är lite gambling. En bra vår ger bönorna rejäl skörd i maj. Min favoritsort av brytbönor är 'Nautica' som växer fort och ger suveränt goda bönor.

Webbkurs - Lyckas med bönor och ärter
Guide till olika slags bönor
Att blötlägga bönor innan sådd

 

Det finns förstås en oändlig mängd fler grönsaker att odla både inomhus och utomhus, men det här är grönsaker som jag tycker är riktigt snabba och som dessutom är maximalt användbara i vardagsmaten. Många av oss som odlar mycket försöker hitta system för att odla dessa grönsaker regelbundet och på så vis ha delar av utbudet att skörda, eller hämta från lagringsplatser, under en stor del av året. Det är en kul utmaning, som nu också kanske får en mer praktisk och viktig nytta med.
/Sara Bäckmo

 

12. mars 2020