Stäng menyn

Odla rödbetor i pluggbrätte

När det är dags att fylla landen med plantor älskar jag att bära ut mina fyllda pluggbrätten! Igår var det dags för rödbetorna. De såddes i pluggbrätten i mars.

En lång rad med små plantor bredvid varandra.

Pluggplantor är lätta att hantera. Här är rödbetsplantor som jag sätter ut i landet.

 

Titta så fina rödbetor blir då de odlas i pluggbrätte! Så här odlar jag alla mina betor och tycker det funkar kanonbra. Genom att förodla betorna kan jag lättare använda dem som utfyllnad i planteringar. Det är svårare om jag ska så dem direkt på växtplatsen.

Sorten jag odlar här heter 'Detroit Dark Red 2' och är en utmärkt rund rödbeta. Den hör till kulturarvssorterna och har odlats sedan 1800-talet. Jag odlar den för att äta tillagade betor och att lägga in. Dessutom är betor en av de bästa rotgrönsakerna att förvara i min stuka under vintern, därför vill jag gärna odla mycket.

 

En bricka med många små plantor.

Så här såg brättet ut tidigare i vår då de stod i tunnelväxthuset. Plantorna är hanterbara och fina redan då och skulle ha kunnat planteras, den lilla jordklumpen hålls ihop fint av rötterna.

 

Sådd i tunnel

Jag har odlat betor i två rejäla brätten i år. Bägge är sådda i tunnelväxthuset i mars och har stått där hela tiden.

Brättena är av sorten QuickPot QP 150T.

Jag har sått ett frö i varje plugg. Eftersom rödbetsfrö innehåller fler än ett frö bildas flera plantor ur varje frö/cell. Jorden jag använt är vanlig planteringsjord.

Som du ser är plantorna lite gulaktiga i vissa blad. Så brukar plantor se ut när de stått i för lite och för näringsfattig jord ett tag. Just nu växer inte plantorna särskilt heller, de får inte riktigt det de behöver. Då är det dags att plantera om, eller sätta ut på växtplatsen.

 

Plantor i pluggbrätte.

När är det dags att plantera de små pluggarna med rödbetor?

 

Ett pluggbrätte fotograferat underifrån.

Precis som med andra plantor kan man se att rötterna börjar titta ut genom botten på "krukan". Och så ser plantorna i allmänhet klara ut.

 

En bricka med många piggar.

Så här ser uttryckaren ut. Lika många piggar som det finns celler i pluggbrättet.

 

Plantor som ploppat ut ur pluggbrättet.

Vips har jag 150 fina pluggar som tryckts ut ur brättet. Mycket enkla att plantera!

Tre pluggplantor bredvid varandra

Hej alla plantor! Vid planteringen petar jag ett hål i marken med en vanlig pinne och pluppar ner plantan i marken.

 

Smart med pluggbrätte

I år vill jag odla betorna mellan mina sparrisplantor och låta dem kanta tre sidor i mittenkvarteret. Då behövs många plantor! I pluggbrättena kan jag lätt odla upp hundratals betor utan att de tar mycket plats.

Till brättet har jag också det som kallas för en uttryckare. Det är en platta med piggar på, lika många som celler i brättet. Vid planteringen sätter jag pluggbrättet på uttryckaren och trycker till. Vips, har alla 150 plantorna tryckts upp ur brättet och jag kan lyfta upp dem enkelt.

 

Läs mer: Åres godaste betor - vitbetor

 

Enkelt att plantera

Pluggarna med rödbetor, och alla andra grönsaker vi kan odla i pluggbrätten, är oerhört enkla att plantera. Efter att jag tryckt upp alla pluggarna, tar jag en liten pinne i lagom storlek och gör ett hål i marken. Sen duttar jag ner min plugg i hålet och trycker till. På nolltid har hundratals plantor planterats.

Det är fiffigt att göra planteringen en dag när det är molnigt eller vankas regn. Då behöver de små plantorna inte så mycket omvårdnad efter planteringen, det sköter naturen själv.

 

Ett brätte med rödbetor fotograferat ovanifrån.

Lycka att knata ut i landet med så här många fina små plantor!

 

Ett pluggbrätte med rödbetor.

När rödbetorna stått ett tag i pluggbrättet slutar de närmast att växa. Jag har inte gödslat dessa något, men om utplanteringen skulle dröja vore det bra med lite näring.

 

 

Så rödbetor i maj

Rödbetor i pluggbrätten kan sås hela maj med fint resultat. Självklart kan du så på friland eller i pallkragar med. Om du odlar på balkong kan rödbetor odlas i stora krukor eller tråg. Rödbetor behöver inte så stort jorddjup, så de passar bra att odla i olika kärl.

Senare under sommaren kan det vara svårt att få betor som växer till sig bra i storlek och hinner bli skördeklara. På sensommaren odlar jag mer rödbetor, men då för att övervintra.

 

Läs mer: Skörda rödbetor

 

Andra grönsaker som passar att så i pluggbrätte är:

  • sallat
  • salladslök
  • broccoli
  • kålrabbi
  • rädisor
  • rucola
  • persilja

 

Läs mer: Frysa rödbetor

 

Rödbetsbiffar på hög och i hamburgerbröd.

 

Recept med rödbetor

Varför odlar jag så mycket rödbetor? Vi vill ju gärna äta så mycket grönsaker som möjligt från den egna trädgården. Ett vanligt år är det väldigt lite vi behöver från affären och det är tack vare all påhittig mat som vi kan laga av de fina grönsakerna hemma i köksträdgården. Betor är nyttig och god mat, som går att variera mycket. Här finns några receptförslag med betor som bas.

 

 

Se till att du har mycket betor i trädgården. Och odla gärna ett helt gäng extra för att ha som utfyllnad i landen där du behöver något färgglatt. Pluggbrätten är en riktig hit i min trädgård och jag använder dem för sådd både vinter, vår och sommar.
/Sara Bäckmo

 

17. maj 2020