fbpx

25. september 2018

Enkla inlagda rödbetor

Inlagda rödbetor är en sådan där simpel sak att göra, men som får en mängd maträtter att smaka snäppet godare. Här är mitt favoritrecept.

Ingredienser
  • 2 kg rödbetor
  • 0,5 dl röd vinäger
  • 0,5 dl ättiksprit (12%)
  • 3,5 dl vatten
  • 3 dl socker
  • 0,5 msk nejlikor

Jag är en storkonsument av inlagda rödbetor, men det måste vara inläggningen enligt min mammas recept. Det blir många burkar varje år. Ett tips för att få barnen att smaka är att locka med det spännande toalettbesöket senare... Rött kiss!

Gör så här:
Småkoka rödbetorna med skal i ca 45 minuter.
Spola i kallt vatten och kläm av skalet med händerna.
Skiva (eller låt vara hela om du hellre vill det).
Blanda ingredienserna till lagen.
Lägg i rödbetorna och låt koka 15 minuter.
Slå upp på burkar och fördela lagen i burkarna över rödbetorna.

Förvara burkarna svalt och servera till mustiga grytor och annan husmanskost, eller andra rätter som behöver ett sting av syrlig jordighet.

 

På ett mörkt träbord ligger rödebtor i färsk och inlagd form.

 

Recept: Sara Bäckmo
Foto: Maria Strömberg Bååth

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *