Röra på rödbeta och bönor

Jag älskar att använda rödbeta i matlagningen! Få grönsaker eller ens frukter bjuder på samma livliga färg. Här är en röra som passar till det mesta och lyser upp varenda måltid.

Vackert lila röra med rödbeta i fina skålar på ett träbord.
Ingredienser
  • några rödbetor
  • kokta vita bönor eller bondbönor
  • vitlök
  • citron
  • spiskummin
  • olivolja
  • salt

Ett toppensätt att få mer grönsaker i maten är att basera röror och såser på det som finns i trädgården. Här är en jättegod röra som går att göra på både färska små betor och trötta betor som lagrats ett tag. Bara färgen gör den otroligt läcker!

Gör så här:
Tvätta rödbetor, men behåll en bit av fästet till blasten och skala inte.
Koka rödbetorna mjuka i lättsaltat vatten, det tar drygt 30 minuter beroende på hur stora rödbetorna är.
Skala betorna under kallt vatten, skalet behöver endast klämmas av från betan och ändarna skärs bort.
Skär betorna i mindre delar och mixa tillsammans med ungefär lika mängd bönor och lite olivolja till en jämn smet.
Smaka av med citron, spiskummin, olivolja och salt.

Servera till exempel som tillbehör till stekta rotsaker, grön sallad, yoghurt och ett enkelt bröd. Säsongens örter passar också fint till, i det här fallet är det timjan som syns på bilden.

 

Recept: Sara Bäckmo
Foto: Maria Strömberg Bååth

Ett svar till “Röra på rödbeta och bönor”

  1. katinka skriver:

    Tryckkokare är perfekt till rödbetor, de blir klara på halva tiden. Gäller alla rotsaker, liksom torkade, blötlagda bönor och gula ärter. Klimatsmart och dessutom bra både för magen och näringsvärdet i det som kokas, förutsatt att man inte överkokar. Synd att många yngre är lite skraja för tryckkokaren.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *