Stäng menyn

Skörda rödbetor

Om du odlat rödbetor i år, eller gulbetor, vitbetor och polkabetor för den delen med, så kan det vara dags nu att fundera på skörd. Det är lätt att se när det är dags att skörda rödbetor.

Vackra betor i fina färger skurna i klyftor.

Nyskördade polkabetor och gulbetor på en plåt redo att ugnsbakas.

 

Just nu kan jag inte få nog av rödbetor. De är underbara som huvudrätt i en måltid och lika nice som tillbehör, kalla eller varma. I vanlig ordning tycker jag att jag har odlat för få och har gjort en rejäl sommarsådd att komplettera med. Det är kul att skörda rödbetor och det känns alltid som om jag får rejält med lön för mödan.

Efter att jag visat en del av mina rödbetor i sociala medier undrade en läsare hur man ser att rödbetorna är färdiga att skörda.

 

Ett knippe röda och gula betor ligger på träflis.

Betor växer med en liten del av rotdelen ovanför jord. Det är lätt att se eller känna hur stor betan har blivit innan du skördar.

 

Känn efter

Först och främst är det bra att veta att rödbetor kan skördas i flera olika stadier och vara kanongoda. De kan vara pyttesmå och underbart goda som primörer, liksom rejält storvuxna och ugnsbakade eller rivna i soppa. Du som odlar bestämmer.

Ofta är blasten väldigt stor och kraftig och vid en första anblick kan man lätt tro att det finns en mega-beta där under. Ofta är det inte så. Om inte den del av betan som syns strax ovanför marken skvallrar om storleken har jag ett tips. Känn efter med tummen och pekfingret över nacken, alltså övre delen av rödbetan, för att avgöra hur stor den är. Jag brukar följa betans form med fingrarna ner i jorden och känner rätt lätt om jag ska skörda eller inte.

Om betorna växer i ett litet kluster utan att ha gallrats brukar jag försiktigt vrida bort den största i klustret. Annars går jag igenom raden och skördar de största och låter resten stå kvar och växa vidare.

 

Läs mer om rödbetor

Lär dig odla betor
Så rödbetor i pluggar
Att frysa rödbetor

Inlagda rödbetor. Foto: Maria Strömberg Bååth

En vacker skål med rödbetssallad och halloumi.

Rödbetssallad med linfrön och halloumi. Foto: Maria Strömberg Bååth.

 

Vackert lila röra med rödbeta i fina skålar på ett träbord.

Rödbetsröra med bönor. Foto: Maria Strömberg Bååth.

Recept med betor

Röra på rödbetor och bönor
Rödbetsbröd
Enkla inlagda rödbetor
Rödbetsbiffar med fetaost
Rödbetssallad med linfrön och halloumi

Det är lite på gränsen nu i juli med att så betor, chansa om du törs. Det kan hinna bli några små betor att njuta av till hösten, beroende på var du odlar kan de förstås hinna bli något större med. Om inte annat så blir det i alla fall god blast att äta. Kan tipsa om att smörstekt rödbetsblast är kanongod!
/Sara Bäckmo

08. juli 2019