01. februari 2016

Så grönsaker i februari

Tidig sådd ger tidig skörd. De tidiga plantorna är visserligen sällan perfekta och maffiga men ändå nog stora och tillräckligt goda för att göra skillnad i hushållet.

Kardon tillsammans med sommarrudbecka 'Cherry Brandy'.

Vackra grönsaken kardon är en släkting till kronärtskockan och sås tidigt på året. Här tillsammans med en sommarrubeckia.

 

Det ser ganska futtigt ut i byttan med fröpåsar aktuella att så i februari. Men skenet bedrar. Mycket ska flyttas över från januari-bingen. Jag gör ju många små sådder vid olika tidpunkter under hela året för att sprida ut skörden och många fröer återkommer med jämna mellanrum.

Läs gärna: Så grönsaker i januari

Jag fortsätter att presentera listor varje månad med det jag tänkt att så kommande månad. Så här ser listan ut för februari:

 

Inomhus till krukodling:
Gurka
Ärtskott
Minipaprika
Vitlöksblast
Ärtskott

Inomhus för utplantering på friland:
Stjälkselleri
Purjolök
Kardon
Kronärtskocka
Physalis
Mejram
Timjan

Inomhus för utplantering i tunnelväxthus:
Aubergine
Paprika
Kapkrusbär
Kål

(Varmbänk i tunnelväxthus:
Trädgårdsportulak
Spenat
Sallat
Dill
Betor (som enbart odlas för blastens skull)
Rucola
Ärtskott
Pak choi
Röd målla
Rädisa

OBS Oklart om jag gör en varmbänk 2018.)

Tunnelväxthus:
Spenat
Rucola
Majrova
Sommarmorot
Dill
Ärtskott
Rädisa
Trädgårdsmålla
Persilja
Sallat
Rödbetor (endast för blasten)
Salladslök/piplök

Vintersådd/förodling av plantor i tunnelväxthus:
Svartkål
Grönkål
Broccoli
Brysselkål
Spetskål
Blomkål
Blomsterkål
Purpurkål

Kallbänk ute:
Spenat
Sallat
Rucola
Sommarmorot
Kålrabbi
Broccoli
Sommarblommor

Grönsaken kardon (bilden överst i inlägget) är en tistelväxt likt kronärtskockan, men det är inte blomknoppen som äts utan bladstjälkarna. Dessa packas in i säckväv eller tidningspapper en tid innan skörd och bleks då. Äts till exempel kokade med smör och lär vara i höjd med sparris smakmässigt. Trots att jag odlat dem i tre år har jag inte förmått mig att skörda dem än - de är så himla fina! Kanske i år.

 

Ivrig med mer ljus och tinad jord
Som du ser är jag ganska tidig med att så många grönsaker. En del vet inte om att det funkar utmärkt att så saker i kall jord och räds av att någon gång ha läst om fröer som ruttnar i jorden om de sås vid fel tillfälle eller så. Det finns såna fröer också förstås. Gurkfröer och bönor gillar till exempel inte alls att sås i kall jord och som du ser finns de heller inte med på listan, annat än för krukodling inomhus. Jag har lärt mig vilka grönsaker som går att så riktigt tidigt och har stor nytta av det.

Läs gärna: Är det ett misstag att så tidigt?

I klippet nedan berättar jag mer om hur jag gör när jag sår i kall jord på friland och vilka grönsaker som passar till det.

 

Till skillnad från rekommendationer som står att läsa i en del böcker och trädgårdsmagasin tycker jag inte alls att det ger dålig utdelning att så grönsaker tidigt. Den tidiga skörden är sällan från perfekta och maffiga plantor, men ändå nog och tillräckligt god för att göra stor skillnad för hushållet. Dessutom är det kul att så - och den detaljen är något att hålla högt!
/Sara Bäckmo

19 svar till “Så grönsaker i februari”

  1. Kristina Axelsson skriver:

    Så-längtan finns ju i kroppen nu.Än så länge är det läsning i frökatalogen.Vad ska man välja? blir ofta för mycket.

    • Sara Bäckmo skriver:

      Ja, det blir ofta mycket! Men jag tycker inte det gör nåt. Det kommer till användning för eller senare. Dessutom är det förhållandevis små summor som fröinköp handlar om. Glad att jag inte är dykintresserad - då hade det verkligen blivit dyrt! Hälsningar Sara

  2. Ida skriver:

    Jag blir så otroligt inspirerad av att läsa din blogg och till detta året försöker vi förlänga vårt odlingsår. Kål är något vi verkligen vill utöka i vår odling. Hur gör du med kålplantorna som du försår i tunnelväxthuset? Sätter du dem i en bädd eller i krukor/tråg? Täcker du dem på något sätt för att skydda mot frost?

  3. Helena skriver:

    Jag har i år gjort en vintersådd för första gången, inspirerad av dig i allra högsta grad!! Vi ska nämligen åka på en långsemester och kommer hem först i slutet av mars, så nu får det bära eller brista!! Igår satt vi och pratade odling vid lunchen, jag och arbetskompisarna, och jag berättade då att jag hade gjort årets första sådd under helgen. Ja, men du menar inomhus va? NEJ! Men då har du växthus då? NEJ!! 😀 Men VAD har du då sått? Inte kan det då vara salla iaf?? JOPP!!! 😀

    • Sara Bäckmo skriver:

      Det låter härligt Helena! Hoppas du kan visa upp en kanonskörd för tvivlarna sedan =) Ha en härlig semester! Hälsningar Sara

  4. Ann-Mari skriver:

    Nyfiken på vad du gör med gurka i krukodling?

    • Sara Bäckmo skriver:

      Jag brukar dra upp några enstaka plantor till vår veranda för att få tidig skörd. Förra året var vår yngsta två år och kapade alla plantorna i höjd med sin näsa i en av många olovliga utryckningar med sax. Hoppas på bättre skörd i år. Tidigare har vi haft gurka redan i maj-tidig juni när vår gröna utmaning startat, det har varit härligt! Hälsningar Sara

  5. Ylva skriver:

    Hej! Är det en så kallad "jordfabrik" du sår i i videon? Blir inte det en för näringsrik jord för fröerna?

    • Sara Bäckmo skriver:

      Hej Ylva,
      Om du tänker på en jordfabrik som det brukar pratas om i samband med bokashi så är svaret nej. Jag gräver ner bokashin på bra djup och rötterna når inte dit ner förrän komposten är förmultnad. Många av bladgrönsakerna som växer riktigt snabbt får aldrig de djupa rötterna utan håller sig mer i marknivå, de tar inte skada av att odlas ovanpå nyss nedgrävd bokashi. Hälsningar Sara

  6. Erika skriver:

    Hej! Tack för en fantastiskt härlig och inspirerande blogg! Jag undrar om du har några tips kring odling av kronärtskockor, och vad är det för vacker blomma du samplanterat den med på översta bilden? Underbar färg!

    • Sara Bäckmo skriver:

      På bilden syns grönsaken kardon, som är en släkting till kronärtskocka. Den sås, liksom kronärtskocka, tidigt på vårvintern (februari-mars). Jag tycker de blir bäst om de får växa till sig på en varm plats och gärna skolas om flera gånger så de har något att växa i. Plantera inte ut förrän det är frostfritt. På bilden är kardonen samplanterad med den superfina sommarrudbeckian Cherry Brandy. /Sara

  7. Lena Johansson skriver:

    Är så sugen på att så lite ute nu men hur klarar växterna frosten sen när de kommit upp?
    Undrar detsamma om de du sått i små burkar o satte i en plastback ute.
    Tacksam för svar / Lena

  8. Johanna skriver:

    De här listorna med sånt som du ska så precis nu är guld! Eftersom du sår så mycket är det bra att veta när du sår vad och var 🙂

  9. Mariana skriver:

    När jag får upp mitt tunnelvöxthus kommer jag att göra kallbänkar dvs pallkragar som fylls med löv, halm o gödsel samt ett lager jord på toppen. Där efter slänger jag på allehanda frö för att se vad som händer. Kanske slänger på lite fiberduk. Eftersom jag inte har några trädgårdsland så tänkte jag låta allt stå kvar i tunnelväxthuset. Blir ett litet experiment./Mariana

  10. Tusen takk for at du deler med oss hva som kan såes når og hvor. Det er til stor hjelp og inspirasjon for en som er nybegynner PG har en STOR drøm om å lykkes?

  11. Eva Söderström skriver:

    Vad säger du om sådd i tunnelväxthus i Jämtland nu?

  12. Ida skriver:

    I kål sorterna du vintersådd, räknas då även vitkål? Har skaffar mig en tidigare och senare sort av vitkål och undrar om det är dags att så dem nu? I så fall, vinterså/kallså eller förodla inomhus? Väldigt tacksam för svar Mvh Ida

  13. Maria skriver:

    Vad gör att du funderar på att inte använda dig av varmbänk i år?
    /Maria

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *