Stäng menyn

Odla egen babyspenat hemma

Att äta småblad av olika slags bladgrönsaker är populärt. De finns att köpa i matbutikerna, sköljda och packade i plast. Men småblad går utmärkt att odla själv. Så här kan du odla egen babyspenat hemma.

En tät matta av gröna små blad.

De smalaste bladen här är spenatens allra första blad - hjärtbladen. Bladen med mer rundad form kallas för karaktärsblad och är de som växer fram efterhand sedan. Det är dessa vi skördar och äter. Här växer miniblad av spenat i en stor kruka i mitt tunnelväxthus.

 

Jag fick en fråga om en viss typ av bladgrönsaker och vill gärna skriva något om det. De pyttesmå bladgrönsakerna som finns att köpa i mataffären är ju rätt populära och många tycker de är behändiga att ha hemma. Det är ju bara att öppna påsen och plocka fram en näve till tallriken när de behövs.

Airon skriver till mig och frågar:

"Är babyspenat en särskild sorts spenat och kan man odla den hemma?"

 

Tre olika typer av spenatblad ligger på en bräda.

Sett från vänster syns spenatblad skördade som babyspenat, normalstora blad och blad från övervintrade plantor.

 

Babyspenat är helt enkelt väldigt små blad av helt vanlig spenat. Det finns vissa sorters spenat som på fröpåsen beskrivs vara extra bra till skörd av små blad, men min erfarenhet är att det funkar fint med de flesta.

Spenat växer som en ganska låg bladväxt, med blad som sitter på spröda stjälkar. Stjälkarna kan bli drygt en decimeter långa när spenaten växer som bäst på våren och själva bladet kan bli över tjugo centimeter långt. Efter en tid på våren när vädret blir varmt och dagarna långa bestämmer sig spenaten för att blomma och då bildas en lång blomstängel mitt i plantan. Då växer inga nya blad fram.

Långt innan plantan kommit så långt i sin växtprocess är bladen små och späda. Och de kan skördas i precis i den storlek som passar odlaren - från pyttesmått till stora blad. De minsta bladen kallas för babyspenat när vi köper den i butik, vad du vill kalla den när du odlar den själv vet jag inte. Jag brukar säga småblad.

 

Läs mer: Guide - Odla ärtskott inomhus i smart låda

 

Ett grunt odlingstråg med en tät matta av läckert gröna blad.

I ett lågt tråg med bara några centimeter jord har jag sått en tät matta av spenat som skördas som pyttesmå blad till sallad och smörgåsar.

 

Odla babyspenat så här

 • Strössla ut fröer till spenat ganska tätt i en liten låda, kruka, tråg, och täck med jord.
 • Vattna igenom jorden så den är fuktig.
 • Ställ i växthus, uterum, i fönstret eller utomhus.
 • Om det är sent på hösten eller vintern kan du behöva ha en växtbelysning över sådden.
 • När bladen blivit knappt tio centimeter höga kan de klippas av några centimeter från jorden.
 • Bladen växer upp på nytt och kan skördas ännu en gång.

 

Andra sorters småblad

På samma sätt som man odlar babyspenat kan man odla en mängd andra bladgrönsaker. Ett kul sätt är att redan vid sådden blanda olika slags fröer för att få något av en "sallats-mix" redan i krukan. Det är bra att välja fröer till sorter som gror ungefär lika snabbt. Här är exempel på några fina blandningar.

 • spenat, sallat, rucola
 • mangold, rödbeta, grönkål
 • sallat, purpurkål, vintersallat/mache

 

Se mer: Mikroblad av blandad kål

 

En arrangerad bild med byttor av gröna och röda blad.

I gamla godislådor kan en mängd små bladgrönsaker odlas för skörd av småblad. Här syns sallat, dill och småblad av kål, samt skördade skott av bondbönor.

 

Prova göra en läcker småbladsodling av bara röda sorter! Fullproppad av antioxidanter och nyttigheter, dessutom kanonsnygg på tallriken.

 • trädgårdsmålla 'Rubra'
 • rödbeta 'Bulls Blood'
 • purpurkål 'Scarlet'
 • sallat 'Red Salad Bowl'

Alla fröer till den röda blandningen av miniblad finns i min kollektion Så året runt tillsammans med Nelson Garden. Se länk nedan för inköpsställe och rabatter.

 

Läs mer: Rabatter, erbjudanden & köpställen

 

Saras hand håller en liten betplanta.

Rödbetor är underbara att odla för skörd av småblad. Smaken är mycket god och bladen ser så fina ut till maten.

 

Fram med fröpåsarna nu och så dina egna miniblad! Det går lika bra att ha en påse hemodlade blad i kylen som en från matbutiken. Se tips nedan på förvaring.

 

Se mer: Förvara bladgrönsaker i kylskåp

 

Du kan odla dina miniblad oavsett var du bor eller odlar. Det går fint att odla miniblad i en pallkrage, rakt ner i jorden eller i krukor och tråg på fönsterbrädet eller på balkongen. Så nu och skörda om några veckor. Lycka till!
/Sara Bäckmo

08. maj 2019