Stäng menyn

Vintersådd av snabbväxande bladgrönsaker

Att så grönsaker utomhus i landen på vintern kallas för vintersådd. Jag har sått snabbväxande bladgrönsaker i pallkragar nu på vintern och hoppas på en tidig skörd i vår.

Pallkragar på rad i en trädgård.

Pallkragarna står direkt på min kompost som ramas in av ett staket jag flätat av kvistar. Jord från köpta påar fyller pallkragarna.

 

Det är väldigt roligt att börja så grönsaker redan på vintern! Som ny odlare låter det säkert konstigt att man kan gå ut och så i landen nu i januari, men det är faktiskt inget skämt. Det hela kallas för vintersådd och vi gör det för att vi vill få en tidig skörd av grönsaker i vår. Men kanske mest av allt för att det är kul!

Vintersådd handlar om att så vissa fröer under vintern i kall jord, det kan vara utomhus i landen, i ett ouppvärmt växthus eller i krukor som förvaras på en kall växtplats. Fröerna ligger och vilar i jorden tills den blivit uppvärmd, då gror fröerna och i det ökande vårljuset växer de snabbt. Många av våra mest älskade bladgrönsaker ger skörd många veckor tidigare om de såtts på vintern. Som exempel brukar jag kunna skörda spenat ute i min trädgård redan i april, fastän det står på många fröpåsar att spenaten ska börja sås just i april.

 

Läs mer: Tio favoriter för vintersådd

 

I min vlogg från december på Berghem gjorde jag en härlig vintersådd ute i trädgården. Ni har frågat vad det var jag sådde. Läs vidare så får du veta. Om du inte sett videon än kan du se här.

 

 

Växtplatsen är alltså indelad i tre pallkragar och en liten plätt jord utan pallkrage. Alla ytor har såtts med två grödor på varje plats, utom en pallkrage som har tre.

Grönsakerna är:

  • rödbetor (endast för skörd av blast)
  • rucola
  • svartkål
  • grön sallat
  • röd sallat
  • spenat
  • pak choi
  • dill
  • purjolök

 

I varje pallkrage har jag sått två grönsaker, och i en pallkrage tre.

 

Alla sorters grönsaker i listan (utom en) är väl beprövade för vintersådd och du behöver inte tänka särskilt på att välja sort noga, det kan vara vilka sortnamn som helst. Dessa typer av grönsaker har fröer som inte är känsliga för att ligga i kylig jord. De ruttnar inte och förstörs, även om jorden fryser och täcks med snö under några månader. Naturen är fantastisk!

 

Läs mer: Tips på superenkel vintersådd

 

Purjolök har jag vintersått som ett test. Övriga grönsaker ska växa upp på platsen de såtts och ge skörd där till min öppen trädgård i vår, har jag tänkt. Purjolöken vintersår jag i ett litet test. Jag vill se om de alls gror och om jag i så fall kan flytta dem till en annan plats för vidare odling. Jag är själv skeptisk. Purjolök som utsätts för stora diffar i temperatur går lätt i blom på sommaren. Men vi får se.

 

En liten köksträdgård med kyrka i bakgrunden.

Det regnade när jag gjorde sådden. Två dagar senare lade jag på en fiberduk, i första hand för att skydda sådden från katter och andra som krafsar upp jorden.

 

Jag har skrivit mycket om vinterodling och vintersådd. Bland annat en hel bok på temat! Den heter Vinterodling - Skörda när det är kallt och finns i min webbutik. Just nu har vi dock slut på lagret och väntar på en ny leverans som kommer den 5 februari, om du orkar vänta till dess. Tipsar också om min alldeles nya bok - Skillnadens favoriter - som du kan förköpa redan nu i min webbutik. Den innehåller femton fina porträtt av grönsaker som passar kanon för en ny odlare att fylla köksträdgården med. Läs mer om boken i länken nedan.

 

Läs mer om Skillnadens favoriter i webbutiken

 

Nu hoppas jag att du letar upp några fröpåsar och går ut och provar en vintersådd, oavsett väder och temperaturer. Prova dig fram och se vad som funkar där du bor. Det är roligt att så och spännande att följa sådden nu på vintern och senare våren. Lycka till!
/Sara Bäckmo

14. januari 2020