Stäng menyn

Veckosvep 9 26 februari - 4 mars

Artiklar om sparris & inomhusodling, maffiga glassbomber, zon 7-odling och ny serie på Youtube om purjo. En liten del av allt nytt från Skillnadens vecka 9!

Bild av spenat med texten "Veckosvep 9 26 februari - 4 mars" på.

 

 

En helg att längta till! Tänk dig att möta 50 supertaggade odlingsintresserade människor från hela Sverige, och så någon från Norge på det. Var odlar du? Hur ser din trädgård ut? Så mycket trädgårdssnack och världens härligaste stämning. Vårens första odlingskurs har på något sätt varit lite av pricken över i efter min intensiva skriv-vinter. Mer om vad vi gjort kan du läsa på bloggen i nästa vecka.

 

Ett kollage av fyra bilder från helgens kurs; föreläsning på logen, vi täcker marken med tidningar för att ställa pallkragar med jord på, vintrig gård och jag och liten sitter inne och myser.

Vilka härliga dagar, och helt annorlunda odling mot förra året tack vare all snö. Jag är så glad över alla härliga odlarmöten!

 

Här är det jag publicerat i mina kanaler i veckan som gått.

 

Nya blogginlägg

Hur ska jag använda rabarber?
Podcast: Nils Åkerstedt och våra kålfavoriter
Att så purjolök
Vintersådd spenat i Lappland

 

Nytt trädgårdsbrev

Det senaste trädgårdsbrevet som skickades ut i torsdags var en riktigt fullmatad potatisspecial. Massor av tips, videor och ett fint erbjudande på sättpotatis från Larsviken. Erbjudandet gäller fortfarande, så om du signar upp dig nu får du det senaste brevet och kan passa på att beställa vårens knölar. Prenumerera gratis här!

 

Nytt poddavsnitt

I veckans "Två odlare emellan" listar vi våra absoluta kålfavoriter. Vilka läckra grönsaker det är alltså! Johannes berättar också om sitt möte med odlargurun Nils Åkerstedt.

 

 

Två odlare emellan görs av mig, Johannes Wätterbäck och Therese Lundén. Hör alla tidigare avsnitt på SpotifyLibsyn eller andra appar för podcasts. Vill du komma i kontakt med mig angående annonsering i podden skickas förfrågningar till marknad@sarabackmo.se.

 

Om odling på Karlavagnen

I onsdags var jag med i Karlavagnen på Sveriges radio P4 och pratade om odling, himla fint. Temat var att det är dags för oss hemmaodlare att tänka på vårsådderna. Eftersom jag odlar året om kunde jag såklart inte låta bli att prata om vintersådder också! Lyssna här: Hur odlar du? Ca 57.20 hör du mig.

 

Nytt på Youtube

När jag gjorde den första medlemsvideon fick jag in så många bra förslag på vad ni ville läsa och höra mer om. Flera önskade att få följa olika grönsaker från sådd till skörd, med alla stegen dess emellan. Förra veckan lade jag ut den första delen i serien om kål och denna vecka kom första delen om en annan måste-grönsak; purjolöken.

 

 

Jag visar också hur fin skörd du kan få genom att vinterså dill...

 

...och delade en glimt efter höstens kurs på Rinkaby Gård inför helgens dito. Fullkomligt underbart!

 

Veckan på Facebook

Två uppdateringar från tunnelväxthuset blev det på Facebook-liven under veckan. Kolla på del ett här och del två här. Sedan var det ett helt gäng äldre blogginlägg och videor som ni var lite extra intresserade av.

Blogginlägg:

Smart odling med hinkar utan botten - Kom igång på nya odlingsplatser där det inte finns jord.
Täckodlingen efter vintern - Vad händer med täckmaterialet på våren?
Odlingsbädd med grässvål - Smart sätt att göra ny odlingsyta på av gamla grästorvor.
Purjolök på friland - Förra årets odling som vi fortfarande äter av!
Du behöver inte ha växthus för att odla tomat! - Hur jag odlar mina tomater utomhus.
Böna med ny plats i köket - Ett tips inför året är att skaffa dig fröer till skärbönor!

Youtubevideor:

Toppa purjolök för kraftiga plantor - Toppa plantorna en eller två gånger för extra fina lökar.
Vacker lila kålrabbi - Så god och snygg grönsak, där både blad och klump är ätbar.
Gräv en enkel upphöjd bädd - Jättebra tips till dig som vill ordna upphöjda bäddar i trädgården.

 

Instagram

Lite mer ofiltrerat, oredigerat och oplanerat. Instagramlivet kan vara allt möjligt. Den här veckan är det odling med fina ungar, kursare, tvättstugor utan filter, favoritgrönsaker, bokashi och mycket mer. Följ @Skillnadens på Instagram!

Bildkollage från Skillnadens Instagram.

 

Nytt medlemserbjudande

I mars får du som är medlem här på sajten rabatt på riktigt fina sparrisplantor från Klostra. Sparris är både rolig och enkel att odla. Det är också något av det godaste jag vet, så jag vill ha många plantor. Med färdiga, stora plantor kommer du igång snabbt! Gå direkt till erbjudandet eller bli medlem först!

 

Nya artiklar

Sparris – den läckraste vårprimören. Sparris är grönt guld som producerar mycket och tidigt på våren. Lär mer om frösådd och etablering av plantor för att få njuta av din alldeles egna lyxmat.

Inomhusodling – min stora guideI mars blir det trångt i inomhusodlingen. Hur blev det så mycket som trängs under växtlamporna? Här berättar jag om min inomhusodling och ger tips. Riktigt lång artikel!

 

Nya recept

Ugnsbakade bönor i tomatsås. Torkade kokbönor är ett underbart inslag i köket. Här är en enkel favorit där de ugnsbakas tillsammans med smakrik tomatsås.

Glass i ugn med varma bär. Den här enklare varianten av glace au four går snabbt och lätt att göra. Glass, marängsmet och bär på ett fat är allt som behövs, samt efterrättssugna barn. Och vilken snygg variant Maria Strömberg Bååth skapade!

 

Ett fat med en stor boll av toppig maräng, brungräddad, med hallon på fatet runtomkring.

Ser det inte otroligt festligt ut?!?

 

Nästa vecka är jag superfokuserad på att få färdigt mitt bokmanus som ska vara inlämnat på torsdag. Vi hoppas också kunna publicera den alldeles nya norska sajten väldigt snart och jobbar mycket med den. Spännande att se resultatet!

Ha en fin kväll!
Sara

 

04. mars 2018