27. december 2018

Glass i ugn med varma bär

Den här enklare varianten av glace au four går snabbt och lätt att göra. Glass, marängsmet och bär på ett fat är allt som behövs, samt efterrättssugna barn.

Ett fat med en stor boll av toppig maräng, brungräddad, med hallon på fatet runtomkring.
Ingredienser
  • 0,5 liter glass
  • 4 äggvitor
  • 1 dl strösocker
  • några droppar citronsaft
  • 250 gram bär
 

Att stoppa in glass i ugnen är en galen grej som gör vår favoritefterrätt populär bland barnen. Smälter den inte? Spänningen är total varje gång.

Jag brukar inte bemöda mig med att göra sockerkaksbotten till min glass i ugn. Det här enklare sättet går snabbare att göra och ger en krämig efterrätt som är mycket populär, inte minst hos barnen. Ett tips är att duka till efterrätten innan du börjar tillagningen. När glassen är färdig ska den ätas upp fort innan den smälter.

Gör så här:
Värm ugnen till 300 grader.
Gör marängsmet av 4 äggvitor som vispas hårt med elvisp.
Vänd ner 1 dl strösocker och vispa mer. Smeten ska vara riktigt hård.
Avsluta med några droppar citronsaft.
Lägg 0,5 literspaket med glass på ett ugnsfastfat.
Packa in glassen i marängsmet, med slickepott eller en sprits.
Lägg halvtinade bär runt glassen och marängen.
Grädda hastigt i ugnen några minuter så att marängtäcket får färg men inte bränns.

Sedan måste glassen ätas på en gång, vilket inte brukar vara något problem. Jag brukar göra en variant med två glasspaket när vi är många som ska äta. Då justeras marängsmeten något och görs på 5-6 äggvitor istället.

Särskilt gott runt glassen är hallon, jordgubbar, blåbär, björnbär och plommon.

 

Recept: Sara Bäckmo
Foto: Maria Strömberg Bååth

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *