Hur ska jag använda rabarber?

Ja, varför ska man egentligen odla rabarber? Den här maffiga växten är suverän på många sätt. Att den återkommer varje år och ger tidig skörd älskar jag!

För en tid sedan delade jag tips om rabarber, både hur den pampiga växten kan sås från frö och också odlas tidigt på året som en av de tidigaste primörerna. Om du missade de uppdateringarna så hittar de dem här:

Så rabarber från frö
Odla späd rabarber - glasrabarber

 

rabarber, sara bäckmo, skillnadens trädgård

En kvällsskörd av rabarber i maj. Så tidigt på året är det underbart att skörda sånt som kan bli till godsaker.

 

Rabarber är en synnerligen uppskattad och användbar växt i min trädgård. Den är tacksam att odla och finns i de allra flesta trädgårdar, särskilt på äldre tomter där den bildat stora bestånd. I vår trädgård fanns ingen rabarber när jag köpte huset, den var utlokaliserad till det som numera är betesmark en bit från huset. Där har korna i några decennier trampat ner plantorna så de med nöd och näppe överlevt. Istället plockade jag i flera år rabarber på en ödetomt några kilometer in i skogen. Det blev en härlig hundpromenad och jag kände mig som en riktig samlare när jag kånkade hem kilovis med rabarber i ryggsäcken. Hunden hade väskor och bar han med.

I nya trädgårdar måste rabarber planteras in. Då köps plantor i trädgårdsbutiken, eller så kan växten sås från frö. Se till att det är en ätlig rabarber du köper och inte en prydnadsrabarber!

 

Hur använder man rabarber?
Frågan ställdes som en kommentar till något av de tidigare inläggen och jag berättar gärna. För det första så är det rabarberns långa stänglar eller stjälkar som vi äter, inte bladen. Bladen innehåller höga halter av oxalsyra. Den är inte nyttig. Ett av våra barn fick kraftiga kräkningar efter att ha ätit blad och det är inte bara små kroppar som drabbas. Också vuxna kan vara känsliga för oxalsyra i rabarber. Numera finns det bra sorter av rabarber som innehåller lägre halter av oxalsyra, satsa på dem om du är osäker. Exempel på sådana sorter är 'Glaskins' och 'Elmsblitz'.

Rabarber växer fram tidigt på våren och skördas efterhand de växer upp. Bladen skärs av redan uten i trädgården och jag brukar lägga tillbaka dem runt plantorna där de bryts ner och bildar gödning till jorden, eller lägga de som en del i täckodlingen på annan plats.

 

 

Rabarber används som frukt eller bär i matlagningen, främst till bakverk, saft, sylt, glass och såna där sötare saker. Jag tycker väldigt mycket om rabarber just för att den är förs i trädgården med att ge skörd som kan användas till sötare saker, det gör på något sätt att sommaren känns lite närmre. Nog för att det finns både spenat och sallat i trädgården vid samma tid, men den kan vi liksom inte koka sylt eller göra en försommarsaft på.

Sedan tidigare har jag lagt ut recept på jättegod rabarbersylt, rulltårta med rabarber och en god rabarber-mellanmål här på bloggen. I boken Skillnadens skörd finns recept på god dricka.

 

Ett fat med fyra glas yoghurt, toppad med läckert rosa rabarberkompott.

Turkisk yoghurt med kompott av rabarber och lite citronmeliss på toppen - ett enkelt och gott mellanmål.

 

En vanlig sak som brukar sägas om rabarber är att den bara kan skördas fram till midsommar ungefär och att den blir träig och tråkig i smak efter det. Det stämmer inte. Rabarber kan skördas under hela säsongen, så länge den växer fint! Ta de stjälkar som ser fina ut och låt resten vara. Var också snäll mot rabarbern och gödsla den ordentligt. Jag löser det genom täckodling under hela säsongen, men det går också bra att gödsla med hästgödsel eller annat som råkar finnas till hands.

Om rabarbern bildar en blomstängel sägs det att den ska tas bort eftersom den stjälk kraft från plantan. Huruvuda det är sant vet jag inte eftersom det på ödetomter och i gamla trädgårdar finns otroligt praktfulla exemplar av rabarber som blommar - varje år.

 

Fyll frysen
Glöm inte bort att frysa in rabarber till senare. Det är fantastiskt gott att ha fryst rabarber till vintern. En rabarberkräm är oslagbar som mellanmål och funkar lika fint på fryst som färsk rabarber. Jag brukar bara skära stjälkarna i centimeterstora bitar och frysa i stora påsar.

Om du ännu inte har rabarber i din trädgård tycker jag absolut att du ska satsa på några plantor! Välj en plats där det är lite fuktigt i jorden, inte full sol. Gödsla ordentligt de första åren och låt plantan etablera sig bra innan du börjar skörda. Sen kan du njuta i många, många år!
/Sara Bäckmo

 

 

 

26. februari 2018

15 svar till “Hur ska jag använda rabarber?”

  1. Marianne B Halldén skriver:

    Hej.
    Rabarbern är så himlens gott och vi har mycket av de. Sparade i frysen och använda sist en del till kräm. Hade en del kvar och kom då på att göra krämen tjockare och la den som fyllning mellan tårtbottnar som jag först droppade med lite rabarbersaft. Annat frukt som garnerin.
    Det var himlens gott och ska vi fortsätta med
    Mvh Marianne

    • Linda skriver:

      Ja Marianne! Vad smart! Jag har slut på jordgubbarna i frysen och ska snart hålla födelsedagskalas. I år testar vi rabarberfyllning.
      Dock har jag min rabarber i full sol och det funkar fint. Upplever att den klarar sig bättre sen vi började täckodla... 🙂 Trots att den står i kanten mellan gräsmatta och altan med mycket sandblandad jord.

  2. jenny.starwitch skriver:

    Hej Sara!
    Något som är fasligt gott är också torkade rabarber, till youghurt och müsli eller att bara äta dom som dom är. Här kommer receptet:
    1 kg rabarber
    500 g strösocker
    2 rågade tsk kanel
    2 rågade tsk kardemumma
    1 tsk vaniljpulver
    Skär rabarberna i 1/2 cm stora bitar ungefär.
    Blanda de torra ingredienserna och häll sedan detta över rabarberbitarna.
    Låt stå i 3-4 timmar.
    Den sockerlag som bildats i bunken (som doftar ljuvligt av kanel och kardemumma) silar du ifrån och kokar upp ett par minuter.
    Man brukar få skumma lite grann.
    Slå sen den varma sockerlagen över rabarberbitarna igen.
    Låt stå i en skål med lock några dygn, i rumstemperatur.
    Lyft upp rabarberbitarna och lägg på bakplåtspapper, torkas i ugnen på ca: 50-60 grader.
    Jag kör varmluftsugn med två plåtar och sätter en träsked i ugnsluckan.
    Det tar några timmar, typ 5-6 tim, och den färdiga konsistensen blir som russin ungefär.
    Förvaras i burk med lock och håller länge!!
    Ha det fint!
    Jenny

  3. Ann-Sofie Andersson skriver:

    Hej!
    Rabarber kan använda till mer än kräm och sylt. En favorit hos oss har blivit rabarberchutney som är god till många olika maträtter.
    Hälsningar
    Ann-Sofie

  4. Lena M skriver:

    Hei! Jeg er også stor rabarbra-fan! I tillegg til de bruksområder du nevner kan man lage fantastisk rabarbrachutney. Anbefales på det varmeste!

  5. […] Läs mer: Hur ska jag använda rabarber? […]

  6. Ingrid skriver:

    Det finns jättemånga goda rabarberrecept men ofta med massa socker. Jag smälter skivade rabarber i mikron med en aning honung och ibland lite riven ingefära över. Himmelskt gott, snabbt och enkelt till vaniljglass

  7. Klara skriver:

    Hej! Jag har hört att man inte ska använda bladen i kompost eller för att lägga i landet pga att de är giftiga. Det är alltså fel? Skulle ju vara toppen i sådanafall då jag har lagt bladen separat i en avfallshög. Tack för bra tips!

  8. Jill skriver:

    Gillar rabarber lakvatten från bokashin?

  9. Marie skriver:

    Hej! Jag har bott i samma hus snart i 30 år. Här växer jättefin rabarber. Har aldrig gödsla den. Vågar inte börja med det heller.

  10. Linda Nilsson skriver:

    De stora rabarberbladen fungerar utmärkt som snigelfällor!
    Jag lägger ut bladen då jag rensar mina rabarber på ställen där jag brukar hitta små mördarsniglar. Vissa dagar kan jag vända bladen 3 gånger och få fångst! Är det mycket sol och varmt doppar jag bladen i vatten så de är fuktiga.

  11. Hej! Bra inlägg om rabarber! Vi har gjort en del recept på rabarber och undrar om du skulle vilja länka till oss från ditt recept här https://www.sarabackmo.se/hur-ska-jag-anvanda-rabarber/, så kan vi länka till dig från våra rabarberrecept? 🙂 t.ex. https://ingmar.app/blogg/rabarberkram-med-kardemumma/

    https://ingmar.app/blogg/rabarberlemonad/

  12. Jonas skriver:

    Sötsur rabarbersås till t.ex. friterad kyckling rekommenderas.
    Det finns ett bra recept på Sveriges radio om man googlar.

  13. Marita Jonsson skriver:

    Hjälp. Har jag blockat för många rabarber stjälkar.Nu kommer den inte upp alls.Är den helt död eller ska man ha tålamod.

    • tinawiman skriver:

      Det är svårt att döda en rabarberplanta helt, i alla fall när den väl etablerat sig efter några år. Så vanligtvis kommer det upp blad efter ett tag igen. Hoppas så är fallet med din planta!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *