Stäng menyn

Så grönsaker på sommaren

I juli och augusti kan landen fyllas på med nya sådder av bladgrönsaker, rädisor och kålväxter. En sommarsådd ger fin skörd av färska blad på hösten. Så gott!

Sara vid en färdig sådd

Foto: Ida Sjöö.

 

Ta-daaaaa! Ett stycke prima odlingsbädd fylld med nya fröer som petats ner i jorden. Det är hög tid nu att så nya fräscha blad inför hösten. Mitt i sommaren finns en stor mängd olika grönsaker att så, direkt i jorden eller i krukor och tråg för senare utplantering. Om du inte vill hitta på själv kan du ta rygg på mig och helt enkelt göra samma.

I det här inlägget visar jag hur jag förberett min odlingsbädd och hur jag sår. Vill du se uppföljningar från bädden och följa annat som händer just nu i min odling, får du gärna teckna medlemskap på Skillnadens och se utvecklingen i livevideor. Använd länken nedan för att läsa mer och teckna medlemskap.

 

Läs mer: Bli medlem på sarabackmo.se - Skillnadens Trädgård

 

Sara rensar upp bädd för att så

Foto: Ida Sjöö.

Fröer att så i bädd

Foto: Ida Sjöö.

Bädd att så i

Foto: Ida Sjöö.

 

Odlingsbädden förbereds

Den här odlingsbädden var en oskön mix av övervuxna broccoli och stökig täckodling till för en dag innan sådden. Då rensade jag bort rubbet och vattnade jorden några gånger. På sommaren är jorden ofta väldigt torr, särskilt om den är eftersatt. Efter rensning är det en god idé att vattna, gärna vid flera tillfällen per dag under några dagar så att jorden absorberar vattnet och kan hålla det kvar.

Grönsaker som odlas sent på sommaren och på hösten har en mycket kort utvecklingstid. De behöver ha bra förutsättningar för att hinna ge skörd och växa bra. Alltså, näring och vatten och helst inte så mycket trängsel med ogräs.

 

Läs mer: Tips på grönsaker att så i juli 

 

Att gödsla bädden innan sådd är ett måste. Gräv ner växtmaterial eller stallgödsel, vattna med gödselvatten eller mylla ner pelleterad gödsel. I min bädd valde jag att dra upp så-fåror först och vattna i dessa med svagt kissvatten. Jag kommer att fortsätta tillföra kissvatten också senare. Alla grönsaker jag valt växer fint i kväverik jord och kiss innehåller mycket av den varan.

Att vattna hela bädden innan sådd och sedan vattna direkt i så-fårorna borgar för att fröerna ligger i fuktig jord de dagar som behövs innan de gror. Slarva inte med det! Min bädd är ganska smal och jag har dragit upp tre rader längs med hela bädden.

 

Läs mer: Tips på grönsaker att så i augusti

 

Vattna bädden innan sådd

Foto: Ida Sjöö.

Gör skåror i bädden

Foto: Ida Sjöö.

Vattna med eget kissvatten

Foto: Ida Sjöö.

 

 

Sorter som passar för sommarsådd

Det finns en riktigt stor mängd grönsaker som passar för sommarsådd. Och av varje grönsakstyp finns olika sorter att välja mellan. Vill du göra det enkelt för dig kollar du efter mina fröer i kollektionen Så året runt hos Nelson Garden. Där har jag gjort ett urval av grönsaker lämpliga för sådd bland annat på sommaren. Bak på varje fröpåse finns så-instruktioner för respektive årstid, så du behöver inte tänka så mycket själv. Bara gör jag skriver!

I min bädd har jag valt åtta sorter:

  • - rädisa 18 dagar
  • - rucola
  • - dill
  • - spenat
  • - kailaan/kinesisk broccoli
  • - sallat
  • - kålrabbi
  • - pak choi

 

Bädden har delats in i tre sektioner och jag har därefter sått en (tredjedels) rad av alla sorter, utom dö-viktiga och goda rädisan "18 dagar" som fått två rader.

 

Fröpaket med rädisor

Foto: Ida Sjöö.

Baksidan på fröpaket med rädisor

Foto: Ida Sjöö.

Sara i landet

Foto: Ida Sjöö.

 

Efter sådd

När fröerna väl strösslats ner i jorden (jag lägger i princip aldrig ner fröerna ett och ett på särskilt avstånd...) puttas jorden tillbaka i fåran och plattas till med den platta baksidan av krattans blad. Därefter vattnas jorden igen. Jag kan inte nog understryka hur viktigt det är att vattna vid sådd på sommaren! En enda varm dag kan förstöra allt. Om det därtill blåser går det ännu fortare för jorden att torka ut.

För att ytterligare bevara fukten i jorden lägger jag på en dubbelvikt fiberduk. Det låter kanske knasigt att göra så, eftersom fiberduk ofta är något vi använder på våren för att behålla värmen i jorden. Men en tät fiberduk minskar också mängden fukt som dunstar. Du kan göra ett test hemma om du vill, för att se det själv. Vattna en jordyta ordentligt några gånger under dagen och täck med fiberduk. Vattna en yta bredvid på samma sätt. 1-3 dagar senare kan du kolla resultatet. Om inget konstigt hänt ser du att jorden under fiberduken är betydligt fuktigare. Precis vad som behövs för att fröer ska gro.

Fiberduken förankras på enklaste sätt med några stenar i hörnen och på sidorna.

Den här sådden gjordes tisdagen 26 juli. Fredagen 29 juli började de första sådderna titta upp; rädisa och rucola. Då vattnade jag ännu en gång och lade tillbaka fiberduken, men inte över det som grott. Om de växer under en fiberduk (som också håller värmen) är risken större att växterna triggas att gå i blom.

 

 

Sara krattar igen fåra

Foto: Ida Sjöö.

Sara plattar till jorden

Foto: Ida Sjöö.

Sara vattnar efter sådd

Foto: Ida Sjöö.

Sara lägger på en fiberduk

Foto: Ida Sjöö.

Sara lägger stenar på fiberduken

Foto: Ida Sjöö.

 

Förslag på länkar där du kan läsa mer

Jag har skrivit otroligt mycket om sommarsådd och också gjort videor där du kan följa med från start till klart. Jag hoppas så att du vill prova att göra en sådd - tänk om det ger dig påfyllnad på både matkontot och ditt själsliga odlingskonto! Att ha färska fina blad och små rotsaker att äta på hösten är guld värt, och det är nu du behöver så för att det ska bli någon skörd. Kika lite i länkar för mer inspiration. Och sök gärna på sommarsådd här på sajten för att hitta mer inspiration.

Glöm inte att jag skrivit en bok som heter Vinterodling - Att skörda när det är kallt. Där finns till exempel förslag på så-schema för hela året, förslag på växtplatser som kan användas och hur dessa förbereds. Missa inte!

 

Köp Vinterodling - Skörda när det är kallt
Sallat 6 veckor efter sommarsådd
Sommarsådd i röda lådan
Poddavsnitt om sommarsådder
Den stora sommarsådden av höstgrönsaker
Topp fem för sommarsådd
Förläng odlingssäsongen - 3 tips

 

 

Foto: Ida Sjöö

Foto: Ida Sjöö

Foto: Ida Sjöö

Foto: Ida Sjöö

 

Hoppas att du hittat någon inspiration i det här inlägget. Glöm inte att det faktiskt inte spelar någon roll hur framgångsrik eller inte du varit i din odling tidigare i år - det du gör nu är något helt annat. Rensa upp en pallkrage eller ett land där växterna gjort sitt. Så nytt. Gör en omstart. Gläds åt att vänta på att något ska gro. Sköt om. Vänta. Vänta. Och skörda.

Stort lycka till med din sommarsådd!
/Sara Bäckmo

31. juli 2022