Stäng menyn

Sommarsådd i röda lådan

Juli är den viktigaste månaden för att så grönsaker jag vill äta i höst. Det som sås nu brukar hinna blir färdigt att skördas i september. Det är så värdefullt! Här visar jag en av årets sommarsådder.

En röd odlingslåda med jord i.

Min stora röda odlingslåda sjunger på sista versen, den har hållit ihop sedan 2011. Imponerande.

 

I helgen skördade jag äntligen mina bondbönor. Jag har inte odlat så mycket i år eftersom vi har skörd från förra året kvar i frysen. Den här sådden gjordes redan i vintras och har vuxit så himla bra. Det är stora fina baljor på plantorna, som växer i små kluster eftersom fröerna såddes i grupper.

Bondbönor kan ge en andra skörd, men jag tycker sällan det är lönt. Om du vill prova klipper du ner plantorna efter skörd och lämnar en stump på 5-10 cm ovan jord. Gödsla jorden och vänta. Nya plantor växer upp efter en tid och om det är hyggligt väder kan plantorna växa fram ännu ett gäng bönor. Jag tycker det är bättre att så en helt ny omgång lite tidigare på sommaren, det blir bättre skörd då.

 

Läs mer: Så bondbönor på vintern

 

Efter skörden har jag tagit bort gräsklipp och hö som legat på jorden, och lirkat upp plantorna. Det är bra att låta alla baljväxter stå kvar så länge det går, men just här blir det lite svårt eftersom jag vill så på nytt.

Innan sådden täckte jag den här lådan med färsk hästgödsel utan halm, i vintras. Gödseln är nära nog nedbruten och ytskiktet är fullproppat med mask. Härligt att se!

 

Närbild på bondbönor som växer.

Bondbönorna såddes flera decimeter djupt och därför utvecklas bönorna lite längre er på stammen, där en stor del av stammen alltså är under jord.

 

Jag är noga med att gödsla odlingsplatser som jag ska så på nytt under sommaren. Det kan till exempel innebära att jag vattnar med nässelvatten, gräver ner bokashi-kompost eller något annat som gödslar jorden. I första hand brukar jag tänka på att jag matar maskarna och att de ska få något gott att käka. När maskarna bajsar, funkar bajset som fin gödsel till jorden.

I den röda lådan har jag grävt tre hål i jorden och langat ner en rejäl hink bokashi i varje hål. Det blir perfekt gödning till senhöstens grönsaker. Efter att jag tömt ner komposten lägger jag tillbaka jorden som jag grävt bort och sedan är min odlingslåda redo att sås.

 

Se mer: Bokashi - videoserie om hur det funkar

 

 

Odlingslåda med täckmaterial och lite ogräs

I den här odlingslådan frodas ängsfräken, som letar sig in och upp i lådan från betesmarken intill. Den är mycket besvärlig, men jag kan ändå odla hyggligt trots invasionen.

 

Tre hål i jorden, fyllda med kompost.

Tre stora hinkar bokashi-kompost har fyllts på och kommer att ge fin näring till grönsakerna under hösten.

 

Grönsakerna jag sår nu är en del av frökollektionen Så året runt (alla utom spenaten), som består av 57 sorter och som alla är särskilt köldtåliga, växer snabbt eller passar att så på vintern. Jag har sått:

 

  • salladskål 'Natsuki'
  • sallat 'Red Salad Bowl'
  • spenat 'Puma'
  • sommarmorot 'Nantaise 2'
  • pak choi 'Bonsai'
  • rädisa '18 dagar'
  • rucola
  • kailaan/kinesisk broccoli
  • sallatsmix

 

Odlingslådan fotograferad ovanifrån med fröpåsar liggandes i rad ovanpå.

Jag brukar fotografera ordningen på mina sådder om jag vill komma ihåg dem, det är lättare än att skriva etiketter för varje enskild rad.

 

Nu är det bara att vänta och se. Min gissning är att det gror fort, för jag lyckades pricka in sådden en dag när det kom rejält med regn på eftermiddagen. Kål och rädisor brukar gro snabbast.

Eftersom det fortfarande är mitt i sommaren och en hel del aktivitet från både kålfjäril och kålmal, ska jag täcka lådan med nät innan grönsakerna tittar upp.

 

Läs mer: Bli medlem på sarabackmo.se

 

Om du vill ha mer inspiration till sådd under sommaren kan du läsa min artikelserie Såkalender för juli. Där skriver jag ett litet växtporträtt för varje dag och så försöker vi att så tillsammans, varje dag under hela månaden. Här hittar du artiklarna i serien:

 

Läs mer: Medlemsartiklar på sarabackmo.se

 

Berätta gärna vad du sått i sommar! Gissar att en hel del har sådder som gror nu och det är fint att föreställa sig all grönska som vi kan njuta av när sommaren övergått i höst. Låt oss hålla tummarna!
/Sara Bäckmo

28. juli 2020