Stäng menyn

Odla kailaan - kinesisk broccoli

Det här är en av mina favoriter för odling på hösten; kailaan - kinesisk broccoli. Den växer suveränt när dagarna blir kortare och ger otroligt god skörd.

Vackra små kålväxter ligger i en solfjärderform på jorden.

Nyskördad kailaan till lunchen - färskare kan det inte bli.

 

Jag vill verkligen passa på att slå ett slag för att odla kailaan - kinesisk broccoli. Det här är en tämligen ovanlig grönsak som de flesta varken provat att äta eller odla. Jag har aldrig någonsin sett den i en matbutik. Men fröerna finns lite varstans och du som kikat in min frökollektion Så året runt (Nelson Garden) har förhoppningsvis sett den är vackra kålsorten. Just nu är den som allra finast i landet.

 

En upprättväxande liten kålväxt.

De matiga små stammarna är spröda och fina i konsistensen, inte det minsta träiga eller hårda.

 

En asiatisk kål

Den här kålsorten hör till de asiatiska kålslagen. Det är till exempel pak choi, mizuna, kinesisk salladskål och ett helt gäng andra snabbväxande kålsorter som trivs extra bra när dagarna är korta.

Kailaan har flera namn både på svenska och andra språk. Den kallas till exempel för daggkål och kinesisk broccoli och kailaan.

Som liten ser växten till en början ut som vilken kålplanta som helst, med hjärtbladen och karaktärsbladen som utvecklas som andra kålsorter. Snart börjar stammen att bli lite knubbigare. Efterhand blir kålen några decimeter hög och har då en kraftig spröd huvudstam och matt gröna vackra blad som växer ut från stammen. I bladvecken kan nya skott växa fram.

Jag skördar kailaan genom att skära av de saftiga skotten ovanför ett eller två blad. Om hösten är mild och fuktig skjuter växten snart nya skott som kan skördas ännu en gång. Om kålen vuxit mycket snabbt och kanske till och med börjat sätta blomknopp så skördas den innan blommorna utvecklats.

 

Gröna blad som står tätt tillsammans i en pallkrage.

På kailaan är det inte bara stammen som äts, också bladen är utsökt goda.

 

I köket

Kålen är mycket mild och god i smaken, allra godast hastigt stekt i en god olja och serverad bara med lite citron och salt. Herregud så gott det är! Jag brukar kalla den för broccoli när jag serverar den till barnen, då äter de utan problem. Om jag kallar den för något de inte känner igen är de mer tveksamma. Den är lika god som broccoli i en paj eller soppa.

Eftersom skadedjuren många gånger är färre på hösten när kylan kommer krypande är det perfekt att ha ett batteri av snabbväxande grönsaker att ta till då. De asiatiska bladgrönsakerna blir en fin brygga mellan sommarens goda grönsaker och vinterns tålmodiga trotjänare. Genom att dryga ut hösten med den asiatiska kålen tröttnar vi inte lika fort på grönkål till exempel.

 

En grön kålväxt bland andra.

Det är underbart att kunna skörda en alldeles nyligen uppvuxen kålplanta i slutet av september. Den känns fräsch i smaken och har en konsistens som är läcker.

 

Odla kailaan

Att odla kailaan är enkelt. Den sås precis som annan asiatisk kål. Allra bäst blir odlingen vid sådd senvinter (gärna i vintersådd) eller sensommar. Alla asiatiska kålsorter odlas bäst när dagarna är korta. På sommaren går de snabbt i blom och då utvecklas inte blad och stjälkar på samma fina sätt. Så på sommaren - skörda på hösten. Plantorna på bilden såddes i juli 2019 och gav skörd sex veckor efter sådd och en bra bit in i sena hösten. Fantastiskt

 

Hoppas du blir nyfiken på att prova den är fina kålsorten. Om du vill vara med och så grönsaker inför hösten kan du läsa om min så-kalender för juli månad under medlemssidorna här på sajten.
/Sara Bäckmo

 

20. september 2019