Stäng menyn

Massor att läsa om spenat

På våren smakar hemodlade spenaten som allra bäst. Den är spröd och läcker i konsistensen, mild men smakrik. Jag skördar många kilo till matlagning och infrysning och njuter stort av de nyttiga bladen.

En bred tät matta av gröna spenatblad.

 

Idag kan du som är medlem på sarabackmo.se läsa en längre artikel om årets maffigaste skörd av spenat - Min stora spenatskörd. Där svarar jag också på ett gäng läsarfrågor. Även du som inte är medlem på sajten får lite samlade spenat-tips här på bloggen idag. Hoppas innerligt att du har blad att skörda - det här är verkligen vårens guld!

 

Nu börjar jag frysa in årets spenat
Tre sätt att skörda spenat
Spenaten har gått i blom

 

Nyskördad spenat i ett emaljfat i trädgården.

 

När jag gjorde en föreläsning föreläsning förra vintern ifrågasattes mina sådder av tidig spenat. Det går ju inte, var huvudargumentet. Man kan inte. Det ligger ju snö. Jorden är frusen. Tänk på spenatens naturliga mönster. Åtminstone. Allt trots att jag sådde spenat på vintern med goda resultat. Det fick mig att starta #spenatupproret - en uppmaning till alla odlare i Norden att gå ihop och odla tidig spenat för att samla info om sådd, grodd och skörd. Det blev braksuccé! Även odlare norrut fick goda resultat. Agneta Andersson som odlar i zon 7 berättar om sin skörd i ett gästblogginlägg här.

Läs gärna min långa artikel om resultatet i upproret: Vintersådd spenat gjorde succé.

 

Närbild på ett gäng speantblad.

 

En korg full av stora, gröna spenatblad framför en blå himmel.

Spenat är en av våra absolut viktigaste grönsaker i matlagningen. Den är så god och användbar. Och barnen älskar den. Jag gillar att göra snabblagade röror på blad, färska eller från frysen, som sås till pasta, gryner eller potatis. Här är en av mina favoriter:

 

Spenat och tomat i grädde

  • Förväll en stor skål färsk spenat under ca 1 minut.
  • Skölj i kallt vatten. Hacka grovt.
  • Hacka önskad mängd soltorkade eller färska tomater grovt.
  • Fräs spenat och tomater i olivolja, gärna tillsammans med lite hackad vitlök.
  • Späd med grädde och låt koka samman några minuter.
  • Smaksätt med lite örtsalt.

 

På sajten finns det en mängd härliga recept med spenat:

Crepes med stuvning av spenat
Pasta med sås av spenat och ädelost
Stekt spenat med vitlök
Hemgjord spenatpasta
Guacamole på spenat
Pizza med spenat och tomat

 

En skål med vacker grön röra gjord på spenat.

Med all spenat jag odlar blir det en hel del spenatstjälkar över, de som är för grova att tillagas eller frysas tillsammans med bladen. Jag brukar göra guacamole av dem! Klimatsmart så det sjunger om det. Receptet finns i Skillnadens mat här på sajten.

 

För 79 kronor i månaden kan du bli medlem och få ta del av ALLT material på sajten; recept, grönsaksporträtt, artiklar om odlingsmetoder, handbok för nybörjare, trädgårdskalender och mycket mer. Såklart får du tillgång till både äldre material också. Läs mer och bli medlem här.

Nu är det för sent att så vårspenat i min trädgård. Den går bara i blom när dagarna är långa och varma. Bättre att satsa på andra bladgrönsaker för skörd under sommarmånaderna. Som mangold, nyzeeländsk spenat och sallat. Gott det med!
/Sara Bäckmo

07. maj 2018