Vinterodling i tunnelväxthuset - juli - Sara Bäckmo
Stäng menyn

Vinterodling i tunnelväxthuset - juli

Nu har jag börjat förbereda en första bädd för vinterodling i tunnelväxthuset. Inte för att jag längtar efter vinter men det är så kul att vara igång.

Tunnelväxthuset gör sin första säsong i nedre delen av trädgården. Det ser ju inte klokt ut egentligen, men anledningen till att det är så är att jag inte ville peppra bäddarna fulla med grönsaker som sedan behövde lyftas bort alldeles för tidigt. En stor del av ytan ska nämligen vinterodlas. Därför har en stor del av ytan stått tom första säsongen innan jag har systemet klart.

En odlingsbädd i ett tunnelväxthus.

Tomatblast och ogräs i bäddarna, som lämnar stort utrymme för vinterodling.

 

Någonting jag lärde mig när jag experimenterade förra året är att om jag ska vinterodla i tunnel måste det ge så mycket skörd att det är värt jobbet. För att det ska bli någon skörd att tala om behöver jag börja i tid, så mycket och dessutom gärna många olika sorter. En del av dem behöver jag börja förbereda innan sommaren är slut för att de ska hinna växa sig skördeklara till nån gång i november när ljuset blir sämre. Vissa saker sår jag direkt i tunneln, andra i krukor och tråg för att senare plantera här.

Tomaterna står i två av tre bäddar planterade i bottenlösa hinkar i bakre kant av bäddarna. Det ger mig ett nästan 50 centimeter brett utrymme att fylla med jord och så eller plantera nu.

Bädden till höger innanför dörren är först ut att odlas inför vintern. Jag har gjort det enkelt för mig genom att lägga mängder av tidningar i blöt och sedan täcka botten av bädden med. Här växer mycket kvickrot och jag tror att jag kanske behöver göra om det hela en gång till under våren för att verkligen kväva ogräset. Eller kanske räcker det tjocka lager jag lagt på nu, vi får se.

 

Tidningar ligger i en odlingsbädd.

Första lagret i bädden är blötlagda tidningar flera lager.

 

Jordhögar över de blötlagda tidningarna.

Jord från en annan odlingstunnel har flyttats hit och har hällts ut över tidningarna.

 

Jord i en hand.

Jorden jag använder var färsk gödsel förra året, men har nu blivit fin jord.

 

Över tidningarna har jag hällt ut fem säckar jord som flyttats från min första odlingstunnel. Den tunneln ska nämligen flyttas under hösten då vi gräver något av en uteplats, alltså måste all jord där i fraktas bort. Jag packar i gamla jordsäckar och kör iväg till nya platsen. Tungt. Förra året var mer parten av den här jorden färsk häst- och koskit som jag fyllde upp bäddarna med. Nu är det fin jord.

 

Jord med såfåror i.

Fem fåror med cirka tio centimeters mellanrum ger plats åt första sådden inför vintern.

 

Jag odlar ytan tätt till att börja med. Fem rader med tio centimeter emellan. Vintersallat, rädisa, spenat och persilja. Både rädisa och spenat kan ha varit i tidigaste laget att så sista dagarna i juli, men de är lätta att så om om det skulle behövas. När rädisan är skördad lämnar raderna plats för de andra grönsakerna att breda ut sig under höstmånaderna. I första hand sår och planterar jag grönsaker i tunneln inför vintern som går att skörda under lång tid. Ge gärna tips på fler grönsaker du tror kan passa!

 

Små plantor tittar upp ur jorden.

Rädisa och spenat syns tydligt i bädden efter bara några dagar. Det gäller att vattna mycket så inte jorden torkar ut.

 

Bara några dagar efter sådd har det mesta utom persiljan börjat titta fram. Det ska bli spännande att se hur sådderna tar sig i tunnelväxthuset nu under sommaren. För säkerhets skull gör jag sådder ute i pluggbrätten och krukor också, att ha i reserv om jag skulle behöva ersätta sånt som till exempel går i blom.

Ytan i bakre kant där tomaterna står ska förstås också odlas under vintern. När tomaterna gjort sitt täcker jag också den ytan med tidningspapper och sår eller planterar grönsaker. Men eftersom det görs först senare under hösten när tomaterna plockats bort blir det grönsaker för skörd i vår. Övriga bäddar ska också förberedas och sås, fast med andra slags grönsaker.

Det är lite av ett experiment i år också förstås. Men det är så roligt. Förra året skördade jag både länge på hösten och tidigt på våren. Och så var jag lite frustrerad över att se potentialen, men inte ha kunskap att använda den fullt ut. Hoppas att jag är en bit på vägen i år.

Nedan kan du se hur jag gjorde bädden i ett av klippen i Play-kanalen.
/Sara Bäckmo

[YouPlaySinglePlayer video="104,495,46471" yod yot ]

06. augusti 2015

10 svar till “Vinterodling i tunnelväxthuset - juli”

  1. Sara Hedfors skriver:

    Oj vad spännande! Vad sugen jag blir på att testa samma sak! Hat du någon uppvärmning i tunneln? Vad kommer du så för skörd i vår?

    • Sara Bäckmo skriver:

      Hej,
      Nej, jag har ingen uppvärmning. Det är liksom poängen med tunnel, tycker jag, att kunna odla länge med de förutsättningar som finns. En del värmer upp med fläktar och så men det gör inte jag. Däremot hade jag varmbänkar i tunneln förra året. Jag kommer att lägga nästa års varmbänk i tunnel också och på sätt och vis ger ju det en viss värmeförbättring också, även om den är mycket liten. Jag räknar med att tunneln ger bara 1-2 graders värmeskillnad under kalla perioder/nattetid. Men i den nya tunneln är det möjligen något bättre eftersom luftvolymen är större.

      I en av bäddarna ska jag göra sådder under vintern, som kommer att gro mycket tidigt under våren om allt går som planerat. Mer spenat, rucola, tidig kål, sallat, dill, rädisa och andra snabbväxande grönsaker. Kanske morot. Mer på bloggen vart det lider.
      Hälsningar Sara

  2. Annika skriver:

    Åh vilken fin rolig blogg du har! 🙂
    Sår du någon helt vanlig sallad? Typ cossallat? Vad jag märkt tål sallad kyla hyfsat bra, och om det är svalt och lite ljus tänker jag att plantorna borde stå länge innan de får för sig att gå i blom.

    • Sara Bäckmo skriver:

      Tack Annika!
      Ja, jag har en del sallat i en av mina odlingstunnlar. Där övervintrade jag också en hel del sallatsplantor. Just cossallat är ganska tålig, precis som du skriver. Också ekbladssallat funkade fint. Så det sår jag också nu för att sätta ut i tunnel. Har du odlat dem över vintern på friland? Hälsningar Sara

  3. Vendela skriver:

    Det är så kul att följa. Har ju också en tunnel så nu är jag sugen på att testa. Kommer dock att vara borta i september/oktober så jag för se hur klimatet är när jag kommer tillbaka för lite höstsädd.

  4. sofia skriver:

    Har du testat att odla broccolirybs? Testade på friland i våras och det växte oerhört snabbt.

  5. Annika skriver:

    Cossallat tror jag inte klarar friland över vintern, något skydd behöver den nog. Odlar själv inte över vintern eftersom vår tomt inte har vintersol.
    Vår och höst odlar jag i pallkrage med lock av en ram med byggplast, ventilerat av en sån kolv med vax i. Sår cossallat, rucola och pac choi I början av mars och börjar äta småplantor i mitten av april. Har alltid lite svårt att veta när jag ska så för höstskörd dock. 🙂

  6. Maud Vikström skriver:

    Tack Sara för att du inspirerar oss andra .

  7. Annika skriver:

    Cossallat tror jag inte klarar sig på friland över vintern.
    Jag har ingen erfarenhet av vinterodling eftersom vi inte har vintersol på vår tomt men i början av mars brukar jag så rucola, pac choi och cossallat. Börjar äta i mitten av april. En fördel är att jag slipper jordloppor på pac choi och ruccola, de verkar inte ha vaknat så tidigt på året. Har inte lärt mig rätt timing med höstsådd än. 😉
    Jag har ingen odlingstunnel eller växthus utan kör med pallkrage lätt vinklad mot söder. Lock av träram med byggplast spänd över. Sätter på kolv till växthustakfönster för ventilation när det börjar riskera bli för varmt i pallkragen.
    Enkelt att sen flytta pallkragen från tidiga vårsådden till där man tänkt plantera ut sin gurka när så är dags. Sen när gurkan frusit sönder flyttar man kragen till höstsådd sallat som då redan kommit en bit på vägen.

  8. Annika skriver:

    Oj, nu blev det dubbelt, Sorry! Trodde min första kommentar inte fastnade. 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *