Stäng menyn

Ranglig tomat trivs i hink

Jag lägger ett lager jord i den bottenlösa hinken, lägger därefter plantan med sidan mot jorden, samtidigt som den långa stjälken placeras utefter kanten.

Tomatplanta

 

Jag är inget undantag. Mina tomater blir lika rangliga som hos alla andra som drar upp plantor inomhus i för varma rum med lite för få dagsljustimmar.

Det stör mig inte det minsta att plantorna ränner iväg något, jag har hittat ett sätt att ge dem fina växtförhållanden ändå.I tunnelväxthusen odlar jag tomater i hinkar utan botten, alldeles vanliga tiolitershinkar som jag klippt eller skurit bort botten på. De står utplacerade på marken alternativt på jorden, se tidigare inlägg om det här.

 

Tomatplantor.

Rangliga tomater har förberetts genom att de inte getts vatten innan plantering.

 

Tomatplanta

Tomatplantan är alldeles för ranglig, men kommer att hämta sig snabbt på sin nya växtplats.

 

De rangliga tomatplantorna har förberetts för planteringen genom att de inte vattnats på en dag eller två. Då blir stjälken mer böjlig och klarar den plantering jag tänkt göra. Strax innan planteringen tar jag bort några blad längs stjälken. Jag lägger ett lager jord i den bottenlösa hinken, som alltså står på växtplatsen och LÄGGER därefter rotklumpen med sidan mot jorden, samtidigt som den långa stjälken placeras utefter hinkens kant. Den viras alltså längs kanten på hinken. Sedan täcker jag också stjälken och fyller upp ungefär halva hinken med jord.

Allteftersom plantan växer leder jag den längs hinkens kant och fyller på med mer jord, innan den slutligen nått överdelen av hinken. Då får den växa fritt.

 

Tomatplanta

Tomatstjälken leds längs hinkens kant och täcks med jord.

 

Genom att göra på det här sättet kan tomaten växa i den skyddade miljön i hinken, där det finns gott om jord, näring och fukt. Jag behöver inte vara överdrivet rädd att plantorna ska frysa vid eventuell frost eftersom jag vid frostvarning lätt kan täcka alla hinkarna i bädden med fiberduk. Plantorna har ändå inte tittat upp över kanten på hinkarna och ligger skyddade på sin växtplats.

 

Tomatplantans rötter

Tomaten sätter nya rötter från stjälken när den kommer i kontakt med jord.

 

Tomaterna bildar nya rötter längs stjälken när den kommer i kontakt med jord. Ibland bildar de nya rötter också ovan jord, det kan se märkligt ut med ett gytter av rötter mitt på stammen men så kan det bli. När de nya rötterna får kontakt med jorden växer plantan sig stark och fin och den långa rangliga tomaten blir en kraftig växt.

När tomaten växer i hink utan botten vattnar och gödslar jag plantorna direkt ner i hinken. Det är väldigt praktiskt. Rötterna kommer att söka sig ut ur hinken nertill senare under säsongen och kan då sprida ut sig i nederdelen av bädden så mycket de vill. Det blir inte ett lika begränsat utrymme för plantan som om den skulle växa i en hink med botten.

När säsongen är över klipper jag ner plantan, drar upp den bottenlösa hinken och krafsar ut jorden.
/Sara Bäckmo

Läs gärna mer här:
Recept: Spenat och tomater i grädde
Tankemässig omställning att bli självförsörjande på grönt
Alla tomater fick bladmögel

27. april 2015