Stäng menyn

Veckans mat med egenodlade grönsaker 13

Ännu en vecka av nyskördad matglädje. Inget är så roligt som att bära in skörd till köket och omvandla till läcker mat.

Nu börjar de värdefulla baljväxterna ge skörd. Med ärter och bönor att äta av regelbundet kan vi med gott samvete skala ner ännu lite grand på köttkonsumtionen. Alla i familjen tycker om baljväxter, men alla har sina olika favoriter. Otto, 6 år, gillar bondbönorna mest. Viggo, snart 5 år, gillar sockerärter. Alba, 3 år, älskar brytbönor (som vi för rättvisans skull kallar för både snopp- och snippbönor). Philip och jag älskar alla slags bönor.

Det är lätt att tro att våra magar är som ballonger för jämnan med tanke på hur mycket bönor och kål vi äter. Men magar verkar vänja sig vid kosten på ett utmärkt sätt och vi har i stort sett aldrig pruttproblem. Inte ens jordärtskockor vållar något större bekymmer.

Nu är vi mitt i vår trettonde vecka med mat som baseras på det som finns skördeklart just nu. Så här ser veckans middagsmat ut:

Lördag: Rödbetsbiffar med klyftpotatis och getostkräm. Sallad på morötter.
Söndag: Stekt ris med gröna ärter (märgärter), broccoli och morot. Grön sallad.
Måndag: Hemmagjord ugnsstekt korv och ugnsbakade rotsaker. Sallad och blandade grönsaker.
Tisdag: Fisksoppa med nyskördade grönsaker, nybakat bröd.
Onsdag: Hemgjord pizza med pizzasås av squash, mangold, svamp, vitlök och inlagd paprika. Kålsallad.
Torsdag: Raggmunkar med lingonsylt och blandade grönsaker.
Fredag: Köttbullar och potatismos, sallad och blandade grönsaker.

Som du ser är inköpen till den här matveckan väldigt få, jämfört med om alla ingredienser skulle behövt köpas i butik. Det är i princip getost, ris, fisk, ost, lingonsylt, mejeriprodukter och köttfärs som behöver köpas, utöver övriga basvaror och förbrukningsartiklar. Det är så vi sparar 4 000 kronor varje månad, genom att konsekvent planera maten efter vad som finns skördeklart. Nu när den första skörden av läckra märgärter (bilden) är skördad petar vi ner dem i stekt ris och fisksoppa och njuter av nyttig och god mat.

Matsedlar från alla tidigare veckor i vår gröna utmaning finns att läsa här. Mer av vardagsmaten vi lagar finns under Skillnadens mat.
/Sara Bäckmo

28. juli 2015