Stäng menyn

Stekt ris med grönsaker

Vi äter gärna stekt ris under hela skördesäsongen, det blir gott med nästan vilka grönsaker som helst i.

Vi älskar snabblagade luncher där det går att klämma ner mycket grönsaker. Stekt ris är perfekt, det går att variera i oändlighet utifrån vad som finns skördeklart.

Stekt ris med grönsaker är en av våra favoritluncher i skördetid. Även om rätten är starkt förknippad med det asiatiska köket passar den fint för våra svenska nyskördade grönsaker. Vi äter gärna stekt ris under hela skördesäsongen, det blir gott med nästan vilka grönsaker som helst i. Med ägg från egna hönorna får vi protein i måltiden även om baljväxterna ännu inte är skördeklara.

Till tre små barn och två vuxna:
2,5 dl långkornigt ris kokas med 5 dl vatten tills det är färdigt.
Skär grönsaker i mindre bitar och tunna skivor. Idag tog jag ett knippe nyzeeländsk spenat (bilden), en stor röd torpedlök, några selleristjälkar och tre morötter. Stek i olja, gärna smaksatt med ramslök eller annat. Lägg i bytta medan riset steks.
Vispa lätt två-tre ägg.
Stek sedan det kokta riset i olja, gärna med en skvätt sesamolja eller ramslöksolja i. Då det blivit varmt hälls äggen i och riset steks tills äggröran blivit fast. Då vänds grönsakerna i. Salta om det behövs.

Finns kräsna barn i familjen är ett tips att ta undan en del av det stekta riset innan grönsakerna vänds i.

Idag åt vi riset tillsammans med vår favoritsallad i försommartid: Grön sallat, mycket hackad dill, lök och lökblast, skivad morot, citronolja och örtsalt.
Mer mat baserad på grönsaker från vår nästintill självförsörjande köksträdgård hittar du under Skillnadens mat.
/Sara Bäckmo

15. juni 2014