Stäng menyn

Skörda bondbönor

De ståtliga bondbönorna doftar bäst av allt som växer i köksträdgården. Nu har blommorna gett stora fina baljor med läckra bönor i olika färger.

Jätteroligt att höra flera av besökarna på öppen trädgård i söndags berätta att de odlade bondbönor för första gången i år. Och då är det förstås intressant att veta när det är dags att skörda dem.

 

Höga plantor av bondbönor i köksträdgården.

Flera rader av bondbönor i olika storlekar står i kvarteret med alla baljväxter.

 

I min köksträdgård står just nu tre dubbelrader med bondbönor som alla är i olika stadier. Den rad som planterades i april börjar få baljor som kan skördas, även om flertalet baljor behöver sitta kvar ett tag till.

Bönorna kan skördas lite när som helst, men bäst lön för mödan får jag om jag skördar när bönorna vuxit sig riktigt stora. Då ger de mest mat och räcker till fler munnar. Vi har provat att skörda bondbönor som pyttesmå baljor och steka, ungefär som brytbönor. De blev inte alls goda, dessvärre.

 

Läckra bondbönor växer ut längs plantornas stjälkar.

Bönorna längst ner på plantan mognar först. Några veckor senare skördas de som sitter längre upp.

 

Ska vara väl fyllda
Det är lätt att tro att bönorna är färdiga när själva baljan blivit ganska stor. Men när jag känner på en i mitt tycke lagom stor balja är den ofta lite svampig. Väntar jag ett tag till och klämmer några veckor senare har bönorna inuti baljan hunnit växa ännu lite till och känns tydligt under fingrarnas tryck. På insidan baljan sitter nämligen en fiffig isolering inuti skalet som skyddar bönan från stötar och det är mycket luft i baljan innan bönan är färdig. Det är lätt att luras till skörd alldeles för tidigt.

Ett annat sätt som jag ser att bönorna är färdiga är att själva baljan ändrar utseende. Från en lite matt, nästan sammetslen, utsida på baljan till blank och lite brunprickig. Den där skiftningen i utseende tillsammans med att baljan fylls ut av bönorna på insidan brukar skvallra om att det är dags.

 

En stor grön bondböna ligger i min hand.

Den här bondbönan är fortfarande grön och fin men har bönor som tydligt känns innanför skalet.

 

Bondbönor kan bli väldigt höga. Fast inte mina. Jag toppar nämligen plantorna. Ofta tycker jag att växten inte blommar högt upp på plantan. Den ränner iväg men det bildas inga bönor i toppen. Istället för att lägga energin på att växa uppåt kapar jag toppen en bit ovanför den sista klungan bondbönor, då tycker jag att bönorna verkar bli färdiga tidigare. Dessutom behöver jag inte hålla på att fixa stöd till bondbönorna, de klarar sig själv och lägger sig inte ner i blåst eller regn när de blivit kortare i rocken.

 


 

Du som har gott om plats kan prova att ta en andra skörd på bondbönor om du vill. Efter att du skördat första gången klipps plantan ner till cirka tio centimeter ovanför jord. Sedan gödslas plantan ordentligt med stallgödsel eller gräsklipp. Då växer nya stänglar upp och ger skörd senare. Skörden blir mindre än förstaskörden och jag tycker inte själv att det är värt att använda ytan på det här sättet. Jag klipper hellre ner plantorna helt och sätter andra grönsaker mellan de gamla bönorna.

 

Bondbönor ligger på ett rostfritt fat.

Att pilla bönorna ur baljan är Ottos favoritsyssla. Han tycker de är vackra, härliga att känna mot huden och goda att äta.

 

Bondbönor är gott och nyttigt. Vi gillar dem bäst kokta med smör men äter också gärna falafel på färska eller torkade bönor eller steker bönorna som tillbehör. Vi tar INTE bort det yttersta skalet på själva bönorna innan vi äter. Det är inget problem alls att äta det skalet, det gäller bara att vänja sig vid det. Det är alldeles för pilligt att skala bondbönorna till en trebarnsfamilj.

Överskott av skörd fryser jag in efter att ha förvällt i en minut eller två. Lägger sedan på bakplåtspapper på en bricka och styckfryser.
/Sara Bäckmo

 

24. juli 2015