Stäng menyn

Odla och spara pengar

Den som envisas med att hemmaodlaren inte gör någon större ekonomisk vinst behöver kanske tänka om. Idag har vi fått fakturan på inhandlad mat under den första månaden i årets gröna utmaning. Seger.

 

*Obs: Inlägget publicerades 15 juni 2015*

 

Just nu vankar min man omkring i köket och lagar laxpasta, samtidigt som han säger: "Jag kan bara inte tro att det är sant." Knappt jag heller. Matbutikens faktura säger det jag trott - men inte vågat hoppas.

Vi har haft en gissningslek de senaste veckorna om hur mycket vår månadskostnad för mat skulle minska när vi slutade köpa grönsaker i månadsskiftet april/maj. Min man gissade att det inte skulle synas någon större skillnad nu i början, medan jag drog till med en minskning på hela 2 000 kronor. Normalt sett har vi en månadskostnad på cirka 8 000 kronor. Då väljer vi att köpa i första hand ekologiska och miljömärkta produkter. Kostnaden för mat och hushållsprodukter är familjens procentuellt sett största utgift, vanligtvis cirka 30% av våra utgifter varje månad.

I maj startade vi årets gröna utmaning. Från maj till december är alla grönsaker vi äter odlade i vår trädgård. Ett ganska skralt utbud till en början som sedan blir större och större ju längre in i säsongen vi kommer. Vi har ersatt alla grönsaker vi äter som tillbehör till huvudrätter med egenodlade, men också styrt om vår planering av måltiderna så att dessa baseras helt på vad som finns skördeklart i trädgården.

Jag har läst flera trådar i sociala medier där det uttrycks tveksamheter till om det går att spara pengar på att odla hemma. Det verkar råda en uppfattning om att det där med trädgård är mest lite på skoj, rekreation, småpyssel och småpotatis. Bha. Tänk om!

Summan på matkortet för maj månad. 4 126 kronor.

Från den 4 maj till den 2 juni har vi betalat 4 126 kronor med vårt "matkort". Tre inköp har varit i bokhandeln och om jag räknar bort de summorna landar vår totala kostnad för mat och förbrukningsvaror köpta i matbutiken på den blygsamma summan av 3 752 kronor.

3 752 kronor.

Vi är en trebarnsfamilj som äter i stort sett alla måltider hemma. Lunchlåda till jobbet och barn som äter hemma nästan varje lunch i veckan. Det är mycket mat. Ändå har vi genom att styra om vår kost och basera maten på de grönsaker vi odlar själva (i fucking kalla maj!!!) en matkostnad under gångna månaden som är lägre än någonsin. Inte ens när vi levde utan barn hade vi så låga kostnader för mat.

Äter vi sämre mat? Nej. Vi äter mat med ekologiskt odlade, giftfria, närproducerade grönsaker.
Svälter vi? Nej, vi äter mängder av mat. Den smakar fantastiskt.
Har vi slutat äta kött, fisk och fågel? Nej. Vi äter visserligen färre köttmåltider och det kött vi äter är ekologiskt, närproducerat och dyrare än ickeekologiskt. Som exempel kan nämnas att en stor ekologisk kyckling kostar 200 kronor. Det betalar vi gärna för bra mat.

4 000 kronor är mycket pengar att spara. Kanske skulle det till och med kunna vara en anledning för någon att vilja börja odla mat på hemmaplan. En sporre. Odla och spara pengar.

I sammanhanget behöver jag säga något om de utgifter jag har för köksträdgården. Nu när den är etablerad är utgifterna mycket låga. Jag gillar att köpa grönsaksfröer och lägger kanske drygt en tusenlapp på det inför en säsong. Lite jord, några stolpar, sättpotatis och gardiner som skydd till kålen. Utgifterna för driften är inte ens de 4 000 kronor vi spar varje månad genom att odla själva. Så är det med det.

Dela gärna det här inlägget så fler får veta vilka stora ekonomiska vinster det finns med att odla hemma. Och kommentera det du nyss läst. Vad tänker du om det?

Sara skördar kålhuvud i odlingstunneln.

För att fira de sparade kronorna har vi skördat säsongens första kålhuvud. Sorten är 'Durham Early' och den har vuxit sedan tidig vår i odlingstunneln.

 

 

Kålhuvud, Durham Early, skördad i odlingstunneln

Barnen hann äta upp större delen av de stora foderbladen innan middagen. Den enkla kålsalladen tyckte de var den godaste någonsin. Bra betyg.
/Sara Bäckmo

17. juni 2015