Sex meter spenat på friland
Ett tips för att få en tidig och stor skörd av spenat är att så en ordentlig bädd precis när jorden tinar. Bang! I maj har jag kilovis spenat att skörda frånd en här bädden. Så här gjorde jag sådden.
Hurra för fina vårdagar i trädgården! Det har varit mer ljus de senaste dagarna än under hela vintern sammanlagt. Och jag känner hur svältfödd jag är på både utetid och sol. Så gott schemat tillåtit har jag varit utomhus, till och med så att det sved lite i kinderna en dag.
Det tinar fort när solen ligger på och även om det varit minusgrader på nätterna är jorden mjuk på dagarna. Den luktar ljuvligt och bara ber om att få vara till nytta. Sagt och gjort, jag har sått en rejäl bädd med spenat på friland.
Läs mer: Massor att läsa om spenat
Upphöjda bäddar på friland
De här långa upphöjda bäddarna finns i mittenkvarteret i min stora köksträdgård. De är fyra till antalet och cirka sex meter långa. Som du ser är de rejält upphöjda, med gångar emellan. Från början var de betydligt lägre, men intensiv täckodling med mycket material har gjort att de höjts några centimeter varje år. Då och då gräver jag bort en jord och flyttar till andra projekt, då jag inte tycker att extremt upphöjda bäddar är särskilt praktiskt.
Jorden här är magnifikt lucker och härlig. Den luktar gott och är lätt att bearbeta. Egentligen är det kanske en blandning av jord och gamla förmultnade växtdelar, mest jord vid det här laget. Det känns otroligt lyxigt att ha de här ytorna att jobba med, det var vad jag drömde om när jag började odla här 2011. Det är väldigt roligt att kunna dela de här bilderna några år senare och veta att det kan bli så här fint. Det kan bli det hos dig med även om du startar helt från noll i år!
Så gjorde jag sådden
Bädden är täckt av halvförmultnat täckmaterial; växtdelar och gräsklipp. Med en kratta för jag växtmaterialet ut mot bäddens kanter och frigör en cirka 40 cm bred remsa i mitten av hela bäddens längd.
Över remsan strösslar jag ut spenatfrön, inte jättetätt och inte jätteglest. Jag vill att plantorna här ska ha rum att växa till ganska stora plantor så de får inte växa som en tät matta, som en sådan jag odlar för skörd av pyttesmå blad.
Efter sådden har jag myllat ner fröerna genom att föra en kratta i sidled försiktigt fram och tillbaka över ytan. Och sedan har jag omsorgsfullt plattat till jorden med platta sidan på krattan.
Läs mer: Gångar mellan upphöjda bäddar
I helgen ska det blir regn, så därför har jag inte vattnat något. Efter regnet lägger jag på en fiberduk och räknar sedan med att det gror i mitten av mars. Tiodygnsprognosen skvallrar om något svalare temperaturer framöver, till och med snö en nästa vecka. Det bekommer dock inte fröerna, eller de små plantorna om fröerna skulle hinna gro. Spenat tillhör fröerna som kan sås på vintern och som tål att ligga i kall och till och med frusen jord utan att skadas.
Visste du att spenat gror när det endast är ca 4 grader i jorden? Det är den grönsak som gror tidigast i min trädgård och därför tycker jag det är så värdefullt att ha mycket spenat i jorden när det våras. På fröpaketen står det ofta att spenat ska sås från april och framåt, men det tycker jag är helt fel. Min spenat blir bäst om jag sår den på vintern och låter fröerna själv avgöra när det är dags att gro. På så sätt har jag spenat skördeklar när andra börjar pilla med fröpåsarna och fundera över vad de ska så. Praktiskt och gott.
Prova så tidigt spenat på
- Friland - kombinera gärna med en fiberduk för att skynda på groning och tillväxt.
- Pallkrage - lägg också ett lock på så växer det ännu snabbare.
- Växthus - sprid ut fröerna på jorden och du hinner skörda en rejäl omgång innan tomater och andra växter sätts ut.
- Krukor/tråg - så fröerna tätt, ställ krukorna på skyddad plats och skörda små blad tidigt på säsongen.
Tänk på att spenat är en grönsak som tycker om näringsrik jord. Glöm inte att vattna med någon typ av gödning när plantorna kommit upp en bit, då växer de ännu bättre. Nässelvatten, lakvatten från bokashi eller kiss blandat med vatten är perfekt!
Läs mer: Fyra snabba gödsel till trädgården
Användbar spenat
Spenat är en bladgrönsak vi har stor nytta av i vår matlagning. Särskilt på våren då inte mycket annat finns att skörda stora mängder av. I maj har vi riktigt stora mängder skörd och då äter vi också mycket spenat. Vår mathållning bygger på det vi kan kan odla fram i trädgården själva och då är det liksom självklart att det blir spenatmat på tallriken. Men för att det ska finnas skörd måste jag så. Och sådden är bland det allra enklaste som finns!
/Sara Bäckmo