04. januari 2019

Fyra snabba gödsel till trädgården

Jag gödslar gärna jorden innan sådd genom att vattna med olika slags gödselvatten, också på vintern. Fast bara när det är mildväder. En dos näring innan sådden tycker jag ger en fin start för grönsakerna som gror och växer upp snabbt på vårkanten. Här är tips på fyra flytande gödsel.

Saras brunbrända fötter bredvid en grön vattenkanna med hjärtformat lock och en toapappersrulle om pipen.

En vattenkanna utformad som en potta hjälper mig att samla värdefullt kiss till odlingen.

 

Som du kanske sett i inlägg lite här och var försöker jag vid mildväder att gödselvattna min jord på friland och i tunnelväxthus, som förberedelse till vintersådder. Jag vill gärna ge jorden en liten dunderkur innan sådd. Frågan kom upp om alternativ till lakvatten från bokashi, som jag vattnat med en del på friland. Därför tänkte jag ge lite tips om det.

Men först och främst, varför gödslar jag nu? Det finns säkert flera skolor kring det här. Mitt sätt grundar sig egentligen bara i att det är praktiskt. Mer praktiskt än andra sätt för att jag sår och skördar som jag gör.

 

Snabb start på våren

De växter jag sår på vintern gror snabbt på våren och ger skörd mycket snabbt. Låt säga att spenaten gror i januari-mars och ger skörd i april-maj, det ger mig ett väldigt litet "fönster" att gödsla och sköta om växterna. Trots att till exempel bladgrönsaker ser ganska oansenliga ut så växer de bäst i väl gödslad jord. Jag får alltså bättre resultat om jag ser till att preppa jorden med näring både som förberedelse och under tiden växterna växer. Alltså gödslar jag en liten giva innan sådden och därefter gärna en eller två omgångar innan skörd, beroende på vad omständigheterna tillåter.

Att gödsla på traditionellt sätt, genom att mylla ner till exempel djurgödsel i jorden, ger en jordyta som jag tycker är bökig att så på vintern. Fröerna är små, jag sår ofta många på liten yta, det är kallt och jävligt och jag vill ge bästa möjliga förutsättningar till fröerna. Finfördelad snyggjord är att föredra. Min gödsling består (oftast) av att jag redan på hösten grävt ner växtmaterial under jord och sedan när jorden tillfälligt tinat så vattnar jag en giva innan sådd med. Då blir det kanon! Det kan för all del bli kanon utan en av dessa tillfällen med, men det beror på hurdan näringsinnehållet i jorden ser ut sedan tidigare. På friland har jag riktigt fina näringsdepåer genom täckodlingen, det kan du läsa nedan i artikelserien om min jordanalys.

 

Läs mer: Jordanalys del 2 - Täckodlad jord är bäst!

 

Flytande gödning

Att gödsla med gödning utspätt i vatten är väldigt fiffigt. Just nu har jag vattenkannor ståendes under alla våra rännor från taket, perfekt att slippa slabba med vatten inifrån. Jag tar en kanna och blandar ut mitt flytande gödningsmedel, vattnar, låter det sugas upp av jorden och krattar den därefter slät inför sådd.

Jag använder själv inga köpta gödsel från butiker. Det är inte för att jag av princip tycker dessa är dåliga eller så, jag har bara inte behov av dem. Det trädgården behöver kan jag få från annat håll, trots att vi inte har djur som producerar gödsel. Och nej, näringsinnehållet i jorden blir inte sämre av att inte använda köpta preparat eller djurgödsel, läs mer om det i serien om jordanalysen med.

Här är förslag på några olika slags gödselvatten att använda i trädgården.

 

Kissvatten

Kallas också för guldvatten, men jag säger konsekvent kissvatten. Jag får frågor från vuxna människor då och då som inte har en susning om vad guldvatten är, som frågar var man kan köpa det och så vidare. Låt oss prata om det som kiss, det är ju faktiskt det vi använder. Kissa i en burk, potta, hink eller vad som och häll i en kanna med vatten. Vattna.

Det sägs att kiss från en människa under ett år innehåller näring som räcker till alla de grönsaker hen behöver äta under ett år. Kiss innehåller en makalös samling näringsämnen som förser jorden med mycket fin gödning.

En allmän rekommendation för användning av kiss är att en del kiss ska spädas med tio delar vatten. Detta är mycket svårt att hålla på och måtta vid varje tillfälle. Häll i en slatt i kannan och vattna. Se till att det inte blir för starkt, det är mitt enda tips. Nu på vintern då det inte finns några växter i jorden spelar det sannolikt ingen roll om du skulle råka vattna för starkt, men om du är osäker är det bättre att vattna svagt.

Kiss kan sparas för användning senare, men jag skulle inte rekommendera det. En annan gång kan jag berätta varför jag med säkerhet vet hur gammalt kiss luktar, men jag besparar dig det nu. Använd färskt!

Vattenkannan överst i inlägget heter Guldkannan Towa. Jag har flera stycken och använder dem tillsammans med barnen utomhus i växthusen under sommaren. Det är en helt suverän produkt, som håller i många år och också passar för barnen att använda utan spill.

 

Läs mer: Gödsla med kiss inomhus
Läs mer: Skaffa en potta och gödsla med ditt kiss

 

En hand håller en burk som fylls med vätska från en komposthink.

Här tappar jag ur lakvatten från komposthinkarna som mitt köksavfall fermenteras i. Vätskan luktar inte gott men är en fin mixtur till jorden.

 

Bokashi och lakvatten från bokashi

Lakvatten eller bokashivatten är vätska som bildas inuti den hink där bokashikompost fermenteras. Den anses vara en riktig dunderkur för jorden och tillför både näring och fina mikroorganismer.

Vätskan tappas ur särskilda komposthinkar med kran och kan sparas en tid i kylskåp innan den används. Eftersom vätskan kommer från en väldigt sur miljö och är mycket koncentrerad sägs det att den helst ska spädas ordentligt, cirka en del lakvatten och hundra delar vatten. När vätskan tillförs jord som inte härbärgerar några växter kan den vattnas i starkare doser än så utan problem.

Själva bokashikomposten är också mycket värdefull och ger jorden mycket näring, dessutom mat till tusentals maskar som när jorden är varm omvandlar matresterna till underbar mylla. När det är mildväder på vintern kan bokashikompost grävas ner i jorden som förberedelse till vintersådderna, men det är förstås svårare att göra då marken är frusen.

 

Läs mer: Använd lakvatten från bokahi

 

Hönsgödselvatten

Gödselvatten kan tillverkas av en mängd olika slags djurgödsel. Gödseln läggs i vatten där det får ligga och dra och liksom finfördelas i vattnet. Näringämnena som finns i gödseln läcker ut i vattnet och vidare till jorden när du vattnar.

Ett väldigt enkelt gödsel att jobba med är hönsgödsel, som kan användas både färskt och i pelleterad form. Ett riktmärke kan vara att använda 5 dl pelleterad hönsgödsel till 10 liter vatten. Blanda gödseln i vattnet, låt det stå och dra i några timmar eller dagar, rör om och sila sedan vattnet innan det vattnas ut. Själv brukar jag göra med färskt hönsgödsel då jag fått från vänner. Jag har svårt att ange några mått här, jag brukar lägga i en rejäl klutt i vattnet och röra om.

 

Sara tar stora buntar av brännässlor och lägger i en hink.

Nässelvatten görs av nässlor som får ligga och ruttna i en bytta med vatten.

 

Nässelvatten

På vintern finns inga nässlor eller andra läckra kväverika bladväxter att brygga gödselvatten av, men jag vill ändå nämna det som ett alternativ. Någon kan ju faktiskt läsa det här inlägget vid annan tid på året än just vintern.

Gödselvatten av växter bygger på att blad läggs att ruttna i vatten. I cirka två veckor ligger då mängder med blad och ruttnar och utsöndrar samtidigt massa godsaker till vattnet. Detta späds sedan cirka 1 del gödselvatten och 10 delar vatten och vattnas ut på jorden. Det luktar helt förfärligt i några timmar, men det är bara så det är. Jorden mår förträffligt av detta.

Se tips om nässelvatten, hur jag gör det och hur jag använder det, i de två videorna nedan.

 

 

Det finns säkert fler kreativa tips om olika slags näringsrika vatten att använda i trädgården, som vallörtsvatten och andra ogräsvatten. Eller helt andra brygder. Tipsa gärna! För vinterbruk tycker jag att kiss, bokashivatten och hönsgödselvatten är kanon. Hoppas det ger dig någon idé att prova!
/Sara Bäckmo

11 svar till “Fyra snabba gödsel till trädgården”

 1. Björn Carlsson skriver:

  Beträffande att vattna med kiss.

  Väldigt många människor använder olika former av läkemedel. Jag använder Waran mot blodproppar, många kvinnor använder p-piller och mycket annat som inte går att räkna upp.

  Eller bär på en sjukdom. Och rester eller nedbrytningsprodukter av dessa kommer ut med kisset

  Jag skulle vara mera försiktig att rekommendera människor att vattna med detta vatten i dagens läge.

  • Sara Bäckmo skriver:

   Fel, det är utmärkt att uppmana människor att vattna med kiss. Expertisen säger att läkemedel av mer ovanliga sorter, vilket är en väldigt luddig beskrivning, är bra att vara vaksam med, men den stora majoriteten av oss äter inte en typen av läkemedel. Det får man helt enkelt själv ta ansvar för, vilket de flesta också förstår. Vi andra kan lugnt vattna med vårt kiss, trots att vi emellanåt behöver äta medicin för någon åkomma. Lycka till!

 2. Charlotta Ferenius skriver:

  När jag bodde i lägenhet med balkong hällde jag vatten i en hink med hönsgödsel. Tyvärr glömde jag bort den... Kunde inte förstå var alla äckliga baggar och larver sen kom ifrån 😂

 3. Ylva skriver:

  Hej,
  Jag har funderat en del på det här med gödselvatten (som ju inte luktar mums) kontra att täckodla med nässlor och annat där det är möjligt. Vad är fördelen med att lägga dem i blöt först? Jag tänker att när man täckodlar utsöndras näringsämnen men man måste inte fylla på näringen lika ofta då det utsöndras under en längre tid. Eller vet du hur det funkar, bildas det några näringsämnen när man blötlägger som inte bildas när man täckodlar?

  Hälsningar
  Ylva

 4. Suzanne Simonsen skriver:

  Hej Sara
  Lite info retur. Solsikken.dk säljar allt ( nästan ) i storforpakning och Ekologiskt.
  Lycka till!
  Mvh Suzanne Simonsen

 5. […] Fyra snabba gödsel till trädgården Täckodling i mitt tunnelväxthus Skaffa en potta och gödsla med ditt kiss […]

 6. Hej!
  Varför behöver man sila vattnet vid hönsgödsel..... undrar jag som använder hönsgödsel i vattnet.?
  vårhälsningar Birgitta Israelsson 😍

  • Sara Bäckmo skriver:

   Det är bara för att inte allt gödsel löses upp i vattnet utan åker ut i "klumpar". Det går lika bra att skippa sila med förstås.

 7. […] Läs mer: Fyra snabba gödsel till trädgården […]

 8. Mette skriver:

  Takk for fine tips og påminning.
  Jeg kan legge til at om man bor ved havet så er det aldeles utmerket å gjødsle med tang. Dra opp den, skyll av litt av saltet om man vil, og legg på jorden rundt bærbusker. Formidabelt! Og det hindrer/ fjerner rust på bærbusker også!

 9. Jenny Olsson skriver:

  Jag har provat att fermentera nässlor med fil och vanligt socker. Fungerade perfekt! Packade rejält med nässlor i en hink, lade dit några stenar som tyngder för att hindra nässlorna att flyta upp. Därefter fyllde jag upp med vatten, hällde i en svätt fil (hade långfil hemma men yoghurt eller annan produkt med mjölksyrabakterier går nog lika bra) tillsatte socker, rörde om och satte på ett lock. Hinken har sedan stått mot en solig vägg i någon vecka. Nu har jag gödning som doftar milt ungefär som svartvinbär! Billigt, enkelt och bra!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *