Stäng menyn

Plantera ut grönsaker på våren

Vilka grönsaker kan du plantera ut i köksträdgården fastän det är risk för frost? Och vilka bör du undvika? Här är förslag att utgå från.

Min köksträdgård i april 2022. Det har inte kommit upp särskilt mycket annat än tulpaner. Våren har varit kall. Men mycket är på gång!

 

Nästan alla odlare jag möter på våren vill prata om tidpunkten. För vad? Jo, tidpunkten för när vi planterar ut grönsaker och blommor i landen. Osäkerheten är stor för när det är dags att sätta ut plantor av olika sorter. En del är på tok för tidiga med helt fel typ av växter, och andra avvaktar alldeles för länge med att sätta ut de som faktiskt tål lite kyla.

 

Bli medlem på Skillnadens och ta del av livesändningar och frågestunder

 

Kolla tiodygnsprognosen!

Det som styr mina utplanteringar är i första hand nattemperaturen. Det går inte att helt och hållet gå på något särskilt datum eller tidsperiod under våren, det är temperaturen som styr. Växter som är känsliga tål inte kyla och det spelar det ingen roll om det är 23 april eller 8 maj, kommer det nattfrost är det kört. Därför är det viktigt att ha koll på temperaturen.

I tiodygnsprognosen just nu (23 april 2022) har vi 1-6 grader varm de kommande nätterna. Det säger något om vad jag kan plantera ut och vad jag bör vänta med. Av erfarenhet vet jag att vårt område ofta får något kallare än vad prognosen visar. En ynka plusgrad kan också vara 3 minusgrader - eller 5 plusgrader. Man vet inte. Det enda jag vet är att om jag planterar ut saker är det med all säkerhet så att jag drabbas av otur och förlorar plantor. Jag har is i magen och väntar med att sätta ut de mest köldkänsliga.

 

Läs mer: Härda, avhärda och uthärda

 

Exempel på grönsaker som ej planteras ut när det är risk för frost:

 

Foto: Sara Bäckmo

Foto: Sara Bäckmo

Foto: Sara Bäckmo

Foto: Sara Bäckmo

 

Tåliga grönsaker kan planteras ut

Lyckligtvis finns ett fint gäng grönsaker som tåliga för kyligare väder. Flera av dem kan planteras ut redan då det fortfarande är risk för frost. Det är alltid bra att ha en fiberduk eller ett lock till hands för att skydda växterna. Det är fortfarande risk för hård frost i hela Sverige. Jag påminner ofta om att vi här i Småland hade -8 grader ganska sent i maj föregående år. Det finns risk att också de som är tåligare stryker med om det blir så kallt.

Ett bra kom-i-håg är också att de grönsaker vi sätter ut tidigt ofta är de som har kortare utvecklingstid. Vi har tid att så dem igen om de skulle frysa sönder. Sätt inte ut plantor som startas i januari-februari, dessa har du inte tid att så på nytt om oturen skulle vara framme!

Exempel på grönsaker att sätta ut i landet när det är risk för frost:

 • sallat
 • salladskål
 • asiatiska kålsorter
 • dill
 • persilja
 • rucola
 • majrova
 • rädisa
 • ärter
 • schalottenlök
 • gräslök
 • broccoli
 • svartkål
 • grönkål
 • huvudkål
 • potatis

 

Läs mer: Plantera om istället för ut

 

Tåliga grönsaker kan sås på hösten för att övervintra ute, eller sås på vintern. Allt för att ge skörd på våren. Persilja, målla, lök och kål i mitt tunnelväxthus, april 2022.

 

Grönsaker att så när det är kallt

Förutom att plantera redan färdiga plantor i landet finns det väldans massa grönsaker som passar att så, även om temperaturen kan dippa ner till nollan och under. Kom i håg att jorden värms upp fint nu när det är varma dagar och funkar som en värmereservoar. Det är endast de allra mest ömtåliga fröerna som inte ska sås utomhus när dagar och nätter fortfarande är kalla, såsom bönor (till exempel brytbönor, vaxbönor, skärbönor, spritbönor), gurkväxter och majs.

Exempel på fröer som kan sås tidigt på våren när det fortfarande är risk för frost är:

Du kan också sätta sättlök, men vänta gärna tills du anar att plusgraderna nattetid håller i sig minst två veckor framåt. Lök (ej schalottenlök) ska ej utsättas för frost när den kommit upp ur jorden, eftersom plantorna riskerar att gå i blom då.

 

En grönsak som kan sättas ut tidigt är potatislök. Den hör till sorterna schalottenlök och är tåligare än vanlig gul lök och röd lök. Min potatislök sattes ut 23 april.

 

Prenumerera på Saras trädgårdsbrev, med tips, frågor & svar i din mail

 

Som du ser finns det en hel massa att göra ute i landet - även om våren är fortsatt kall. Vänta inte för länge med att sätta ut saker, men välj rätt växter! Om du håller för länge i växterna är risken stor att skörden blir väldigt sen. Många växter klarar långt mycket mer än man tror, så det är bra att vara försiktig - men inte dumt försiktig.

Ett tillägg till listorna ovan är också att dessa är gjorda för att vara mer eller mindre idiotsäkra. De flesta odlare chansar rätt friskt. Och de flesta planterar ofta ut något som vill ha varmare jord, men lägger tid på att skydda just dessa plantor. Det är dock svårt att skydda allt utplanterat från hård nattfrost, så när du ska börja fuska ut plantor - välj grönsak, plats och skydd med omsorg så du inte förlorar de viktigaste plantorna.

Stort lycka till med utplanteringen!
/Sara Bäckmo

 

24. april 2022