Stäng menyn

Odla majs: Mina bästa tips och tricks

Har du köpt majsfrön och är redo att så? Glöm inte de här sakerna innan du odlar majs hemma!

Odla majs: En bytta med torkad majs står över ett pluggbrätte.

Det är svårt att föreställa sig att det torkade majskornet ska utveckla en två meter hög planta under sommaren. När vi sår på senvåren ger majs skörd i slutet av sommaren. Det är så otroligt tillfredsställande att odla majs.

 

I stora delar av landet är majs en strålande bra grönsak att odla i trädgården. Att skörda sin egen majskolv och "skala" fram den gyllengula kolven är underbart! Sent på våren är det en bra tid att förså majs för att ha fina plantor att sätta ut när jorden värmts upp ordentligt. I min trädgård börjar jag att förså majs i mitten av maj, men när det är dags beror helt på hur varmt det är där du bor och odlar.

 

LÄS MER: RABATT PÅ IMPECTAS SOLDRIVNA BEVATTNING UNDER 2023

 

Odla majs: Fakta

Några saker är viktigt att känna till om majs när du ska odla majs från frö. Om du köper färdiga plantor i trädgårdshandeln behöver du inte vara alls så noga.

Majs gror i varm jord

Om du ska så frö måste du ha sådden på varm plats. Smidigast är att ställa sådden i växthus, där du inte behöver tänkta särskilt på ljuset. Men det får inte vara för kallt på nätterna. Du kan så majs inomhus och låta sådden stå i ett fönster. Bra temperatur i jorden är 20-30 grader.

 

Majs ruttnar lätt i kall jord

Helst ska majs gro på bara några dagar, vanligtvis under tio dagar. Om jorden är mycket fuktig och dessutom kall är det stor risk att fröerna ruttnar.

 

Majs gillar inte att stå länge i kruka

Majs är känslig för att stå länge i kruka utan näringsrik jord, det är lätt att plantorna blir hängiga och dör. En del lyckas dock, men jag tycker själv att det är för stor osäkerhet och försöker undvika i det längsta att krukodla längre än nödvändigt.

 

Majs är svår att plantera om

Det kan vara svårt att lyckas med omplanteringen, då majs inte särskilt gillar att rotsystemen störs. Om du behöver plantera om är det en bra idé att till exempel odla majs i pluggbrätten eller öppningsbara små krukor så att inte rötterna skadas.

 

Odlar majs hemma. Närbild på nyskördade färska majskolvar.

Den här bilden hägrar när jag sår majs på våren. Varje planta ger 1-2 majskolvar, så jag brukar så många frön för att få den stora skörden.

 

Mina tips för att lyckas

Jag odlar majs varje år och gör så här vid sådden. Du kan ha mitt sätt att utgå från och sedan utforma det efter dina förutsättningar. Eftersom majs har lång utvecklingstid och är känslig för kall jord brukar jag alltid förså majs. Då har jag fin skörd från sensommaren.

  • så majs i små krukor, pluggar eller toalettpappersrullar, ett frö i varje
  • använd vanlig planteringsjord, ej såjord
  • gör sådden cirka 14 dagar innan utplantering
  • ställ sådden på värmematta eller i varmt växthus
  • håll efter så det inte blir för fuktigt

På en del håll står att läsa att majs kan förodlas upp till sex veckor innan utplantering. Håll i minnet att majs växer rasande fort. På knappt två veckor hinner plantorna vanligtvis utvecklas till fullt planterbar storlek och allt över det är inte bara onödigt jobb utan också en chanstagning. Plantorna tenderar att bli väldigt ömtåliga efter en tid om vi inte kan parera med precis de förutsättningar majsen gillar. När majsen är utplanterad sköter den sig själv på bättre sätt.

 

Odla majs hemma. En hand håller en majsplanta.

En försådd majsplanta, som såtts cirka 2 veckor innan utplantering och nu är redo att komma ut i köksträdgården.

 

Odla majs: Tre frågor

Min majs gror inte, vad beror det på?

Sannolikt felar kombinationen av värme och fukt i jorden. Prova att så på nytt och ställ varmare eller svalare, samt minska eller öka på vattningen. Fröerna gror ju under jorden och kan lätt förstöras utan att vi ser vad som hänt.

 

Mer om majs: Skörda majs

 

Kan jag odla flera sorters majs i trädgården?

Det går att odla flera sorter, men osäkerheten är stor. Om olika majssorter pollinerar varandra är det stor risk att kolvarna blir dåligt pollinerade och helt enkelt inte blir fullmatade. För bästa resultat - odla bara en sort i trädgården. Pollen färdas hundratals meter i luften, så det räcker oftast inte att odla två sorter i olika delar av trädgården.

 

Min majs blir inte färdig, vad ska jag göra?

Majs kräver lång säsong för att utvecklas och mogna. Välj sorter som inte har så lång utvecklingstid (det kan skilja några veckor mellan olika sorter) och förså innan du sätter ut i varm jord. Välj skyddad och varm växtplats. Majs gillar varma somrar, jämn bevattning och näringsrik jord.

 

Läs fler frågor och svar i Frågelådan

 

Efter att ha läst så här långt kanske du undrar om det inte bara går att så majs rakt ner i jorden, utomhus. Jo, det går. Men eftersom vårt svenska klimat bjuder på stundom ganska ostadigt väder och säsongen är förhållandevis kort, så är det bara i de mest gynnsamma delarna av landet som det brukar ge tillräckligt bra resultat. Mitt tips är att i första hand förså.

 

 

 

Mer om att odla majs

Till dig som vill ha fler tips om att odla majs slår jag ett slag för min fina bok Skillnadens Favoriter, där jag skriver utförligt om hur jag odlar femton av mina favoritgrönsaker. Boken är skriver med nybörjarodlare i fokus och svarar på några av de allra vanligaste frågorna jag får om olika grönsaker.

 

Köp Skillnadens favoriter här

 

Bokomslag där Sara sitter i gul kofta i trädgården bland växter och grönsaker.

Så här ser omslaget ut till Skillnadens favoriter. Det fotograferades en jättetidig morgon i augusti 2019, då vi sågs i trädgården redan vid klockan fem för att förbereda fotograferingen. Foto: Maria Fors Östberg

 

Boken finns i min webbutik och är förstås signerad. Köp gärna till dig själv eller till en vän, den blir ett fint sällskap i odlingen i år.

Lycka till med din majs!
/Sara Bäckmo

06. maj 2020