Stäng menyn

Planterar om istället för ut

Det är frustrerande kyligt för vissa grönsaker och om plantorna därtill är små är de extra känsliga för väder och vind. Jag planterar om mina växter istället för att plantera ut dem på friland.

Små gröna plantor och gula tomater bredvid varandra.

I mitt lilla röda växthus står mängder med plantor i krukor, brätten och tråg. När våren är kylig växer de bättre i krukor än ute på friland.

 

Den här våren har varit himla knasig i mina odlingar. Ett stort antal misslyckade sådder ledde till att många växter fått sås om och är mycket mindre än vanligt. Dessutom har våren varit kall och bjudit på både störtskurar och hagel - och sniglar. Och så är jag inte längre den odlande småbarnsmamma jag varit i hela mitt odlarliv. Mitt yngsta barn är fem år, vilket ger mig oceaner av tid när jag är hemma med barnen. Allt tillsammans gör att jag den här våren har bestämt mig för att skola om en stor del av mina plantor, istället för att sätta ut dem i landet. Varför då?

 

Läs mer: När ska man plantera om?

 

Förodla i växthus

Jag har stor fördel av att ha två tunnelväxthus och ett glasväxthus. Det mesta växer snabbt på senvåren när det står i de skyddade växthusen. Det växer bättre än på friland, där temperaturen är nere och nosar på några enstaka plusgrader nattetid och nederbörd och vind frestar på plantorna. Lägg där till de eländiga sniglarna så är det inte långt ifrån att jag som odlare känner mig lite motarbetad stundom.

På friland är det alltså långsamt värre, men det som står i krukor i växthusen växer snabbare. Därför både förodlar jag i växthusen, med nya sådder varje vecka, och så har jag massor av växter i krukor som står på tillväxt.

Istället för att sätta ut mycket små plantor på friland har jag bestämt mig för att ta några dagar och helt enkelt plantera om bredsådder och pluggplantor i krukor. Under två-tre veckor får de växa till sig där vilket kommer att ge dem ett fint försprång, jämfört med om jag sätter ut dem på friland nu. Så nöjd med det beslutet.

 

Läs mer: Tips för att odla solrosor

 

Extra noga är jag i år med mina solrosor. Förra året gjorde jag flera sådder, men fick behålla endast en enda solros. Det råkade vara en självsådd planta. Vilket hån mot mina ansträngningar! Sniglarna tog allt. I år har jag sått solrosor i mindre krukor (de jag visar längre ner i inlägget) och ska låta dem växa sig något större innan utplantering. Förhoppningsvis ska de klara sig bättre mot sniglar då.

 

En vindruvsask med gröna plantor.

Små plantor av grönsaker och blommor finns i tråg från bredsådd. Istället för att sätta ut små plantor sätter jag dem i kruka några veckor. Här är en liten sideneternell.

 

Gröna plantor i svarta krukor.

I ett av växthusen står många små krukor med plantor av grönsaker och blommor. Dessa ska sättas ut inom två veckor. De har hunnit växa lite bättre här i krukan än de skulle gjort under samma tid på friland.

 

7,5 centimeters-krukor

Min favoritkruka för att skola om efter bredsådd eller små pluggbrätten är en ganska liten och tålig kruka i svart plast. Den är 7,5 cm i diameter. Tillverkad i Sverige av återvunnen plast. Krukan är kraftig och mycket hållbar. Den kan förvaras ute i växthus på vintern utan att plasten försämras och den tål rejäl hantering. Dessutom kan krukorna enkelt ställas många bredvid varandra i brätten och backar. I en vanlig back får det plats ca 35 krukor.

 

Läs mer: Planteringskrukor 7,5 cm

 

Då och då köper jag rejält många krukor, istället för att hålla på och smådutta med krukor från lite varstans. Bättre att satsa på ordentligt köp av produkter som är bra. I år köpte jag en hel kartong med drygt femtonhundra krukor.

Omplanteringen är enkel. Jag har jord i en stor balja eller ett stort tråg. Eventuellt har jag blött ner jorden och kramat den till en blöt deg först (ett av suveräna tipsen från handelsträdgården där jag praoar). Med ena fingret borrar jag ett lagom stort hål i jorden och petar ner en liten planta. Pekfinger och tumme trycker till. Sedan ställs krukorna bredvid varandra i backar och tråg.

 

Svarta fyrkantiga krukor på ljus träflis.

Så här ser krukorna jag använder ut. De mäter 7,5 cm i diameter och är perfekt som första kruka efter sådd.

 

 

Odla med större barn

Det här är första året någonsin som jag odlar med större barn. Mitt yngsta barn (vi har fyra) är fem år och det är helt galet så mycket det förenklar i tillvaron. Jag är hemma halvtid med mina barn och jag har aldrig kunnat odla så här mycket! Att ha tid att stå i två timmar och plantera om är helt främmande. Men just nu finns den tiden. Alla barn klarar sig själva hemma med lite hjälp och de leker så fint med varandra. Jag försöker ta till vara på tiden på klokt sätt och ge mig själv lite belöning i form av planteringstid. Lyxigt!

 

Närbild på grön sallat med flikiga blad.

I det röda växthuset framför huset har jag till exempel sallat och kål på tillväxt. De rivstartar i kruka och får växa färdigt på friland.

 

Varma dagar är det förstås varmt i köksträdgården, men hård nederbörd, vind och kyliga nätter gör att det vuxit långsamt.

 

I växthusen får plantorna en fin start och kommer att både rota sig och växa bättre än vad de skulle gjort på friland just nu. Om i början-mitten av juni är det dags för stor utplantering, och det är ungefär två veckor senare än vanligt. Men så får det vara. De viktigaste grönsakerna finns redan ute i landet och tillgången på färska grönsaker är suverän. Det som skolas om nu är senare sådd av kål, sallat, sommarblommor och sparris.
/Sara Bäckmo

 

 

26. maj 2021