Stäng menyn

Odla egen majs - Frågor och svar

Går det att odla majs i pallkragar och växthus? Och varför blir bladen på majsen gul? Majs är en oerhört tacksam växt att odla - om man vet hur man gör. Här svarar jag på läsarfrågor om majs.

Ett hav av gyllene majskolvar.

Vilken lycka att skörda så här fin majs! Den brukar vara färdig för skörd i augusti-september hos mig i Småland.

 

I slutet av maj-början av juni är det hög tid att sätta ut förodlad majs i landen. Det är bara i södra Sverige och i vissa områden med särskilt gynnsamt klimat som är det är lönt att så majs direkt i jorden. Vår varma säsong är så kort att det är stor risk att direktsådd majs inte hinner ge skörd. Dessutom är det svårare att lyckas med sådden om den görs direkt på växtplatsen, eftersom fröerna kräver särskilt uppvärmd jord.

I samband med att jag själv planterar ut min majs har jag fått många frågor från er som följer i sociala medier. I det här inlägget svarar jag på några av frågorna om majs. Tipsar också om att jag några gånger per månad svarar på läsarfrågor i mitt trädgårdsbrev. Prenumerera genom länken nedan.

 

Prenumerera på Saras trädgårdsbrev här

 

Min majs i bakgrunden är redo att planteras ut i början av juni, 2022.

 

Är det för sent att så majs i mitten av juni?

Majs sås lämpligen i maj, till exempel 10-14 dagar innan utplantering. Säsongen för majs är ganska kort i Sverige, eftersom vi vår nattfrost ganska tidigt. I mitten av juni tror jag det behövs en sällsynt bra höst för att det ska gå att mogna fram några fullvuxna majskolvar. Kanske du kan prova med någon av de allra snabbaste sorterna.

 

Vad har du för jord när du förodlar majs?

Jag använder vanlig planteringsjord till nästan alla mina sådder, så också till majs.

 

Varför dog min majs helt plötsligt? Den var förodlad och såg fin ut först, sedan lade den sig bara ner. 

Majs är känslig vid förodling. Bäst resultat blir det om majsen sås 10-14 dagar innan utplantering och ej planteras om mellan sådd och utplantering. Majs kan stört-dö om den stått lite för länge i en bytta, eller planterats om. Försök så i pluggbrätte nästa gång och plantera ut tidigare. Se till att inte vattna sådden för mycket, då kan plantorna ruttna.

 

I år förodlar jag min majs i soilblockers, för att störa rötterna minimalt vid både förodling och utplantering.

 

Soilblocker är ett redskap som man kan pressa egna jordblock att odla i. Majs gillar inte att rötterna störs och då passar det fint att odla i ett litet block.

 

Kan man odla flera sorter i samma trädgård, med tanke på korspollinering?

Om du ska odla flera sorter ska du se till att de inte blommar samtidigt, vilket är väldigt svårt att kontrollera. Pollen kan färdas hundratals meter med luften och ställa till oreda med pollineringen. Därför är det för bästa resultat en god idé att endast odla en sort i trädgården, då brukar pollineringen blir bäst.

 

Kan man odla majs i växthus?

Det går bra. Plantorna blir ofta mycket höga och behöver hjälp med pollineringen. Glöm inte att ruska på plantorna när de blommar.

 

Hur tätt kan man sätta plantorna i en pallkrage?

Plantorna kan stå med cirka 20-30 cm avstånd, så du får då plats med kanske 15 st i en pallkrage.

 

Läs mer: Fixa ny jord till pallkragar

 

Kan man plantera majs djupare vid utplantering?

Ja, något. Majs växer med stora rotsystem, där övre delen av rötterna ligger mycket ytligt. Plantan kan sättas ner något, men håll koll så att inte tillväxtpunkten hamnar under jord.

Läs mer: Vad är tillväxtpunkt?

 

Behöver de mycket vatten?

Min erfarenhet är att majs utvecklas bäst om jorden är fuktig. Därför är täckodling att föredra. Majs växer också på torrare ställen, men plantorna blir inte alls lika fina. Eftersom säsongen är kort i vårt klimat är det en god idé att fjäska lite för plantorna, de växer och mognar bättre om de har det bra.

 

Är popcornmajs god att äta?

Popcornmajs som skördas för popcorn ska mogna helt på plantan och bli fullvuxen. I mitt tycke är den inte alls så god som supersöt sockermajs. En del gillar de omogna små majskolvarna av just popcornmajs, de ser ut som såna små som är konserverade. Smaken är ju olika här, själv tycker jag de är tämligen ointressanta som mat. Jag föredrar sockermajs och stora majskolvar. Men som popcorn och prydnad är de kul!

 

Varför gulnar bladen på majsen?

Majsplantor ska ha frisk fin grön färg på bladen, de är ofta närmast glansiga. Om de växer dåligt blir färgen på bladen sämre. Det kan till exempel bero på att jorden är dåligt gödslad, eller att det är så torrt att plantorna inte kan tillgodogöra sig näringen som finns i jorden. Senare på säsongen vissnar majsen ner naturligt, ofta efter en köldknäpp eller två. Ge majs snabb gärning genom olika typer av gödselvatten under säsongen.

 

Läs mer: Gör eget gödselvatten av nässlor

 

Frodig köksträdgård med rött hus och höga majslantor framför.

Här växer majs i min köksträdgård en tidigare sommar. Varje planta ger en-två kolvar, så det gäller att odla många plantor.

 

Läs mer: 
Odla majs - Mina bäst tips
Skörda majs - När och hur
Att frysa majs

 

En stor del av sommaren 2022 ser ut att bli ganska sval i min del av landet (Småland) så jag är glad att jag har förodlat fina plantor att sätta ut. En god kombination av lagom värme, regn och välgödslad växtplats hoppas jag ska ge bra skörd till hösten. Lycka till med din majs.
/Sara Bäckmo

 

 

19. juni 2022