Vad är tillväxtpunkt?

I vissa sammanhang inom odling talas det om växternas tillväxtpunkt. Ibland läser vi att den ska tas bort och ibland att den inte får hamna under jord. Vad betyder det?

Närbild på små gröna skimrande blad.

Trädgårdsporulak har till en början en tillväxtpunkt, längst upp mellan de översta bladen där växten skjuter fram nya blad. Senare utvecklas nya skott i bladvecken.

 

Jag har fått en fråga från en av mina läsare och svarar på den här:

 

Vad är "tillväxtpunkten"?
/Angela

 

Tillväxtpunkten är den del av växten där det skjuter fram nya blad och som gör att växten utvecklas på höjden eller bredden. Till exempel i toppen på plantan om det är en växt som växer på höjden, som bönor, majs, ärter och blomväxter. På lågväxta plantor som bildar mer likt bladrosetter längs marken är tillväxten i mitten på plantan, till exempel på vinterportulak, spenat, sallat och selleri. Vissa plantor växer både på höjden och bredden, genom att de grenar sig flitigt, som trädgårdsportulak, gurkväxter och tomater. Det är alltså den plats på plantan där tillväxten sker.

 

Läs mer: Ta sticklingar av tomater

 

Ta bort tillväxtpunkten

I en del odlingsanvisningar kan det till exempel stå att tillväxtpunkten ska tas bort. Det är vanligt för vissa gurkväxter. Då klipper man kort och gott av plantan så att den inte kan växa mer uppåt. Det kan också göras på vissa tomater, vanligast i slutet på säsongen när man inte vill att plantorna ska bli högre utan istället lägga sin energi på att mogna fram frukten.

När tillväxtpunkten tas bort på den flesta plantor brukar de i rask takt satsa på att sätta skott i sidled. De flesta plantor utvecklar nya rankor eller skott i bladvecken. Krukväxter, buskar och perenner brukar toppas (alltså att tillväxtpunkten tas bort) varpå växten sätter sidoskott och blir buskigare, än om plantan tillåts att bara växa fritt på höjden.

 

Läs mer: Beskär gurkväxter

 

Ej gräva ner tillväxtpunkten

En del grönsaker som odlas hemma är lite känsligare än andra för att grävas ner djupt i jorden. Ingen växt vill ju bli planterad med tillväxtpunkten helt under jorden i och för sig, men det brukar anges att till exempel rotselleri och jordgubbar är särskilt känsliga för att planteras djupt. Plantorna kan ruttna eller störas såpass i sin utveckling att de helt enkelt stryker med.
/Sara Bäckmo

15. mars 2019

3 svar till “Vad är tillväxtpunkt?”

  1. Mia skriver:

    Mina rotselleriplantor är små och lite rangliga. Nu ska jag plantera om dom första gången. Är det alltså så att jag redan nu måste vara försiktig med hur djupt jag sätter dom?
    Har hoppats att jag kunde plantera ner dom lite...
    Har googlat men hittar inget solklart svar.
    Tack för all inspiration du sprider Sara!

  2. Angela skriver:

    Tack för så utförligt svar!/Angela

  3. Maria Andrén skriver:

    Vet du (eller någon annan) hur det är med portulak? Tål den att planteras ned? Mina småplantor stod för lång från belysningen och blev väldigt gängliga. De ser fina ut annars. Jag funderar på att 1. Ta sticklingar och sätta i vatten 2. Prova att plantera ned dem en bra bit. När jag försiktigt pillade loss en av planorna (bredsådd) såg jag att den hade väldigt små och svaga rötter så jag vet inte om jag vågar...

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *