Nybörjarodling: Varför blir det inga rädisor?
Ibland växer det inte några rädisor från plantorna, det bildas bara långa trådar och blasten ser ut att växa mer än den ska. Vad har gått fel? Och vad kan du göra annorlunda?
Har du provat att odla rädisor i år? Det ser ju så härligt ut med rädisor och de sägs vara så enkla att odla. Men jag ger mig sjutton på att många som provar att odla rädisor första gången kliar sig i huvudet och undrar hur man egentligen gör för att det ska bli bra. Trots noga instruktioner på fröpåsen kanske rädisorna i raden är raka motsatsen till de du önskat dig. Vad har gått fel?
Läs mer: Så äter vi rädisor
Drömmen är att stå med färgglada knippen av stora, krispiga rädisor med mild smak. Ungefär så som de ser ut i matbutiken, fast lite finare förstås. Men många som odlar rädisor finner sig istället med hårda, beska rädisor, med hög stjälk och sticksiga blad. I värsta fall har det kanske bara vuxit fram blast och en liten tråd under jorden, istället för rädisa.
Lugn, det är inte dig det är fel på. Såna är rädisor! Och dessvärre ger ofta såanvisningar för rädisor helt fel info, som gör det svårt att lyckas med sådden.
Växer bäst korta dagar
Rädisa är en växt som utvecklas bäst när dagarna är korta. De är så kallade kortdagsväxter. Tidigt på säsongen när den mörka tiden av dygnet dominerar, då växer rädisorna fint - under jord. När dagarna blir långa, ljusa och varma, då är växten programmerad till att blomma och sätta frö. Då växer blasten mer och delarna under jord utvecklas sämre. Det är endast i undantagsfall (typ en kall och regnig sommar) som du kan lyckas odla rädisor med fint resultat på sommaren.
När växten går i blom utvecklas kraftig blast och en hög blomstängel. När växten bestämt sig för att blomma slutar rädisklumpen att växa. Om detta sker tidigt utvecklas inte rädisan alls, det blir bara en tunn tråd under jord. Om rädisan redan utvecklats något, blir rädisan hård (träig) och den krispiga och milda rotdelen blir besk och i princip oätlig. Detta ska dock inte förväxlas med att en välvuxen och annars fin rädisa blir lite väl pepprig i smaken, det åtgärdas med mer vatten. Läs mer i länken nedan.
Läs mer: Milda rädisor och peppriga rädisor
Tips för att lyckas
Så, hur ska du då odla rädisor för att lyckas? För det första: Så inte rädisor på senvåren och sommaren! Rädisor sås bäst på platser där du vet att du kommer ihåg att vattna nästan varje dag. Sådden görs i februari-april, lite beroende på var i landet du odlar och på vilken plats. Rädisor växer mycket bra i växthus på våren till exempel, där kan sådden göras tidigare än på friland.
- Så inte utomhus för tidigt. Rädisor gror snabbt, men om det blir kallt är de också några av de som fryser bort först av alla.
- Gör ett uppehåll under sommaren - så inte rädisor då.
- Nya rädisor sås i slutet av juli och augusti. Den snabba sorten 18 dagar kan sås till och med september i södra Sverige och hinna ge skörd.
Se mer om rädisor sådda på sommaren i videon nedan. Hoppas du känner att det finns hopp för rädisor också det här året, även om vårens sådder gick åt pipan.
Gör om och gör rätt
Om du märker att rädisorna utvecklas dåligt - att de till exempel går i blom - är det ingen idé att sitta och vänta på att allt ska reda upp sig av sig självt. Det kommer inte att hända. Om växterna går i blom är det bara att rycka upp och så nytt.
Kom ihåg att det inte finns något magiskt datum är det funkar eller inte funkar att så rädisor. Allt hänger på vädret. Om våren är sval och regnig växer det ofta jättebra. Om våren är varm och snustorr växer det sämre. Om du gör en sådd vecka två i juli kanske det blir platt fall och om du sår tre dagar senare kanske det funkar perfekt. Man vet inte på förhand.
Men en sak är säker. När du lyckats med rädisor kommer du att vilja så dem om och om igen. Rädisor är vårens krispigaste och läckraste grönsak. Nästan allt som skördas tidig vår är nämligen blad - men rädisorna är nåt helt eget. Som ett krispigt äpple? Vi äter rädisor till smörgåsgrönsak vid frukost. Och till mellanmål med olja och grönsakssalt att doppa i till fika. Barnen äter rädisor i landet (och stoppar tillbaka blasten i jorden eftersom de tror att jag inte märker svinnet då...) och jag älskar sallader på strimlad rädisa.
Dina misslyckade rädisor blev kanske inte som du tänkt dig, men det är inte fel på fröerna och du är ingen usel odlare. Det var dock inte bästa tillfället att så - just den här säsongen - och det är det inte mycket att göra åt. Förlora inte hoppet. På'at igen! Rädisor är värda att vänta på.
/Sara Bäckmo