Stäng menyn

Hur skördar man rabarber?

När det är dags att skörda rabarber finns det några knep att ta till. Dels för att skörda plantan skonsamt och underlätta för dig själv. Här får du tips.

Stor rabarberplanta med skördade stjälkar bredvid.

En av mina större rabarberplantor ger otroligt fin skörd nu.

 

I maj och juni är det högsäsong för skörd av rabarber. Plantorna växer fram nya stjälkar i rekordfart, de är mjälla och underbart fina. Jag försöker skörda ofta och fryser gärna in till vintern. Men, hur skördar man rabarber på bästa sätt?

 

LÄS MER: RABATT PÅ IMPECTAS SOLDRIVNA BEVATTNING UNDER 2023

 

Ryck stjälken

Rabarber skördas skonsammast för plantan genom att stjälken rycks av från plantan. Följ stjälken en bit ner mot plantans bas och gör ett försiktigt ryck. Då lossar hela stjälken från plantan, utan att brytas. Detta är det bästa för plantan.

Jag brukar ta de yttersta stjälkarna först och jobba mig in mot mitten av plantan. Då lämnas tillväxtpunkten intakt och växten kan fortsätta producera fina stjälkar.

 

Läs mer: Måste man skala rabarber?

 

Närbild på en hög med röda rabarberstjälkar.

Det är lätt och det går snabbt att skörda rabarber.

 

Undvik att skära

Det är inte så bra att skära bort stjälkar från rabarbern, även om det kan kännas fiffigt till en början. En stjälk som skärs av ger ett sår på växten. På så vis blir det risk att plantan får onödiga angrepp, när bakterier och/eller svampsporer lätt kan transportera sig ner i plantans heligaste delar under jord och orsaka rötskador. Undvik att skära av stjälkarna.

Plantan kommer inte att dö om du skördar några stjälkar på fel sätt eller om du då och då misslyckas med att rycka av på bästa sätt. Men det kan ju vara fint att skörda på bästa sätt nästan alla gånger, så finns kapacitet för plantan att reparera de gånger det inte gått som du tänkt.

 

Läs mer: Hur ska jag använda rabarber?

 

Närbild på nedre delen av stjälkarna.

Här ser du hur nedre delen av stjälkarna ser ut när jag ryckt bort dem från plantan.

 

Hur mycket kan du skörda?

Om rabarbern mår bra och producerar mycket, behöver du sällan tänka på att vara särskilt återhållsam. Viktigt är att du har ett bra system för att gödsla rabarbern så den har energi att växa vidare.

 

Läs mer: Tips för att gödsla rabarber

 

Närbild på skördade rabarberstjälkar.

För att inte behöva skörda för mycket från en och samma planta har jag många som växer i trädgården. Då kan jag skörda lite i taget från varje planta.

 

Unga plantor ska skördas mycket sparsamt, så att de inte utarmas då de etableras. Året då du planterar ska du helst inte skörda något alls, året därefter någon eller några enstaka stjälkar. Du ser ganska lätt när plantan biffat till sig och ser ut att klara en större skörd.

 

Läs mer: Tips för att frysa rabarber

 

Rabarber kan skördas under hela säsongen. Tänk på att rabarber kan frysas in. Det gör att vårens skörd lätt kan användas till vintern och inte nödvändigtvis måste syltas och saftas just nu. Frys in och spar till senare. Stjälkarna är som finast på våren och försommaren, så då är det perfekt att skörda och frysa.
/Sara Bäckmo

17. maj 2021