Stäng menyn

Måste man skala rabarber?

Grunnar du på hur din sylt och saft av rabarber ska bli sådär läckert röd i färgen? I de flesta recept står det att rabarbern ska skalas och jag tror att många av ren vana gör så. Men, måste man skala rabarber?

Ett knippe med rabarberstjälkar i vacker rosaröd färg.

Nyskördad rabarber i maj.

 

Den första rabarbern skördar jag i trädgården i april. Den kallas för glasrabarber och är en mycket späd och krispig variant av sommarens mer bastanta stjälkar. Det är förstås samma slags rabarber, men den är odlad på ett sätt som gör att den blir väldigt mjäll, se hur jag gör i videon nedan. Glasrabarber kan jag inte tänka mig att någon skalar, där är ju skalet så väldigt tunt. Annat är det med den rabarber vi skördar nu på sommaren, även om en hel del stjälkar också är väldigt späda.

 


 

Skippa skalandet

Rabarber som skördas under sommaren är ofta grövre i strukturen. Och skalet är till synes väldigt tjockt. Ibland kan det vara lite knottrigt eller skadat, som av angrepp av något slag. Kanske är det lätt hänt att först tänka; oj, det är bäst att jag skalar.

Men nej, jag skalar aldrig rabarber. Det är bara om det yttersta skalet ser ut att vara oklädsamt skadat som jag drar bort, men annars använder jag rabarbern till all matlagning utan att skala.

Till saft och curd behöver du inte ens fundera på att ta bort skadade delar, där ska ju inte själva rabarbern ätas, det är bara saften som kommer till nytta.

 

Recept med rabarber:
Kryddig rabarbersås med havresmul
Rabarbercurd
Rulltårta med inbyggd rabarber
Rabarberdricka

 

Skär i smala skivor

Det jag brukar tänka på är att skära rabarbern i smala skivor då jag använder den. En sylt, marmelad, paj eller kräm blir jättefin med tunt skuren, oskalad, rabarber. De tunna skivorna gör att rabarbern inte upplevs som trådig.

Det finns dock en sak som skiljer, och som i mitt tycke gör den oskalade rabarbern mycket bättre. Den ger en vacker rosaröd färg till maten! I skalet sitter nämligen en hel del färgämnen. Om du tar bort skalet helt blir det mindre färg kvar.

Det finns massor av rabarbersorter i plantskolorna. Jag har nyss köpt på mig två nya sorter (ska rapportera vilka i veckans Sara säger, för just nu har jag glömt bort) som har väldigt röda fina stjälkar. Det är kul! Många trädgårdar har ju äldre plantor ståendes, gamla sorter, som ger fantastiska skördar. Men att komplettera med några nya sorter gör ju ingen skada. Flera av de nya sorterna innehåller dessutom lägre halter av oxalsyra än äldre sorter, vilket gör att de är mer skonsamma att äta.

 

Läs mer om rabarber:
Så rabarber från frö
Hur ska jag använda rabarber?
Skörda glasrabarber i april

 

Sammanfattningsvis. Nej, du behöver inte skala rabarber. Du kan göra det om du vill, men då försvinner en del av den läckra färgen. Om du inte vill lägga tid på att skala sköljer du rabarbern som vanligt och skär den i tunna skivor.
/Sara Bäckmo

 

17. juni 2019