Stäng menyn

Gödsla rabarber - de älskar näring

Hur ska rabarber gödslas? Rejält! De stora plantorna älskar näringsrik jord. Tidig vårgödsling brukar rekommenderas men det finns fler sätt att fjäska för växterna.

Rabarber skjuter upp som stora jätteplantor ur jorden på våren. Under bladverken finns de röda och matiga stjälkarna.

 

Nu tittar äntligen mina rabarber upp ur jorden! Våren har varit kall och jag har inte bemödat mig med att tvinga fram någon glasrabarber i år. Känns rätt att plantorna får tuffa på i lagom takt nu när värmen uteblivit. Jag har många plantor av rabarber utspritt i trädgården. Skörden är tilltagande, skulle man kunna säga, där äldsta plantorna ger mest och de frösådda växer till sig år för år.

Många som odlar rabarber funderar på när och hur plantorna ska gödslas. En viktig detalj att komma ihåg. Rabarber älskar en näringsrik växtplats.

 

Läs mer: Så rabarber från frö

 

Mycket gödsel

Rabarber är omfångsrika plantor som under säsongen ska producera massor av växtmaterial; stjälkar och blad. Ibland smiter en och anna blomstängel upp också. Under jord finns ett kraftigt rotsystem som ska underhålla plantan med näring och vatten. Det vill till att växten får det den behöver för att växa bra!

Det finns olika slags gödsel som passar rabarber, alla gör olika. Du kan till exempel använda hästgödsel, kogödsel, pelleterat hönsgödsel, gödselvatten och täckodling.

 

Recept: Rulltårta med inbyggd rabarber

 

Gödsla på våren, eller....

De vanligaste rekommendationerna för rabarber är att gödsla tidigt på våren, kanske till och med på senvintern. Gödsel kan då läggas runtomkring plantorna på växtplatsen, eller myllas ner i jorden. På våren när plantorna tittar upp ur jorden har de "matats" och har kraft att växa sig stora och fina.

Eftersom jag sällan ägnar mig åt klassisk vårgödsling, brukar jag istället använda täckodling. Jag lägger helt enkelt olika organiska material runt plantan. När materialen med maskarnas hjälp förmultnar, omvandlas täckmaterialet till näringsrik jord med maskarnas och småkrypens hjälp. Täckodlingen är pågående i min trädgård jämt och jag brukar inte tänka särskilt på att gödsla just rabarbern på våren. Jorden förbättras successivt runt plantan, utan att en särskilt maffig gödsling görs vid en särskild tid på året.

Undvik dock att gödsla med de mest näringsrika täckmaterialen (eller vanlig gödsel) från mitten av sommaren och framåt. En del fleråriga växter kan få problem med att övervintra bra om de serverats massor av näring i senare delen av växtsäsongen.

 

Läs mer: Hur ska jag använda rabarber?

 

Rabarberknoppar tittar upp ur jorden.

Tidigt på våren anas plantorna när röda "ägg" tittar upp ur jorden. Lägg gödsel runt plantorna tidigt på våren, eller vattna med gödselvatten om du föredrar det.

 

Nu i maj

Senare på våren kan det passa bra att lägga halvbrunnen trädgårdskompost, lite gräsklipp, halm, ensilage och annat runt plantorna. Det ger inte bara framtida finjord utan hjälper också jorden att hålla kvar fukt. De stora rabarberplantorna vill gärna stå i fuktig jord och täckodling av olika slag är en fin metod för att odla rabarber.

 

Läs mer: Måste man skala rabarber?

 

Rabarber är vårens första göttiga skörd, som passar att använda till bakverk och sötare saker. I vår familj är den extra efterlängtad eftersom den väcker längtan efter bär och frukt. Paj, marmelad, sylt, godis och bröd - allt blir extra gott med rabarber i.

Lycka till med skötseln av dina plantor!
/Sara Bäckmo

06. maj 2021