Stäng menyn

Odla egna mikroblad

Mikroblad är bladgrönsaker som odlas tätt, tätt och skördas mycket små. Bladen och stjälkarna sätter smak till sallader och smörgåsar. Det är mycket lätt att odla egna mikroblad hemma.

Ett genomskinligt tråg med jord och gröna blad med vita stjälkar.

Pak choi är en underbar mikrogrönksak med långa, smala och krispiga vita stjälkar.

 

Mikroblad, eller microgreens, är poppis grönt på tallriken. Särskilt på restauranger och caféer pyntas maten flitigt med yttepyttiga små gröna blad och stjälkar av olika sorter. Det är bra! Gröna blad är både gott och nyttigt, och visst brukar det sägas att ju mindre bladen är - desto nyttigare är de?

Samma verkar ibland gälla för priset. Små blad kostar skjortan i matbutiken. Därför är det stor idé att satsa på att odla dem själv. Det är lätt gjort. Här visar jag en variant, som du kan ändra bäst du vill vad gäller sorter av grönsaker och tråg att odla dem i.

 

Läs mer: 10 grönsaker att odla inomhus

 

Du behöver

Det mesta som behövs för att odla mikroblad har du redan hemma.

  • plastaskar (likt såna du köper vindruvor i)
  • jord (vilken jord som helst går bra)
  • frö till bladgrönsaker
  • bricka att ställa sådden på

Om du inte odlat förut hittar du både fröer och jord i de flesta matbutiker, där finns också de smarta askarna jag sår i. Brickor att ställa sådden på har du antagligen hemma i gömmorna någonstans.

Det fina med sådder av mikroblad hemma är att du kan använda slattar av fröer som du inte riktigt vet hur du ska använda. Kanske är det en fröpåse som innehöll extremt många fröer, eller en bladgrönsak du hade svårt att hitta användning för som fullt uppvuxen. Eller, vilket händer många av oss, slank det ner några påsar extra vid en frö-rea och du behöver i ett huj göra dig av med gamla fröer. Till detta passar mikroblad perfekt!

 

Läs mer: Odla mat snabbt

 

Plastaskar med jord och fröpåsar ovanpå.

Inför sådden är jord, tråg, fröer och nån slag bricka det du behöver för att komma igång.

 

Vilka grönsaker?

Du kan använda i princip alla bladgrönsaker du odlar utomhus, samt en del andra. Här är några förslag.

  • sallat
  • spenat
  • persilja
  • rucola
  • pak choi
  • rädisa
  • komatsuna
  • rödbetor
  • basilika
  • ärter/ärtskott
  • bondbönor
  • persilja
  • oregano

 

Listan kan göras mycket längre, det är bara fantasin som sätter stopp.

 

Gör så här

  • fyll plasttråget till knappt hälften med jord
  • strö ut fröerna tätt över jorden, alltså tätt
  • strössla lite jord över
  • sätt tråget på en bricka med vatten
  • ställ sådden i fönster eller, ännu hellre, under en växtbelysning

 

Trågen jag visar här i inlägget såddes den 20 september 2020 och ställdes sedan i ett av mina växthus under hösten. Det har passerat flera minusgrader, men bladen tål kyla bra och har vuxit så fint. Det är totalt sex tråg, med vardera spenat, pak choi, komatsuna och tre olika sorters sallat. Fyra veckor efter sådd är det dags för skörd.

Tänk på att ljuset nu under vintern sällan är tillräckligt för att odla saker med riktigt gott resultat. Senare på hösten behöver du ha sådden inomhus och då är växtbelysning ett måste. Det finns enkla varianter att köpa på nätet, som passar fint för odling hemma.

 

Läs mer: Olika slags växtbelysning

 

Tre plasttråg i en bytta, fotograferade ovanifrån.

Sådden görs genom att fröerna strösslas ut över jorden, väldigt tätt.

 

Närbild på fröer som ligger tätt på jorden.

Här är en sort av mini-pak choi. Du ser så tätt fröerna ligger bredvid varandra. Inget tal om att följa så-anvisningarna på fröpåsen här inte...

 

Ett tråg med sådder som står på en hylla i ett växthus, bredvid fönster.

Min sådd fick stå vid fönstret i ett växthus under 4 veckor. Jag vattnar i tråget och inte på jorden.

 

Skörda

När det är dags att skörda avgör bara du. Vill du äta riktigt små blad nöjer du dig med en storlek likt trågen på bilderna ovan. Det går också bra att vänta lite till och skörda bladen då de är något större. 4-6 veckor efter sådd brukar vara lagom, beroende på var sådden stått och hur snabbt bladen vuxit.

En sak att komma ihåg är att ju längre tid grönsakerna står i tråget, desto större risk att de börjar bli gula i färgen. Det är ett tecken på näringsbrist. Planteringsjord innehåller näring för den första tiden i växtens liv, men sedan måste du fylla på med ny. Lättast är att skörda växterna innan de utarmat jorden. Det kan verka konstigt att så små växter drabbas av näringsbrist, men betänk då att det odlas väldigt många små växter på liten yta och i liten mängd jord. Det är helt enkelt så systemet funkar.

 

Läs mer: Odla egen babyspenat hemma

 

Ett sprudlande grönt tråg med blad.

Knappt fyra veckor efter sådd ser det ut så här i trågen. Dessa blad har vuxit ute i ett kallt växthus och är så här fina trots att vi har haft många nätter med frost ute.

 

Stående bild på gröna blad, vita stjälkar och svart jord.

Pak choi är en mild kålsort som passar fint på smörgåsar och sallader. De kritvita stjälkarna är krispiga och goda.

 

Ett genomskinligt tråg med jord och gröna blad med vita stjälkar.

Det är klart att ett enda tråg inte räcker så långt. Den som odlar mikroblad under vintern har alltid nya tråg på gång som avlöser de som redan skördats.

 

Det finns många saker du kan odla inomhus under vintern - för att det är roligt och gott. Kika gärna i länkarna jag delar här i inlägget så får du fler tips. Lycka till!
/Sara Bäckmo

19. oktober 2020