Stäng menyn

Mina olika växtbelysningar

Vilka växtbelysningar använder jag för att driva upp plantor inomhus under vintern? Och måste man verkligen, verkligen ha lampor eller funkar det att odla utan? Här visar jag mina växtlampor och berättar hur jag använder dem.

Ett fönster med växter i och en smal ljusramp med sladd över.

En enkel liten ramp med led-ljus över växterna ger dem det extra ljus de behöver för att växa under vintern. Ljusrampen är kopplad till en tajmer som reglerar ljuset till 12 timmar per dygn.

 

För att odla inomhus under vintern krävs extra ljus. Vintern är mörk, med dagar som är så korta att dagsljuset inte räcker för att våra grönsaksväxter ska växa på ett hälsosamt sätt. En trög start med kamp mot mörkret ger helt enkelt växter som växer sämre, än om de första veckorna i livet innehåller precis lagom myckte av allt det plantan behöver.

Om växtbelysning inte används då grönsaker odlas inomhus under vintern blir plantorna ofta mycket rangliga, då de sträcker sig efter det lilla ljus som finns, vilket får till följd att växten blir klen och kanske till och med knäcks. Det är också lätt hänt att hela växten blir försvagad, med sämre tillväxt, små missformade blad och förgreningar som uteblir. En försvagad växt drabbas lättare av angrepp än en frisk planta.

I den mån jag kan försöker jag odla alla växter inomhus under växtbelysning hela mars ut. Sedan är det så fullt i fönstren att jag måste fuska, men då brukar det funka ganska bra utan.

 

Mina växtlampor

Jag har gjort det lätt för mig och köpt särskilda lampor som är avsedda att använda som växtbelysning. Inköpen har gjorts främst för att jag behövt lampor till särskilda utrymmen här hemma. Det är en konst att få till odlingsplatser i ett trångbott hem, där både barn och husdjur är behjälpliga med att möblera om bland krukor och tråg.

De första lamporna i genomgången är sådana jag använder nu i min odling. Den sist presenterade gick dessvärre sönder i ett störmavbrott och fick kasseras, vilket var en dyr förlust då lampan kostade mycket i inköp. Tänk gärna på det när du köper växtbelysning, om det är lätt eller svårt att byta ut delar när något går sönder.

Alla lamporna nedan har sina egna fördelar i min odling, de flesta av utrymmes-skäl. Jag använder lamporna tillsammans med timers som slår på och av lyset. Vanligtvis går lamporna i tolv-fjorton timmar per dygn. Ett tips om du behöver ha växtbelysning i vardagsrummet är att starta växtbelysningen till exempel vid tre-fyra på morgonen och slå av tre-fyra på eftermiddagen, då störs inte kvällsmyset av det starka växtljuset (som övriga familjemedlemmar här hemma kallar för "dödsljuset" av förklarliga skäl...).

Länkar till alla växtlampor hittar du längre ner i inlägget.

 

 

En lång växtlampa över små minidrivhus av plastlådor.

Den här smarta lampan från GjordNära täcker ett ganska stort område. Den kan monteras i en fiffig ställning att ha på golvet eller på ett bord och hissas upp eller ner i lämplig höjd över växterna. Närmast i bild står barnens flaskkurbits på tillväxt.

 

Växtbelysning 2 x 54w från GjordNära

Två långa kallvita T5-lysrör monterade i en armatur som reflekterar ljust mot en stor yta. Hela lampan är knappt 120 cm och täcker ett stort område. Beroende på var jag har plats för sådden använder jag lampan upphissad i krokar i taket eller i en fiffig ställning på golvet. Bra för de första sådderna på värmematta och perfekt för större plantor på relativt stor yta.

 

T5-lysrör från Nelson Garden

Små behändiga T5-lysrör som kan hängas i en särskild liten ställning eller i krokar. Jag har mina rör hängandes under hyllor i tvättstugans fönster. Med små linor justerar jag höjden lätt. Uppskattar dessa för att de är korta och lätt kan sättas i fönstren utan att det blir en särskilt stor apparat.

 

Ett fönster med massor av plantor i under korta lysrör.

De små behändiga lysrören har jag monterat i hyllor som satts i ett fönster i tvättstugan.

 

Växtbelysning LED från Nelson Garden

En mycket smal ramp med LED-belysning som hängs över växterna. En smart anordning med sugkoppar kan sättas fast på fönstret för att hänga rampen i, alternativ hängs den i krokar i hylla, fönsterfoder eller ställning för växtbelysning. Det finns särskild ramp till som kan seriekopplas och därmed blir ytan som belyses dubbelt så stor.

 

Ett fönster fullt med tomatplantor i ett stort kar, med en ljusramp över som lyser.

Här har jag kombinerat LED-rampen med mitt experiment att övervintra och odla tomater i hydroponiska systemet Harvy. Det säljs av Nelson Garden.

 

LightWave T5 4x24 W från Wexthuset

En kort variant av växtlampa där fyra stycken T5-lysrör sitter monterade i bredd. Ljuset reflekteras ner över plantorna på ett förträffligt sätt. Lampan passar lika bra för fröer som just gror och behöver ljuskällan nära, som större plantor som kan stå med ljuset lite längre ifrån. Lampan är ganska tung och behöver en ordentlig anordning som håller den uppe.

 

En växtbelysning sedd underifrån, mörkt runtomkring och ljust just där lampan lyser.

Ljuset från den här lampan täcker ett stort område. Den sitter upp hissade i taket i en smutt under trappen i köket, inomhus alltså.

 

Ett utrymme fullproppat med små krukor där det växer saker.

Under lampan står mina sådder och sticklingar som inte behöver ha det särskilt varmt om fötterna. Utrymmet är 13-15 grader varmt.

 

 

Grow Light Garden från Impecta

En liten behändig odlingsstation med underbevattning (alltså en matta som suger upp vatten från ett kar och transporterar det till krukorna som står ovanpå) och växtbelysning i ett. Två T5-lysrör är monterade på en ställning som kan monteras i olika höjd över växterna. Själva konstruktionen är lite vobblig och jag använder den inte i år (2019) eftersom en oaktsam tvååring lätt kan dra omkull odlingsstationen. Vår stora hund har också vispat ner ställningen med sin svans vid ett tillfälle, så i år vilar just den här lampan.

 

 

Flat Tube Grow 60 från Wexthuset

Det här är en kanonfin växtbelysning, med någon slags komplicerad teknisk lösning som jag inte kan redogöra för. Jag var väldigt nöjd med den eftersom den spred sitt ljus suveränt över ett ganska brett område, trots att lampan hängde lågt över växterna. Hela lampan är dessutom helt vattensäkrad, vilket var ett av skälen till att jag valde den. Jag hade nämligen tänkt prova hänga den i ett av tunnelväxthusen. Dessvärre gick lampan sönder i ett strömavbrott (händer då och då här på landet)och jag kunde inte hitta något sätt att byta ut delar. Senare såg jag att lampan har tre års garantin, alltså borde jag lämnat den tillbaka. Vilket jag inte gjorde.

 

Growing Light Bulb

Jag har också några små runda växtbelysningar från typ byggkedjor och liknande, som använts till att övervintra citrus och annat i några av husets mörkare hörn. Jag tror de kallas för Growing Light Bulbs. Nu har min son övertagit en av lamporna och driver upp mängder med plantor på en liten värmematta under växtbelysning i sitt rum. Han är mycket produktiv!

 

Här hittar du länkar

Växtbelysning 2 x 54w från GjordNära
T5-lysrör från Nelson Garden
Växtbelysning LED från Nelson Garden
LightWave T5 4x24 W från Wexthuset
Grow Light Garden från Impecta
Flat Tube Grow 60 från Wexthuset

 

Vad funkar bäst?

Det är svårt att säga vilka växtbelysningar jag tycker är bäst eftersom jag använder dem alla på olika sätt. Det viktigaste för mig när jag köper en växtbelysning är att de får plats och belyser största möjliga utrymme där jag just nu kan odla. Vi är lite trångbodda och jag har endast mindre utrymmen utspridda över huset att tillgå. Jag håller aldrig på och jämför olika slags teknikaliteter för lampor när jag väljer, utan antar helt sonika att de belysningar som säljs av pålitliga trädgårdsbutiker funkar till det de är ämnade för. Än har jag inte blivit besviken.

 

En pappkartong med växter i olika gröna färger.

Så här fina blev mina växter som jag odlat inomhus för plantering i varmbänken i februari. Min bedömning är att jag inte fått en så bra start till plantorna utan växtbelysning.

 

Måste man verkligen, verkligen?

Jag tror att om du frågar de flesta av oss som odlar inomhus med växtbelysning om man verkligen, verkligen måste ha lampor för att odla inne under vintern, så skulle vi säga ja. Vi kan odla mer, vi kan odla tidigare (med tidigare skörd som resultat) och vi får friskare plantor om vi odlar med växtbelysning på vintern. Dessutom kan vi odla sorter som kräver längre växtperiod och därmed måste sås tidigare, det gäller till exempel chili, paprikor, kruktomater och växter för plantering i varmbänk.

Det går fint att starta säsongen senare på våren och helt enkelt avvakta med sådderna till dess. Och det går att tvinga fram plantor i fönster på det lilla dagsljus som finns också under vintern. Men växter som inte får nog med ljus riskerar att bli klena, rangliga och hårt angripna av insekter.

När jag får frågan om hur jag gjort för att odla fram så fina plantor tidigt på året, ja då är växtbelysningen svaret.
/Sara Bäckmo

04. mars 2019