Mina olika växtbelysningar

Vilka växtbelysningar använder jag för att driva upp plantor inomhus under vintern? Och måste man verkligen, verkligen ha lampor eller funkar det att odla utan? Här visar jag mina växtlampor och berättar hur jag använder dem.

Ett fönster med växter i och en smal ljusramp med sladd över.

En enkel liten ramp med led-ljus över växterna ger dem det extra ljus de behöver för att växa under vintern. Ljusrampen är kopplad till en tajmer som reglerar ljuset till 12 timmar per dygn.

 

För att odla inomhus under vintern krävs extra ljus. Vintern är mörk, med dagar som är så korta att dagsljuset inte räcker för att våra grönsaksväxter ska växa på ett hälsosamt sätt. En trög start med kamp mot mörkret ger helt enkelt växter som växer sämre, än om de första veckorna i livet innehåller precis lagom myckte av allt det plantan behöver.

Om växtbelysning inte används då grönsaker odlas inomhus under vintern blir plantorna ofta mycket rangliga, då de sträcker sig efter det lilla ljus som finns, vilket får till följd att växten blir klen och kanske till och med knäcks. Det är också lätt hänt att hela växten blir försvagad, med sämre tillväxt, små missformade blad och förgreningar som uteblir. En försvagad växt drabbas lättare av angrepp än en frisk planta.

I den mån jag kan försöker jag odla alla växter inomhus under växtbelysning hela mars ut. Sedan är det så fullt i fönstren att jag måste fuska, men då brukar det funka ganska bra utan.

 

Mina växtlampor

Jag har gjort det lätt för mig och köpt särskilda lampor som är avsedda att använda som växtbelysning. Inköpen har gjorts främst för att jag behövt lampor till särskilda utrymmen här hemma. Det är en konst att få till odlingsplatser i ett trångbott hem, där både barn och husdjur är behjälpliga med att möblera om bland krukor och tråg.

De första lamporna i genomgången är sådana jag använder nu i min odling. Den sist presenterade gick dessvärre sönder i ett störmavbrott och fick kasseras, vilket var en dyr förlust då lampan kostade mycket i inköp. Tänk gärna på det när du köper växtbelysning, om det är lätt eller svårt att byta ut delar när något går sönder.

Alla lamporna nedan har sina egna fördelar i min odling, de flesta av utrymmes-skäl. Jag använder lamporna tillsammans med timers som slår på och av lyset. Vanligtvis går lamporna i tolv-fjorton timmar per dygn. Ett tips om du behöver ha växtbelysning i vardagsrummet är att starta växtbelysningen till exempel vid tre-fyra på morgonen och slå av tre-fyra på eftermiddagen, då störs inte kvällsmyset av det starka växtljuset (som övriga familjemedlemmar här hemma kallar för "dödsljuset" av förklarliga skäl...).

Länkar till alla växtlampor hittar du längre ner i inlägget.

 

 

En lång växtlampa över små minidrivhus av plastlådor.

Den här smarta lampan från GjordNära täcker ett ganska stort område. Den kan monteras i en fiffig ställning att ha på golvet eller på ett bord och hissas upp eller ner i lämplig höjd över växterna. Närmast i bild står barnens flaskkurbits på tillväxt.

 

Växtbelysning 2 x 54w från GjordNära

Två långa kallvita T5-lysrör monterade i en armatur som reflekterar ljust mot en stor yta. Hela lampan är knappt 120 cm och täcker ett stort område. Beroende på var jag har plats för sådden använder jag lampan upphissad i krokar i taket eller i en fiffig ställning på golvet. Bra för de första sådderna på värmematta och perfekt för större plantor på relativt stor yta.

 

T5-lysrör från Nelson Garden

Små behändiga T5-lysrör som kan hängas i en särskild liten ställning eller i krokar. Jag har mina rör hängandes under hyllor i tvättstugans fönster. Med små linor justerar jag höjden lätt. Uppskattar dessa för att de är korta och lätt kan sättas i fönstren utan att det blir en särskilt stor apparat.

 

Ett fönster med massor av plantor i under korta lysrör.

De små behändiga lysrören har jag monterat i hyllor som satts i ett fönster i tvättstugan.

 

Växtbelysning LED från Nelson Garden

En mycket smal ramp med LED-belysning som hängs över växterna. En smart anordning med sugkoppar kan sättas fast på fönstret för att hänga rampen i, alternativ hängs den i krokar i hylla, fönsterfoder eller ställning för växtbelysning. Det finns särskild ramp till som kan seriekopplas och därmed blir ytan som belyses dubbelt så stor.

 

Ett fönster fullt med tomatplantor i ett stort kar, med en ljusramp över som lyser.

Här har jag kombinerat LED-rampen med mitt experiment att övervintra och odla tomater i hydroponiska systemet Harvy. Det säljs av Nelson Garden.

 

LightWave T5 4x24 W från Wexthuset

En kort variant av växtlampa där fyra stycken T5-lysrör sitter monterade i bredd. Ljuset reflekteras ner över plantorna på ett förträffligt sätt. Lampan passar lika bra för fröer som just gror och behöver ljuskällan nära, som större plantor som kan stå med ljuset lite längre ifrån. Lampan är ganska tung och behöver en ordentlig anordning som håller den uppe.

 

En växtbelysning sedd underifrån, mörkt runtomkring och ljust just där lampan lyser.

Ljuset från den här lampan täcker ett stort område. Den sitter upp hissade i taket i en smutt under trappen i köket, inomhus alltså.

 

Ett utrymme fullproppat med små krukor där det växer saker.

Under lampan står mina sådder och sticklingar som inte behöver ha det särskilt varmt om fötterna. Utrymmet är 13-15 grader varmt.

 

 

Grow Light Garden från Impecta

En liten behändig odlingsstation med underbevattning (alltså en matta som suger upp vatten från ett kar och transporterar det till krukorna som står ovanpå) och växtbelysning i ett. Två T5-lysrör är monterade på en ställning som kan monteras i olika höjd över växterna. Själva konstruktionen är lite vobblig och jag använder den inte i år (2019) eftersom en oaktsam tvååring lätt kan dra omkull odlingsstationen. Vår stora hund har också vispat ner ställningen med sin svans vid ett tillfälle, så i år vilar just den här lampan.

 

 

Flat Tube Grow 60 från Wexthuset

Det här är en kanonfin växtbelysning, med någon slags komplicerad teknisk lösning som jag inte kan redogöra för. Jag var väldigt nöjd med den eftersom den spred sitt ljus suveränt över ett ganska brett område, trots att lampan hängde lågt över växterna. Hela lampan är dessutom helt vattensäkrad, vilket var ett av skälen till att jag valde den. Jag hade nämligen tänkt prova hänga den i ett av tunnelväxthusen. Dessvärre gick lampan sönder i ett strömavbrott (händer då och då här på landet)och jag kunde inte hitta något sätt att byta ut delar. Senare såg jag att lampan har tre års garantin, alltså borde jag lämnat den tillbaka. Vilket jag inte gjorde.

 

Growing Light Bulb

Jag har också några små runda växtbelysningar från typ byggkedjor och liknande, som använts till att övervintra citrus och annat i några av husets mörkare hörn. Jag tror de kallas för Growing Light Bulbs. Nu har min son övertagit en av lamporna och driver upp mängder med plantor på en liten värmematta under växtbelysning i sitt rum. Han är mycket produktiv!

 

Här hittar du länkar

Växtbelysning 2 x 54w från GjordNära
T5-lysrör från Nelson Garden
Växtbelysning LED från Nelson Garden
LightWave T5 4x24 W från Wexthuset
Grow Light Garden från Impecta
Flat Tube Grow 60 från Wexthuset

 

Vad funkar bäst?

Det är svårt att säga vilka växtbelysningar jag tycker är bäst eftersom jag använder dem alla på olika sätt. Det viktigaste för mig när jag köper en växtbelysning är att de får plats och belyser största möjliga utrymme där jag just nu kan odla. Vi är lite trångbodda och jag har endast mindre utrymmen utspridda över huset att tillgå. Jag håller aldrig på och jämför olika slags teknikaliteter för lampor när jag väljer, utan antar helt sonika att de belysningar som säljs av pålitliga trädgårdsbutiker funkar till det de är ämnade för. Än har jag inte blivit besviken.

 

En pappkartong med växter i olika gröna färger.

Så här fina blev mina växter som jag odlat inomhus för plantering i varmbänken i februari. Min bedömning är att jag inte fått en så bra start till plantorna utan växtbelysning.

 

Måste man verkligen, verkligen?

Jag tror att om du frågar de flesta av oss som odlar inomhus med växtbelysning om man verkligen, verkligen måste ha lampor för att odla inne under vintern, så skulle vi säga ja. Vi kan odla mer, vi kan odla tidigare (med tidigare skörd som resultat) och vi får friskare plantor om vi odlar med växtbelysning på vintern. Dessutom kan vi odla sorter som kräver längre växtperiod och därmed måste sås tidigare, det gäller till exempel chili, paprikor, kruktomater och växter för plantering i varmbänk.

Det går fint att starta säsongen senare på våren och helt enkelt avvakta med sådderna till dess. Och det går att tvinga fram plantor i fönster på det lilla dagsljus som finns också under vintern. Men växter som inte får nog med ljus riskerar att bli klena, rangliga och hårt angripna av insekter.

När jag får frågan om hur jag gjort för att odla fram så fina plantor tidigt på året, ja då är växtbelysningen svaret.
/Sara Bäckmo

04. mars 2019

20 svar till “Mina olika växtbelysningar”

  1. Katinka skriver:

    Lightwave från Wexthuset hamnar på önskelistan nu, har inte tänkt på att jag kan utnyttja svalare källarutrymmen också för uppdragning av frösådder. Tack för att du delar med dig!

  2. Roland Frans skriver:

    Ja, vad vore livet utan växtljus. Odlar mycket chili och paprika hela året och skulle inte klara mig på det klena ljus vi har här uppe i norr. Har en salig blandning av armaturer, mestadels T5 lysrör, men favoriterna är nog vingreflektorerna med CFL jag köpt på Pepsbutik.

  3. Helen skogsberg skriver:

    Jag är så fantastiskt nöjd med mina Ligthwaves från wexthuset, de har verkligen tagit min odling till en ny nivå, riktigt kul. Tack för inspiration.

  4. Madeléne skriver:

    Jag har lite olika växtbelysningar, och märker stor skillnad för mina chilis. De som står under en GrowLight Duo (från Impecta) är kompakta och fantastiskt blanka och mörkgröna. De som står under en dubbel 23W LED-ramp från Nelson garden är klenare, mer ljusgröna och inte alls lika fina. De två chilis som växt upp under en T5 är också grönare, men inte riktigt som de under GrowLight. Har försökt luska ut vad det beror på (alla står i samma rum, vattnas samtidigt osv) men det krävs nog någon form av ingenjörsexamen för att ens komma nära det där med ljusspektrum och effekt. 😀
    Tack för att du delar med dig av tips och tankar. Det är verkligen en fullkomlig djungel att sätta sig in i växtbelysning.

  5. Frida skriver:

    Det här blogginlägget har jag väntat på hur länge som helst! Äntligen!
    Jag har själv LightWave T5 belysningen här hemma och tycker den är fantastisk. Har bara en liten fundering kring den.. Går det att byta ut lysrören och köpa nya sedan när de gamla rören gjort sitt? Och i så fall, vart köper man dem?
    Tack för en fantastisk blogg, youtube kanal och instagram! (Jag hänger med dig mest på youtube, får väl skylla på att jag tillhör den yngre generationen (22 år i juli) men har dock aldrig läst en blogg så ofta som din!)
    Kram Frida, från Halländska Asige ❦

    • Axel Wale skriver:

      Hej,
      Jag har själv en LightWave 8*54w T5 belysningen hos mig. Jag tycker den är fantastiskt och belyser en stor yta. Har fått fin tomatskörd i april under lampa. Jag hörde att det var någon som frågade om det gick att byta ut lysrören och ja det går. Antingen köper man likadana lysrör på wexthuset eller led lysrör som har halva förbrukningen. De är på 24W anpassade för att ersätta 54W i armaturer.
      Mvh Axel

  6. malinannakallgren skriver:

    Å alla budgetodlares vägnar vill jag bara påpeka att det även funkar utmärkt med helt vanliga lysrörsarmaturer för 200-300kr! De täcker ett stort område, håller länge och rören är enkla att byta ut. Däremot är de stora och otympliga, så det gäller att man har eller kan skapa plats. Och att vid inköp tänka på att ljuset ska vara kallvitt, för att funka för växter. Låga instagrampoäng kanske, men praktiskt och billigt! 🙂

    Mvh Malin K

  7. linp3n01 skriver:

    Har funderingar på att köpa mig en växtbelysning nu i mitten av mars till min förodling. Dock så funderar jag över om den verkligen behövs nu när det har blivit lite ljusare (bor i mellansverige) eller om man bör ha den ändå..? När räcker det med dagsljuset egentligen?

    Med vänlig hälsning,
    Linda P

  8. Ellinor skriver:

    Jättebra information. Jag har köpt billiga klädställningar i plast som jag hängt mina lysrör i. Så himla praktiskt att kunna anpassa efterhand som det växer. Tillräckligt breda med för att kunna ha dom över ett smalt bord med. Tack för alla intressanta inlägg.

  9. JOHANNA skriver:

    Hej! Jag har ett stort hus med gott om plats, men tyvärr få fönster! Typiskt 70-talshus! Jag ska nu så chili och tomater och undrar om man helt enkelt kan strunta i att klämma in den i de få fönster som finns och belysa bra i något skuggigt hörn?

    • Sara Bäckmo skriver:

      Absolut! Så är det många av oss som gör. Jag har till exempel gjort en vrå under trappen i köket och har också en hall i mitt lilla hus med växtbelysning både under och över ett stort bord.

  10. […] Läs mer: Olika slags växtbelysning […]

  11. Rosemarie skriver:

    Toppenintressant information, stort tack för den, har tidigare inte brytt mig om att börja frösådd tidigare än april. (Lat!)
    Även kommentarerna ger mer intressant information för mitt fortsatta odlande.
    Som sagt, mycket hus och få lämpliga fönster.
    Just i år började jag tidigare, med godtyckligt inköpta lampor.
    Chili och paprikor har fungerat super, små praktexemplar står och gottar sig i söderfönstrer utan annat än vårsolen som belysning.
    Men mina tomatplantor blev en katastrof i år. Kanskle de fick FÖR mycket belysning?
    De har stått stilla länge med bara de två första hjärtbladen som ser lite missfärgade ut. Nu har en del faktiskt tagit sig vidare medan andra vissnar bort. Kompletteringssår för fullt just nu.

  12. Pierre C skriver:

    Blir dina leds från Nelson garden riktigt varma? Har precis köpt och tycker dom är nästan för varma att röra vid vs Ikeas led tex

  13. Doris Jonsson skriver:

    Intressant info om växtbelysning. Köpte ifjol lysrör med blandat ljus från Green Garden, tror jag. Du skriver om kallt vitt ljus mitt är lila- rött.Är det fel? Mina tomatplantor mår inte bra i år. Bladen skrumpna nerifrån

  14. Anette Berge skriver:

    Hej, växtbelysning som ger violett sken, vad tycker du om dessa?
    Mvh
    Anett

  15. jennie skriver:

    Hej!
    Jag är ganska ny på det här med att förså fröer, förutom att jag sått tagetes på fönsterhyllorna i flera år. Har dock tröttnat på det och funderar nu på att köpa en lagerhylla och ha som odlingsplats med lysrör mellan hyllorna. Har sett intressanta lysrör på impectas hemsida LED 23 w. Anledningen till att dessa va intressanta är mest för att man enkelt kan koppla ihop flera. Någon som har erfarenhet om de funkar bra när man försår?
    mvh Jennie

  16. Madelen Svanborg skriver:

    Är det dyrt att ha växt belysning kan du rekommendera någon bra växt belysning för mina plantor ?
    vill kunna fortsätta odla och övervintra även under vintern , jag har lite exotiska växter också som jag vill kunna odla under vintern,
    Mvh
    Madelen Svanborg

  17. Benny Svensson skriver:

    Undrar vad man behöver för lampor om det ska täcka ett område på 8-12 kvm? Räcker det med t5 rör då? Måste väl ha blå och röda lampor också eller ? Inte bara vitt ljus?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *