Vinterodling i tunnelväxthuset - juli
Nu har jag börjat förbereda en första bädd för vinterodling i tunnelväxthuset. Inte för att jag längtar efter vinter men det är så kul att vara igång.
Tunnelväxthuset gör sin första säsong i nedre delen av trädgården. Det ser ju inte klokt ut egentligen, men anledningen till att det är så är att jag inte ville peppra bäddarna fulla med grönsaker som sedan behövde lyftas bort alldeles för tidigt. En stor del av ytan ska nämligen vinterodlas. Därför har en stor del av ytan stått tom första säsongen innan jag har systemet klart.
Någonting jag lärde mig när jag experimenterade förra året är att om jag ska vinterodla i tunnel måste det ge så mycket skörd att det är värt jobbet. För att det ska bli någon skörd att tala om behöver jag börja i tid, så mycket och dessutom gärna många olika sorter. En del av dem behöver jag börja förbereda innan sommaren är slut för att de ska hinna växa sig skördeklara till nån gång i november när ljuset blir sämre. Vissa saker sår jag direkt i tunneln, andra i krukor och tråg för att senare plantera här.
Tomaterna står i två av tre bäddar planterade i bottenlösa hinkar i bakre kant av bäddarna. Det ger mig ett nästan 50 centimeter brett utrymme att fylla med jord och så eller plantera nu.
Bädden till höger innanför dörren är först ut att odlas inför vintern. Jag har gjort det enkelt för mig genom att lägga mängder av tidningar i blöt och sedan täcka botten av bädden med. Här växer mycket kvickrot och jag tror att jag kanske behöver göra om det hela en gång till under våren för att verkligen kväva ogräset. Eller kanske räcker det tjocka lager jag lagt på nu, vi får se.
Över tidningarna har jag hällt ut fem säckar jord som flyttats från min första odlingstunnel. Den tunneln ska nämligen flyttas under hösten då vi gräver något av en uteplats, alltså måste all jord där i fraktas bort. Jag packar i gamla jordsäckar och kör iväg till nya platsen. Tungt. Förra året var mer parten av den här jorden färsk häst- och koskit som jag fyllde upp bäddarna med. Nu är det fin jord.
Jag odlar ytan tätt till att börja med. Fem rader med tio centimeter emellan. Vintersallat, rädisa, spenat och persilja. Både rädisa och spenat kan ha varit i tidigaste laget att så sista dagarna i juli, men de är lätta att så om om det skulle behövas. När rädisan är skördad lämnar raderna plats för de andra grönsakerna att breda ut sig under höstmånaderna. I första hand sår och planterar jag grönsaker i tunneln inför vintern som går att skörda under lång tid. Ge gärna tips på fler grönsaker du tror kan passa!
Bara några dagar efter sådd har det mesta utom persiljan börjat titta fram. Det ska bli spännande att se hur sådderna tar sig i tunnelväxthuset nu under sommaren. För säkerhets skull gör jag sådder ute i pluggbrätten och krukor också, att ha i reserv om jag skulle behöva ersätta sånt som till exempel går i blom.
Ytan i bakre kant där tomaterna står ska förstås också odlas under vintern. När tomaterna gjort sitt täcker jag också den ytan med tidningspapper och sår eller planterar grönsaker. Men eftersom det görs först senare under hösten när tomaterna plockats bort blir det grönsaker för skörd i vår. Övriga bäddar ska också förberedas och sås, fast med andra slags grönsaker.
Det är lite av ett experiment i år också förstås. Men det är så roligt. Förra året skördade jag både länge på hösten och tidigt på våren. Och så var jag lite frustrerad över att se potentialen, men inte ha kunskap att använda den fullt ut. Hoppas att jag är en bit på vägen i år.
Nedan kan du se hur jag gjorde bädden i ett av klippen i Play-kanalen.
/Sara Bäckmo
[YouPlaySinglePlayer video="104,495,46471" yod yot ]
06. augusti 2015