Stäng menyn

Vintersallat - vinterns bästa blad

Vi har inte köpt bladgrönsaker på flera år. Vi njuter hemodlad vintersallat, nästan omöjligt fräsch från trädgården - nyskördad i februari.

En skål med vintersallat står ute i snön.

Sköljda blad från skörd av vintersallat i februari. Vi äter hela bladrosetterna som de är.

 

På sommaren är bladgrönsakerna snabbväxare. På bara några veckor fylls en bädd av prunkande blad i olika nyanser av grönt och rött. Med bara några få veckors framförhållning kan du odla fram världens mest lyckade skörd.

Men på vintern är det andra bud. Räkna med sex månaders framförhållning och mer än så. Det är en av de viktigaste skillnaderna mellan sommarodling och vinterodling. Efter flera års intensivt experimenterande med vinterodling kan jag på rak arm säga att framförhållningen är det som avgör om du blir en glad vinterodlare eller inte.

 

Översiktsbild från tunnelväxthuset.

Knappt en kvadratmeter stor är just den här odlingsytan i tunnelväxthuset, fylld med små bladrosetter att skörda på vintern.

 

En tät matta av gröna blanka blad.

Fröerna är sådda genom att de bara strösslats ut över jordytan och krafsats ner. Det kallas för bredsådd.

 

Pytteblad för vinterskörd
Det här är en förnäm liten odling av vintersallat, den grönsak som du som är nybörjare kanske mest känner som mache från butikshyllan. En underbar bladgrönsak som är den fräschaste av alla vinterblad. Den är krispig och smakar lite nöt. Ovärderlig, om du frågar mig, eftersom det helt enkelt är ont om skördeklara blad vid den här tiden på året.

Jag odlar vintersallat på flera ställen och gör sådder från juli-september. På så sätt har jag blad i olika storlekar att skörda genom hela vintern. Just nu har vi precis ätit färdigt de sådder som gjordes här i tunnelväxthuset i augusti och hoppar då vidare till septembersådderna. Och ja, det kan tyckas märkligt att en så sent gjord sådd kan ge så fina blad. Men så är vintersallaten funtad.

I september krattade jag i ordning den här gamla varmbänken, där det tidigare vuxit meloner. Jag strösslade ut en hel påse fröer över ytan och krafsade ner i jorden. Vattnade och har sedan iakttagit hur plantorna sakta vuxit genom de kalla månaderna. Långsamt. Redan på sensommaren och början av hösten planerar jag och sår för det som ska skördas under vintern och senvintern. Tolv månader om året kan jag skörda i trädgården!

Jag odlar i zon tre, söder om Växjö. Men vintersallat är en fantastisk följeslagare i trädgården i övriga växtzoner med, låt dig inte hindras!

 

En liten planta av vintersallat i handen.

Det är lätt att lirka upp plantorna ur jorden. Den lilla roten nyps av i efterhand.

 

Vintersallat i en korg.

I gårdagens snöväder hann jag knappt komma in innan bladen fått ett klädsamt vitt täcke. Så fint!

 

Enkel skörd
De här plantorna är små och delikata. Vid skörden drar jag upp hela plantan ur jorden och skakar av överflödig jord. Väl i köket nyper jag bort roten och lägger i komposten, sköljer sallaten i ett durkslag och sen är den färdig. Grymt god bara som den är eller med olja, balsamvinäger eller dressing på. Barnen slukar den i nävar direkt från skålen, som om det är godis.

Vintersallaten växer vidare nu i februari när ljuset kommer tillbaka så smått. Då blir plantorna buskigare, de får fler små bladrosetter på varje planta, växer sig högre och sätter sedan en blomstängel. Anledningen till att jag helt lyfter bort plantorna när jag skördar, istället för att till exempel ta blad för blad, är att jag inte vill att plantorna ska växa vidare och gå i blom. Den här bädden vill jag ha till annat, så jag skördar för att frigöra yta till nästa steg i min odling. Nu sår jag andra snabbväxande blad för vårskörd.

På andra platser i tunnelväxthuset har jag andra sådder på tillväxt, i bäddar och i krukor. De kommer att ge skörd när bladen här är uppätna. Många sådder, många platser - mycket mat!

Läs gärna recept på Krämig gratäng av jordärtskockor med vintersallat

 

En bild på gröna blad i en keramikskål utomhus i snö.

Nyskördade blad av vintersallat gör mig på bra humör under vintern!

 

Frågor och svar
Efter att jag delade bilder och en liveuppdatering på Instagram från skörden igår dök det upp en del frågor. Här svarar jag på dem:

 

Om man bara har ett litet kallväxthus, tror du det funkar att så i september och få skörd nu ändå?
Det beror på var i landet du odlar. Långt norröver kan det bli senare skörd på grund av att ljuset är dåligt. Men - ja!!! De flesta tror att det är för kallt för att odla på vintern, men i stora delar av landet funkar det fint. Vintersallat är en av de mest köldtåliga bladgrönsakerna. Jag har ingen värme i tunnelväxthuset och det växer kanon ändå!

 

Jag har provat att odla men tyckte inte det blev samma smak som köpt mache. Min var så besk att ingen ville äta den. Vad gick fel?
Min första tanke är att plantorna fått för lite vatten eller gödning. Om de står och stampar i jord som inte ger växterna det de behöver så protesterar de flesta bladgrönsaker med att leverera beska blad. Jag har odlat flera sorter av vintersallat och ingen av dem har blivit besk, så jag tror helt klart att det har med odlingsförhållandena att göra. En del bladgrönsaker, som sallat och pak choi, kan bli beska i avsaknad av ljus. Det har jag dock aldrig upplevt med vintersallat.

Bladgrönsaker är i all sin enkelhet ändå växter som älskar näring. Innan sådden har jag vattnat den här jorden med gott om kissvatten (minst 1 del kiss och 10 delar vatten) och under hösten också gödslat med bokashivatten. Prova igen! Du kommer att bli så glad när det funkar.

 

Det borde gå att odla på balkongen så i zon 1?
Oh ja! Fyll upp låga baljor eller liknande med jord och bredså vintersallat under hösten. Perfekt!

 

Kan man odla vintersallat på sommaren med?
Ja, det kan man. Men den riskerar att gå i blom. Den stora poängen med vintersallat, grönkål och vinterportulak tycker jag är att de är några av ytterst få bladgrönsaker som går att skörda på vintern. Jag tycker om tanken på att de är exklusiva för den här årstiden i vår mat. Det gör att jag längtar efter dem under hela sommaren och hösten, frossar i dem på vintern och sedan äter andra läckra blad på sommaren, som har sin bästa växtperiod då.

 

Vi har en ganska stor jordplätt, men 1.10 m snö och 15 minusgrader, så jag tror det blir svårt med vintersallat!
Fel. Om du hade förberett dig under hösten innan snön kom och till exempel odlat massor av vintersallat i ett växthus eller i en pallkrage med lock, då hade du haft mat att skörda som en glad överraskning när du skottat dig fram till huset eller snön smälter så småningom. Tänk dig två pallkragar med höstsådd vintersallat och att glänta på locket i februari och vittja skattkammaren. Förberedelse är a och o och den som verkligen vill kan hitta fina sätt att odla fram mat för hela året även i en snörika delar av landet. Det kommer ett fint gästblogginlägg på temat snart.

 

När har du sått den sallat du skördar nu och växer den inomhus, utomhus eller i tunnelväxthus?
Den här skörden är sådd i september. Jag odlar ingen vintersallat inomhus eftersom det inte är platseffektivt. Det här är skörd från tunnelväxthuset men det går lika fint att odla den utomhus.

 

Du menar att den håller sig så fin på friland?
Det här är en skörd från tunnelväxthuset. Jag har julisådd vintersallat kvar på friland, den är jättefin. Om jag hade en septembersådd på friland hade den sett likadan ut, ja. Det är en av våra absolut mest härdiga bladgrönsaker. Det är svårt att tro, med tanke på att de flesta köper den importerad från medelhavsregionerna. Visst är det knäppt, när vi kan odla den själv genom hela vintern i stora delar av landet!?!

 

Har du någon värme i tunnelväxthuset?
Nej, det är ouppvärmt under hela vintern. Jag odlar bara grönsaker som tål kyla bra och tycker det är härligt att äta klimatsmart mat som kan odlas enkelt under hela året.

 

Om du tillhör de som köper frön bara en gång om året och inte mer, så tipsar jag dig redan nu om att köpa på dig flera påsar av vintersallat Det här är en av de mest odlingsvärda grönsakerna. Odla mycket! Ät mycket! Vi använder den i sallader, som smörgåsgrönsaker, på omeletten eller mixad med olja som dressing. Mums!
/Sara Bäckmo

02. februari 2018