Stäng menyn

Krämig gratäng med jordärtskockor

Vinterns guld är jordärtskockorna. Med mjuk och härlig smak gör de sig fint i gratängen, som tillsammans med en enkel sallad är en middag bara i sig.

Gratäng med jordärtskockor i en form på ett bord.
Ingredienser
  • jordärtskockor
  • potatis
  • gul lök
  • grädde
  • mjölk
  • salt
  • peppar

Det här är mer av en beskrivning än ett recept. När jag gör gratäng måttar jag sällan upp grönsakerna utan utgår från storleken på formen. Jag väljer en som ser ut att passa antalet personer som ska äta.

Gör så här:
Skala och skiva färska jordärtskockor och potatis, ungefär 2/3 skockor och 1/3 potatis, så att det ryms i den form du tänkt använda.
Koka upp vatten och lägg i rotsakerna. Koka kort i några minuter och häll sedan av vattnet.
Lägg skivad lök och vitlök i kastrullen och häll på mjölk och grädde så att det täcker grönsakerna. Krydda med salt och peppar.
Koka tills grönsakerna nästan är mjuka.
Häll blandningen i smord ugnsfast form och gratinera cirka 20 minuter i 225 grader varm ugn.

Anledningen till att grönsakerna först kokas i vatten är för att en del av ämnena i jordärtskockorna som sätter fart på magen, kokar ut i vattnet. Det blir lättare för magen att hantera skockorna, om man säger så.

Gratäng i en form.

Rykande färsk ur ugnen, toppad med vintersallat.

 

Den här gratängen är en riktig vinterfavorit och kan kombineras med till exempel stekta brytbönor, sallad eller annat enkelt tillbehör till en måltid. På bilden har gratängen toppats med färsk vintersallat. Rotsakerna kan varieras efter vad som finns i trädgården, det går lika bra med palsternacka och rotselleri, som potatis och jordärtskockor.

 

Recept: Sara Bäckmo
Foto: Maria Strömberg Bååth
Styling: Agnes Gällhagen