Vilken är den bästa spenaten?
Finns det någon spenat som är bättre än annan? Min erfarenhet är att förutsättningarna vi ger spenaten är långt mycket viktigare än själva sorten.
En av mina läsare kommenterade ett inlägg och undrade om tips på spenat. Jag tycker frågan är så bra att jag gärna vill lyfta den här och skicka med några (förhoppningsvis) bra saker att tänka på för dig som vill så spenat i din odling.
"Vilken sorts spenat använder du? Jag testade förra våren och fick inga vettiga blad. Bara smått. Och sedan gick de i blom."
Bland svenska fröbutiker finns en uppsjö olika sorter av spenat att välja på. Flera fröfirmor har provodlingar av sina fröer och går i god för att sorterna som säljs funkar i vårt klimat. 'Matador', 'Viking', 'Giant America', 'Bloomsdale Long Standing' och 'Butterflay' är namn på vanliga sorter. En del tillkommer när fröfirmorna tar in nya sorter och då försvinner också vissa. Ibland byter sorter namn.
Men vilken är bäst?
Min erfarenhet är att spenat inte skiljer sig särskilt sorterna emellan. Det är ungefär samma resultat. Det som skiljer sorterna åt är oftast vilken typ av blad de ger; långsmala och lite spetsiga eller runda och buckliga.
Låter det konstigt?
Jag ska förklara.
Läs mer: Odla egen babyspenat hemma
Kortdagsväxt med speciella krav
Vårt klimat i Sverige lämpar sig väldigt väl till odling av spenat. Men bara då fröerna sås vid rätt tid på året och därmed ges bästa förutsättningar att utvecklas väl. När spenat sås vid fel tidpunkt utvecklas den inte bra - oavsett sort. Jag odlar i zon 3 och sår mycket sällan spenat senare än början av april. De flesta sådder görs i december-januari.
Spenat hör till växter som kallas för kortdagsväxter, de trivs bäst när dagarna är korta. När våren övergår i sommar (vilket kan ske både tidigt och väldigt snabbt i Sverige) blir det raskt väldigt ljust en stor del av dygnet och dessutom mycket varmt. Då triggas plantorna att gå i blom och det blir på bekostnad av bladen.
Utöver att vara känslig för varmt och ljust klimat är spenat också kinkig vad gäller en del andra förutsättningar. Grönsaksväxten ska utvecklas till sin fulla storlek (och spenat kan bli jättestor) på bara några veckor. För att det ska funka måste det finnas gott om näring i jorden. Det tänker man inte på kanske; att spenat skulle vara en riktigt näringskrävande växt. Men så är det. Det behövs mycket näring i jorden och därtill fukt, för att rötterna ska kunna tillgodose sig näringen. Och om plantorna, som alltså ska bli väldigt stora, sås extremt tätt i jord som är dåligt gödslad - ja, då är det också risk att de växer dåligt och blir stressade.
Se mer: Vintersådd av spenat i januari - skördar
Fem korta tips för spenat
Utifrån det du nyss läst kan vi dra ett gäng slutsatser för att lyckas perfekt med spenat:
1. Gödsla jorden rejält innan du sår. Gräv ner bokashi-kompost eller gödsel. Eller gödselvattna jorden. Räkna gärna med att stödgödsla cirka 2 veckor efter att fröerna grott för att få ännu bättre resultat.
2. Så tidigt på året, helst innan mars - oavsett var du odlar i landet. Spenatfröer är mycket tåliga för kyla och kan utan problem ligga i kall och frusen jord. De gror när det blivit cirka 4 grader varmt i jorden.
3. Så fröerna glest om du vill ha stora blad att skörda, så tätare om du vill ha mikroblad.
4. Vattna rejält. De senaste vårarna har varit torra på sina håll och det hindrar spenaten från att utvecklas bra.
5. Skörda spenaten när bladen är blanka och har fin grön färg - oavsett storlek. Vänta inte för länge, då är risken stor att skaft och stjälk blir träiga och att plantorna går i blom.
Tipsen ovan gäller spenat (Spinacia oleracea) oavsett sortnamn, dock ej bladväxter av andra typer som kallas för spenat; nyzeeländsk spenat, rankspenat och andra, dessa är helt andra typer av växter och inte alls släkt med vanlig spenat.
Läs mer: Så spenat när jorden är tinad
Tillbaka till frågan. Vilken är den bästa spenaten? Utifrån växtsätt och utveckling skulle jag säga att det inte finns någon "bästa" att utropa. Alla sorter utvecklas för det mesta bra om vi som odlar ger spenaten bra förutsättningar. Det är det allra viktigaste. Mina tidigaste sådder av spenat kan skördas i april-maj och ger min familj (sex personer) ett årsbehov av spenat till frysen från många många kilo skörd.
Som odlare kan jag ha preferenser på vilken typ av spenat jag tycker är godast och mest värd att odla och där är jag en person som tycker riktigt mycket om de stora köttiga bladen som sorter likt 'Bloomsdale Long Standing' och 'Giant America' har. Jag är inte lika förtjust i sorterna som har smala och spetsiga blad i mer ljusgrön färg. Men, det är bara mina preferenser.
Som kommentar till frågan som ställdes i början av inlägget, tror jag att odlaren skulle behöva göra några saker annorlunda nästa gång hen sår spenat: så tidigare, så glesare och gödsla jorden mer.
Läs mer: Vintersådd av spenat i januari
Läs mer: Spenat tål kyla och kall jord
Spenat är en av mina absoluta favoritgrönsaker och med åren har jag blivit bra på att både odla och äta den också. Jag har skrivit massor om spenat och hoppas att du tar dig lite tid att läsa något av det för att få tips till din egen odling. Spenat är en ganska oansenlig grönsak i matbutikerna men en riktigt kaxig växt för hemmaträdgården. Missa inte att så den nu när det är bästa tid för spenatfröerna att komma ner i jorden!
Tilläggas bör också att spenat med fördel kan sås i juli-augusti för skörd senare på hösten. Men det är en annan historia, som vi gärna kan återkomma till senare.
Stort lycka till,
önskar Sara Bäckmo