Stäng menyn

Vintersådd av spenat i januari

Så här har jag gjort min vintersådd av spenat på friland i en av djupbäddarna. Sådd i januari och jag hoppas på skörd i april. I den nya minitunneln kanske tidigare än så, vi får se.

En odlingsbädd framför en stenmur.

Under de små plastlådorna vilar min sådd av spenat, i djupbädden vid stenmuren.

 

I helgen gjorde jag en kul sådd av spenat. Jag har varit helt lyrisk över den fina jorden som finns i bäddarna som täcktes med ull tidigare under säsongen, där jorden är tinad och full av liv. I övriga trädgården är de ju stenfrusen och i allra högsta grad vilande. Jag tänkte ta tillvara på den tinade jorden och så en omgång spenat.

Över jorden i den här bädden ligger ett lager tidningar och därpå 10-15 cm ganska kompakt lager med fårull. Den har tovats ihop lite under halvåret som gått sedan den lades på. Anledningen till att jag väljer just den här bädden är för att den ligger i trädgårdens absolut bästa område, särskilt när det kommer till odling tidigt på säsongen. Här är det skyddat av både stenmur och staket. Solen lyser över kvarteret en stor del av dagen och inga träd eller byggnader skuggar när solen står lågt på vintern. Perfekt för en vintersådd!

 

Läs mer: Vintersådd spenat i Lappland

 

Nytt litet minidrivhus

Jag har fått ett litet slags minidrivhus att testa i trädgården och tänkte använda det här. Det är som en liten minitunnel, med delar som kan fogas samman i önskad längd och förses med gavlar. Plasten är kraftig och verkar väldigt hållbar. Ovantill finns små nedsänkningar med hål i, där snö eller nederbörd kan samlas och droppa genom plasten på jorden.

Mojängen kommer från en fransk odlare och jag har fått testa i år för att se om den kan vara något för oss som vill odla på vintern. Jag får återkomma senare med en utvärdering.

 

En täckodlad bädd med ull

Så här såg bädden ut innan jag startade.

 

Så här gjorde jag

Ullen i bäddarna makades åt bäddens sidor, tillsammans med de halvförmultnade tidningarna. Därefter luckrade jag upp jorden med en kultivator och drog upp två fåror med kultivatorns skaft. Jag hoppas att de hamnar i minidrivhusets ytterkanter. I fårorna strösslade jag ut spenat av sorten 'Butterflay'. Sedan drog jag upp en fåra i mitten med, samtidigt som jord föses ner i de två raderna i sidorna. Och så sådde jag den raden med. Jorden krattades igen över fröna och så plattade jag till med foten.

Över sådden sattes två av minidrivhusen med gavlarna på och förankrades i marken med smarta små jordankare. Och sen föste jag tillbaka ullen som isolering runt kanterna.

Samma princip kan användas i en vanlig pallkrage med lock eller i ett växthus där en genomskinlig plastback sätts uppåner över sådden.

Det här är första gången som jag sår eller planterar i en bädd som täckodlas med ull, förra sommaren täckte jag bara runt redan planterade växter. Det var kul att prova! En lättnad att se att ullen är väldigt lätt att hantera och enkel att buffa undan för att komma ner till jord att så eller plantera i. Det bådar gott inför nästa år.

 

En bädd täckt av ull, där en del av ullen puttats åt sidan och blottar bar jord.

Under ett lager av tidningar och ull är jorden tinad och mängder med tusenfotingar, maskar och andra kryp ilar omkring.

 

Sara jobbar med en kratta i en bädd.

Det här kvarteret ligger i en del av trädgården som nås av sol också på vintern, vilket är ett måste för en vinterodling.

 

En hand håller i en mask ovanför jorden.

När sådden är gjord, tre täta rader med spenat, har de små minitunnlarna/minidrivhusen satts ovanpå jorden. Och i jorden stöter jag på mask!

 

Närbild på små plastspjut nerstuckna i jorden.

Den lilla minitunneln eller minidrivhuset fästs enkelt i jorden med små praktiska jordankare och står förvånande stadigt.

 

Väntar på sol

När sådden gjordes var det 0-1 grad i jorden i bäddarna runtomkring och 2-3 grader i jorden under ullen. En dag när det är sol ska jag mäta temperaturen inne i minidrivhuset, jag gissar att det kommer att vara betydligt högre temperaturer än i marken runtomkring. Spenat gror när det endast är några enstaka plusgrader, cirka fyra enligt mina iakttagelser, och är dessutom väldigt köldtålig även då plantorna nyss grott. En mild vinter tror jag att fröerna gror inom några veckor och kan ge skörd i mars-april, om det är kallt gror de sannolikt i mars och ger skörd i april-maj.

 

Läs mer: Så spenat på senhösten och vintern

 

Odlingsbädd med ett minidrivhus inpackat i ull.

Färdigt! Totalt cirka sex meter spenat i jorden. Nu väntar jag med spänning på att se när sådden gror.

 

Spenat är för övrigt en utmärkt grönsak att så på vintern, om du nu skulle vilja prova på att så något fastän det är kallt. Om du skulle lyckas bra med sådden och få stor skörd kan du nämligen frysa in överskottet. Det är inte alla bladgrönsaker som kan frysas med bra resultat, men spenat är en riktig höjdare!
/Sara Bäckmo

 

 

09. januari 2019