Veckans mat med egenodlade grönsaker 9

Sista veckan i juni och utbudet i köksträdgården är liknar mer slutet av maj. Nu börjar jag bli trött på grön sallad och längtar efter tomat och gurka.

De gröna bladen ståtar och växer så det knakar. Vi äter en hel del bladkål i salladerna. Grönkål, svartkål och purpurkål. Sommartid är den skarp i smaken och vi tycker mest om att blanda den med andra bladgrönsaker. Efter frosten blir den mildare.

Det finns gott om mat att skörda och jag behöver snart börja fylla frysen med det som ska sparas till vintern. Dill och mangold finns det ett överflöd av. Men efter en mycket kall inledning på sommaren har många grönsaker knappt växt alls. Nu skulle jag vilja frossa i en dela av det som precis börjar sätta frukt. En härlig tomatsallad. Smågurkor. Och var tusan är paprikorna?

Vattendroppe på ett grönkålsblad, som en pärla.

Nåväl. Vår gröna utmaning lunkar på och ingen gör egentligen så stor affär av att utbudet är lite skralt. Vi äter fortfarande jättegott och känner att vi har det vi behöver för att variera vår matlagning. Så här ser veckans matplanering ut:

Lördag: Kyckling i ugn, coleslaw på bladkål, morot och fänkål, grön sallad, bröd.
Söndag: Grön sås på mangold, pasta, grön sallad.
Måndag: Köttbullar med mycket färsk lök, stuvade makaroner, sallad.
Tisdag: Fiskgratäng med mangold, kokt ris och morotssallad med strimlad bladkål.
Onsdag: Blandad sallad med kokta ägg och grön sås på kinesisk gräslök.
Torsdag: Pannkakor med bär och grädde.
Fredag: Äggröra, bräserad purpurkål med bacon, blandade grönsaker.

Sexåriga Otto har sått illgrön sallat under purpurkålen i sitt land. Så vackert!

Sexåriga Otto har sått illgrön sallat under purpurkålen i sitt land. Så vackert!

Fler matlistor för tidigare veckor i vår gröna utmaning hittar du här.
Vad lagar du för mat av det du kan skörda i köksträdgården just nu?
/Sara Bäckmo

29. juni 2015

2 svar till “Veckans mat med egenodlade grönsaker 9”

  1. Marie Kvamme skriver:

    Vi njuter av en fantastisk grönkålssoppa med Cocosmjölk och chili. ?

  2. Susanne Lingman skriver:

    Vi har skördat massor av spenat, äter mycket färskt men fryser också in till vinter förrådet. Kunde inte låta bli att göra en god spenatsoppa av en del som skulle in i frysen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *