Stäng menyn

Olika sorters lök för att täcka säsongens behov

Eftersom den gula löken blir färdig att skörda först från mitten av sommaren och framåt gäller det att hitta lök som kan ersätta den gula löken i matlagningen under senvår och försommar då vi inte köper grönsaker i butik.

Lökblomma

Blomma av kinesisk gräslök. Jag använder också lökblommorna i mat, till exempel i sallader.

Lök är osedvanligt användbara växter. I stort sett dagligen finns någon typ av lök i vår matlagning. Under odlingssäsongen används extra mycket och det beror på att utbudet av lök är större än under senvintern då vi köpt en del gul lök samt purjo.

I min köksträdgård odlas femton olika slags lök i år, en del av dem i flera sorter. Flera av dem är extra värdefulla eftersom de är fleråriga. Piplök, gräslök, kinesisk gräslök, gräslök, kajplök och ramslök återkommer år efter år. Gul lök, röd torpedlök, piplök 'Evergreen', purjolök, silverlök, charlottenlök, salladslök och vitlök odlas som ettåriga.

Senaste dagarna har jag sått mycket av piplök 'Evergreen' och salladslök. De är nämligen utmärkta ersättare till gul lök och purjolök tidigt på säsongen. Dessutom skördas de innan blasten hunnit torka, vilket gör att jag kan använda blasten till olik pulver och salter.

Eftersom den gula löken blir färdig att skörda först från mitten av sommaren och framåt gäller det att hitta lök som kan ersätta den gula löken i matlagningen under senvår och försommar då vi inte köper grönsaker i butik. Nästan alla sorters lök kan ersätta gul lök i matlagningen, medan det i mitt tycke är svårare att ersätta annan lök med gul lök. En kalops blir inte lika god om purjon byts ut mot gul lök, men om purjon byts ut mot en saftig piplök går det på ett ut.

Lök är suverän att odla mycket av, oavsett sort. Den går att samplantera med i stort sett allt, men lär inte trivas med bönor och kål. Odla mycket och knö in där det finns plats! Flera sorter gör sig utmärkt att odla i små kluster, som salladslök, purjo och piplök, vilket tar lite plats i landet.

Jag fryser all typ av lök, både själva lökbasen och blasten. Den är jättefin att ta fram och använda i till exempel omelett, grytor, soppor och liknande. Finhackad gul lök i plastpåsar i frysen är guld värd vissa dagar då maten ska lagas. Jag fryser löken färsk i småpåsar som läggs i en större påse för att inte löken ska ge smak till annat fryst.

På listan över vårens sådder står också gul lök med, men den sår jag för att ta egna sättlökar. Återkommer om det längre fram.
/Sara Bäckmo

Läs också gärna:
Odla purjolök i kluster
Tretton sorters lök
Vårens första löksalt

 

13. mars 2015