Stäng menyn

Veckans mat med egenodlade grönsaker 20

God mat. Gott liv. Nästan bäst smakar maten jag inte själv har lagat. Just idag slipper jag.

Vecka 20 i vår gröna utmaning var lätt att planera. Nu går sommar och höst i varandra och vi har verkligen allt att skörda. Utom gurkor. Konstigt nog har ingen nämnt gurka på länge. Ingen som sagt sig sakna eller längta efter, även om det är en av barnens favoritgrönsaker.

Här är vår middagsmat den här veckan:

Söndag: Födelsedagshamburgare med grönsaker och hembakt bröd
Måndag: Gratinerade brytbönor, rårakor, stekt svamp, keso och sallad
Tisdag: Grön sås, pasta och grönsaker
Onsdag: Rotsaksgratäng, kassler och grönsaker
Torsdag: Squashplättar, lingonsylt, grönsaker
Fredag: Tomatsås med gorgonzola, pasta, grönsaker
Lördag: Ugnsbakade rotsaker och röding, gräddfilsås med dill och grönsaker

Just nu har vi så många förslag på saker vi vill äta att det är svårt att hålla ordning på allt. Och vi måste verkligen göra vårt bästa för att också prioritera köttmaten. Två av våra barn äter kött på dagis och i skola, medan en liten fortfarande är hemma på dagarna. Vi vill gärna att hon ska få äta kött också och är noga med att planera in två köttätardagar per vecka. Och så en dag med fisk eller skaldjur.

Idag äter vi en grön sås med spenat, keso och ädelost tillsammans med pasta och grönsaker. Spenaten såddes i juli efter att bondbönorna skördats. Dessvärre har den gått i blom och därför skördades hela sådden. Kvar står två rader som såddes några veckor senare, de ser fortfarande fina ut. Jag tänker chansa på att säsongen blir något sånär och sår inom några dagar en ny omgång spenat. Kan funka.

I klippet här kan du se när jag sådde spenat i kallbänk första veckan i februari i år, för att kunna skörda i april:

/Sara Bäckmo

 

 

15. september 2015