Tidigaste förodlingarna i mitt hus 2025
Hur gör man iordning för att förodla inomhus? Här visar jag hur jag har gjort i år (2025) för att enkelt kunna förodla grönsaksplantor till min köksträdgård på vintern.
Det här inlägget är svårt att rubricera på sätt som är korrekt för sökmotorerna att jobba efter. Men jag hoppas att både ni och jag ska hitta tillbaka till det också andra år, som inspiration till sådder inomhus tidigt på året. Många gånger när det susar förbi bilder på förodlingar i tidningar, tv och sociala medier från mer etablerat håll, så ser allt så proffsigt ut. Med det här inlägget vill jag visa på enklaste möjliga att förodla inne. Det behövs inte mycket. Det behöver inte se piffigt ut. Det viktigaste är att det är praktiskt, att du får plats och att det växer bra.
Så här ser min första förodling ut inne i vårt hus, i januari 2025
Tips: Var med på Temakväll: Förodling inomhus 9 januari 2025
Läs mer: Tips för sådder på golvvärme
Startar på varmt underlag
De flesta av mina sådder tidigt på året vill jag ska gro snabbt som tusan. Ju längre tid fröerna ligger och segar i jorden desto större risk att de ruttnar, drabbas av angrepp eller gror ojämnt och dåligt. Därför ställer jag sådderna på en varm plats där jag kan titta till dem ofta. Vanligtvis har jag en "så-station" i tvättstugan, ovanför tvättmaskinen, där jag organiserar en värmematta och växtbelysning. Men nu har jag varit däckad i influensa i två veckor och inte orkar fixa det. Därför har jag ställt sådderna på badrumsgolvet. Det funkar lika bra.
Värmen från golvet gör att jorden värms upp och aktiverar fröerna på fint sätt. En enkel plast eller ett plastlock över sådden gör att fukten hålls kvar i jorden. Bra temperatur för fröer att gro i brukar vara 20-25 grader. Det kan vara bra att veta om du till exempel har en värmematta med en termostat där du kan ställa in temperaturen själv.
Så fort fröerna har grott måste jag flytta sådden. Om de står kvar här i mörkret blir plantor rangliga, klena och odugliga.
Läs mer: Såskola - förodling för nybörjare
Läs mer: Temperatur för att odla grönsaker inomhus
Tvättstugans fönster
När sådden grott flyttar jag dem till ett fönster med växtbelysning i tvättstugan. Jag har enkla, smala brickor på brädhyllor i mönstret. Alla hyllor med växtbelysning monterade i, totalt tre hyllor. Växtbelysningen är på 14 timmar/dygn.
Det är ganska svalt här i fönstret, särskilt när det är kalla dagar. Det är bra om smålantor ställs svalare än de stått när fröerna ska gro. Då växer plantorna långsammare än om det är väldigt varmt och risken för rangliga plantor minskar.
Läs mer: Rangliga plantor - så undviker du det
Här står plantorna bara en kort tid, innan de skolas om. När det blir ont om plats, till exempel för att sådderna blir så många, bär jag upp de omskolade plantorna till övervåningen.
Växtbelysningen här är Impectas suveräna LED-belysning, 60 cm lång, 40 W. Jag har flera exemplar av den här, den är väldigt bra!
Vissa plantor som odlas tidigt på året, kan bli rangliga också när de växer här. Inomhusmiljö är svår att få till helt optimalt för små plantor och det är klurigt att styra värme och ljus så det passar alla typer av växter perfekt. Man får göra så gott man kan. De växter som blir rangliga kan jag dock lätt rädda genom att plantera ner dem vid omskolning, så de kommer att klara sig bra ändå.
Läs mer: Tre viktiga tips om växtbelysning
Svalt och ljust i sovrummet
Efter att växterna grott och vuxit till sig lite är det dags för dem att skolas om. Jag planterar om nästan alla mina växter i en kruka som är 7,5 cm i diameter. Jag använder vanlig planteringsjord eller kompostjord. Alla plantor sätts i egen kruka och om det går sätter jag dem lite djupare än de stod innan. Jag gödslar ingenting, men ser till att jorden är fuktig redan när jag fyller den i krukan eller vattnar ordentligt efteråt.
Krukorna sätts på en bricka utan hål i botten.
I vårt sovrum på ovanvåningen har jag en lång bänk ovanför min klädförvaring. Här får de första plantorna bo nu i några veckor, innan de första planteras i växthus och varmbänk i februari.
Det är svalt i sovrummet, cirka 15 grader, och därför växer plantorna mycket långsammare än de skulle göra i en varm miljö. Men de kommer att bli knubbiga och fina eftersom de får rejält med ljus.
Tips: Lyssna på min ljudbok Grönsaksodling för nybörjare
Växtbelysningen jag använder här är av samma typ som i fönstren i tvättstugan, men en längre variant med större effekt. Impectas LED-belysning 120 cm, 80 W är just nu min bästa växtbelysning. Den har högre effekt än den kortare varianten och kan därför hänga lite längre ifrån plantorna, men ge samma fina ljus - över ett större område. Riktigt många plantor får plats här. Växtbelysningen är just nu tänd 14 h/dygn, från kl 07-21, för att inte driva oss till vansinne med en ljuschock just när vi vaknar.
Jag ser fram emot att se fler plantor fyllas på här under veckorna som kommer. I februari blir det helt tomt när det mesta planterats i kallt växthus. Då är det dags för paprika, tomater, lök, kronärtskocka och annat att ersätta.
Läs mer: Odla tidig kål som på Skillnadens
Det jag vill säga med det här inlägget är att; det mesta duger. Du behöver inte göra en idiotsäker plan för din förodling, som är exakt likadan varje år. Så länge du ser till att du kan ge dina sådder och småplantor det de vill ha så är du i hamn.
Tänk på att:
- sådderna ska stå på varm plats
- ställ sådden svalt och lust när den grott
- skola om i enskilda krukor när plantorna blivit större
- slarva inte med ljuset 12-16 h/dygn är ett måste
Vill du ha fler tips till din förodling inomhus kan du vara med på min Temakväll: Förodling inomhus torsdag 9 januari 2025. Vi ses över skärm när jag gör ett livesänt föredrag och delar tips och inspiration från mina odlingar. Boka din plats till evenemanget här. Om du inte kan vara med just när evenemanget hålls kan du kika på det i efterhand, till och med 16 januari.
Lycka till med sådden!
/Sara Bäckmo
06. januari 2025