Stäng menyn

Tips för sådder på golvvärme

Fröer behöver värme och fukt för att väckas till liv och gro. Kicka igång odlingsässongen genom att ställa sådderna på golvvärme. Då gror det snabbt!

På badrumsgolvet i dunklet står mina värdefulla januarisådder och gror.

 

Nu har jag prickat in nästan alla januari-sådder som planerats. Kronärtskocka, chili, paprika, purjolök, rotselleri och aubergine är i jorden. I år har jag ställt alla mina sådder på golvvärmen i badrummet och det har grott fantastiskt bra. Om du också vill nyttja värmen från golvet för att starta sådder så kommer här ett gäng tips.

 

Läs mer: Tips på grönsaker jag förodlar tidigt

 

Så här ser min uppsättning ut; med krukor på en plast som också täcker sådderna. Kondensen håller sådden fuktig.

 

Tips för sådd på golvvärme

  • Se till att vattna jorden innan sådd, det kan vara svårt att komma till och vattna senare om utrymmet är trångt.
  • Ställ gärna byttorna rakt på golvet, istället för i ett annat tråg där en del av värmen från golvet kyls ner. Lägg en plast mellan tråg och golv.
  • Täck sådden med en tunn plast eller ett lock, men inte tätt åtslutande. Luften måste kunna cirkulera.
  • Titta på sådden varje dag.
  • Så snart du ser en eller flera groddar titta upp ur jorden - flytta sådden till något svalare plats med växtbelysning.

 

Läs mer: Såskola - Förodling för nybörjare

 

Fukt och värme

Fukt och värme triggar fröer att gro. De flesta fröer vill ha drygt tjugo grader i jorden för att gro bra och jämt, därför är det utmärkt att ställa sådden på en varm plats. Man kan också använda en typ av värmematta, ämnad för sådd, och lägga på ett bord eller liknande. Så brukar jag göra. Men i år är vårt hem särdeles stökigt och jag har minimalt med plats för sådd.

Badrumsgolvet bjuder inte mycket till plats för sådder och familjen tycker inte alltid det är jätteroligt att samsas med ömtåliga saker här och jordpåsar och sånt. Men de gillar läget. Jag har ställt en rad med tråg längs väggen under handfatet och det har funkat fint i flera månader nu. Inte ens katterna har bråkat med mig.

 

När sådderna precis tittat upp flyttas de till en plats med växtbelysning. Då är groddarna bleka och klena, men får efter något dygn en grön och pigg färg.

 

Efter att ha vant sig vid vanlig rumstemperatur flyttas sådderna sedan till tvättstugans fönster. Om det blir många minusgrader på natten får de stå på en bänk längre in i rummet. En växtbelysning hänger ovanför plantorna.

 

Satsa på växtbelysning

Viktigt att påpeka är att om du gör så här så måste du ha en genomtänkt plan för hur du ska handskas med sådderna i nästa steg. Det gror ofta snabbt, bra och någorlunda jämt i varm jord. Vart ska du flytta sådderna sedan? Gör iordning en station med växtbelysning och brickor redan nu.

 

Läs mer: Tips för din så-station

 

När växterna fortsatt är så pyttesmå som de är när de gror, bör de stå på en varm och behaglig plats. Jag ställer mina sådder först på en bänk ovanför tvättmaskin och torktumlare - under växtbelysning förstås. Där får de stå en vecka eller så och slussas sedan vidare till andra platser där det kanske är några grader svalare. Självklart finns växtbelysning här med.

Lycka till med sådden!
/Sara Bäckmo

16. januari 2022