Stäng menyn

Ta hand om landen på hösten

Vad gör man med sina land på hösten? När växterna gjort sitt och skörden är avklarad finns flera sätt att jobba vidare i köksträdgården. Här är tre tips.

Min lilla köksträdgård på berget visar höstiga toner. Det börjar bli dags att rensa bort och förbereda för vinter och vår.

 

Har du sett att det börjat vissna ute i landen? Att färgerna på vissa växter blir mer gulbruna, istället för smashing gröna. Att växter vält. Och att det kanske till och med finns växter som tagit stryk i en tidig nattfrost? I början av september är säsongen för många grönsaksväxter på upphällningen och svala nätter med mycket fukt får allt att se lagom höstigt ut. Några veckor senare är det ännu gulare, eller till och med brunare. Och vad gör man med sina land då?

 

Läs mer: Tio trädgårdsarbeten för hösten

 

Hur man tacklar hösten är helt en smaksak och det finns egentligen inga måsten. Men en sak som är bra att veta är att dina val nu till stor del bestämmer hur du kan jobba i trädgården tidigt på våren. Därför är det bra att ta dig en funderare på vilka alternativ du har och vad du kan tänkas vilja åstadkomma i din odling nästa år.

För vissa börjar odlingssäsongen utomhus redan under vintern, och om du inte gör något alls i trädgården nu på hösten är du mer begränsad i vad du kan göra senare. Om du till exempel vill göra några sådder av bladgrönsaker på vintern (i det som kallas vintersådd) är det bra att ha förberett yta för det redan på hösten. Och om du vill spara arbete och tid för vissa av dina mest näringskrävande grönsaker nästa år, så kan du börja förbereda för dem redan nu.

I det här inlägget kan du läsa om några olika sätt att ta hand om land på hösten och hur du kan odla i dessa land senare.

 

Gör ingenting

Ett alternativ är att låta växterna i landet vissna ner, utan att göra något åt växtskräpet alls. Låt allt vara. Växtmaterialet kan ligga kvar på bädden där det vissnat, och höga växter kan stå kvar tills de faller omkull. När våren kommer kan du röja innan du sår eller planterar nytt. Samla bara ihop det gamla växtskräpet och använd på annat håll (eller kompostera), gödsla, kratta iordning ytan och så eller plantera grönsaker och/eller blommor.

I en sån bädd passar det fint att odla det mesta som kan sås och planteras i mars-maj och framåt, beroende på var du odlar.

 

Rensa och täck

Nästa variant är att redan på hösten, när årets grödor gjort sitt, skörda och rensa iordning landet direkt efter. Se till att ogräs och annat växtmaterial dragits upp. Kanske vill du ta bort ogräset? Resten av det vissna växtmaterialet kan ligga kvar på bädden - som täckmaterial. Fyll gärna på med mer växtmaterial från andra delar av köksträdgården, eller lägg på löv, halm, ensilage, halvbrunnen kompost eller annat som kan ingå i din täckodling. Detta blir en perfekt grund för nästa års odling av näringskrävande grönsaker som planteras ut i landet, vanligtvis från maj.

I den här typen av täckodlad bädd passar det att odla kål, tomater, gurkväxter, majs och potatis, till exempel.

 

Läs mer: Läs allt om täckodling

 

 

Rensa, gödsla, vänta

Om du är det minsta nyfiken på att försöka förlänga din skördetid under året och komma igång med sådder riktigt tidigt på året - vintersådder - då ska du absolut se till att göra en eller flera av dessa bäddar. För att få ytor att så tidigt måste du redan innan jorden fryser rensa bort gamla växtdelar och gärna gödsla jorden genom att gräva ner kompost eller växtmaterial. Det som vuxit i landet tidigare rensas bort och ska inte användas här, annat än eventuellt som gödsel som grävs ner. Du vill åstadkomma en ren jordyta, som krattas iordning och ligger slät och fin under vintern, innan det är dags att så. För att hålla ytan hyfsat platt kan du lägga ett kompostgaller på ytan, så inga katter krafsar hål.

Den här typen av bäddar kan du göra på olika platser i köksträdgården, och gärna i växthus. Alla platser i köksträdgården har olika förutsättningar och tinar olika snabbt efter vintern (eller till och med under vintern), så det är bra att ha lite olika land att så i. I dessa land passar det att så till exempel spenat, sallat, dill och rucola på vintern.

 

Läs mer: Så spenat på senhösten och vintern

 

Köksträdgården tidig höst är en blandad kompott av grönsaker som gjort sitt och såna som fortfarande har en tid kvar i landen. Det här är min lilla köksträdgård på berget i Kalvsvik - min frustuga.

 

Mitt bästa tips

I min trädgård gör jag en mix av de tre alternativen ovan. Jag orkar inte göra iordning alla land på hösten, då är det så mycket att ta hand om av skörd. Men jag brukar täcka några bäddar och förbereda några till vintersådd. Och några får leva sitt eget liv och vänta till våren innan jag realiserar nya planer. Det brukar bli bra så.

Om jag skulle råda dig till något så skulle det vara att försöka samla en massa växtmaterial från köksträdgården i en eller två bäddar. Jag kallar dessa för kompostbäddar. Där passar det utmärkt att odla kål nästa år. I odlingens varmaste och mest skyddade läge kan du rensa och gödsla en eller två bäddar som du kan så i på vintern.

 

Läs mer: Vintersådd för rookies

 

Och tänk nu inte sådär dumt, att "Nä, inte kommer väl jag så något på vintern - det låter ju helknäppt!". Tänk om du är precis som de flesta andra som odlar, som känner sig lite sugen när alla andra börjar vifta med fröpåsarna i sociala medier i januari-februari. Inte vill du stå utan förberedd yta då! Så, fixa landet nu och så med oss andra i vinter. You go!!!
/Sara Bäckmo

07. september 2021